IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ искат по-стабилни и изгодни отношения с Русия

Вашингтон обаче ще отговори, ако Москва продължи да „напада“, заяви държавният секретар Антъни Блинкен

22:44 | 29.06.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Антъни Блинкен.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Антъни Блинкен. Снимка: Al Drago/Bloomberg

САЩ се надяват на по-стабилни и изгодни отношения с Русия, но ако тя продължи да „напада“, то тогава Вашингтон ще отговори. Това заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в интервю за италианския в. La Repubblica, цитиран от Ройтерс.

„Ако Русия продължи да ни напада, или действа, както направи с атаката срещу SolarWind, намесата на нашите избори и агресията срещу (опозиционера Алексей – бел. ред.) Навални, то тогава ще отговорим“, заяви той.

Блинкен бе на посещение в Рим за координиране на борбата с ислямистките милиции.

По-рано този месец американският президент Джо Байдън заяви на руския си колега Владимир Путин по време на първата им съвместна среща в Женева, че определена инфраструктура от ключово значение трябва да е извън обхватите на кибератаките.

Според Блинкен Китай е „най-трудна“, когато става въпрос за двустранни отношения, допълни държавният секретар. Той обаче допълни, че САЩ уважават различните отношения, които държавите имат с Пекин и няма да искат от тях да избират между една от двете страни.

„Обаче е вярно, че когато си имаме работа с Китай – като опонент, конкурент или партньор – сме много по-ефективни, ако действаме заедно“, допълни той.

Блинкен също така заяви, че Италия е направила важни стъпки при изготвянето на законодателство, което да защитава 5G мрежата на страната и тя трябва да продължи да извършва проверки на инвестиции от други държави.

САЩ лобираха Италия и други европейски страни да не използват оборудване, произведено от Huawei, за 5G мрежите си, тъй като според Вашингтон китайската компания представлява риск за сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:52 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Това всичко са тактически маневри.Никой руснак няма да се вържде на тях. Имаше договори от Малта и Рейкявик и те не бяха спазени. Руснаците докато не си получат всичко, няма да се откажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 2 години
Ако наистина последва някакво разведряване в отношенията между двете страни, това означава, че американците са се поучили от грешките си от преди 6-7 години. Дано и руснаците са си направили своите изводи за техните грешки. За мене по-важното е, че в документа от срещата на Г7 имаше и малък текст за мултилатералня свят. А това е тезата и на китайците и руснаците, пък и на други големи страни. Ако американците са приели тази теза, то наистина може да имаме по-спокойни години за напред. Е съперничеството ще си остане. Това е неизбежно. Изглежда Байдън и хората зад него са преосмислили политиката на САЩ от времето на Обама. Надявам се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 2 години
И други метрополии са дашни: след като са ошушкали десетки страни и народи.Сега помагат, щото да си богат сред бедни не е добре, ама зависи как си натрупал богатството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
Achtung
преди 2 години
Всичко което са дали САЩ, руснаците са компенсирали с животите си. Ако Москва беше паднала 41 или 42 огромни човешки и финансови ресурси щяха да се освободят в райха и не се знае въобще при такъв сценарий кой пръв щеше да взриви бомбата.https://en.m.wikipedia.org/wiki/German_nuclear_weapons_program
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 5
cherney
преди 2 години
Иван Айвазовски има две интересни картини - на едната е руска шейна, теглена от коне, а на нея стои изправен руснак, който развява американското знаме. Около шейната са коленичили руски селяни. Другата картина представлява американски товарен кораб, натоварен с храни, акостиращ в руско пристанище. Тези две картини отразяват американската помощ за гладуващото население в Русия в началото на последното десетилетие на 19 век. Това е първия път, в който САЩ протяга ръка на Русия. Вторият е по време на глада в Поволжието през 1922-1923 година, когато САЩ спасяват милиони от гладна смърт. Апропо, руски изследователи смятат, че над 10 млн. руснаци днес са потомци на оцелели, благодарение на щатската помощ. Третият път е ВСВ, която "....СССР нямаше да спечели без помощта на САЩ". Това са думи на Сталин, между другото. По закона Land Lease СССР получава помощ за стотици милиарди долари в днешен еквивалент. Можеш и сам да научиш в какво се изразява тази помощ, без която през 1945г. СССР нямаше да съществува. Четвъртият път е след падането на Берлинската стена, а тази помощ представлява 500 военни самолета с храни за 50 млрд. долара. Даже съм и пряк свидетел, доколкото живеех в Москва по това време.Научете тая пуста история, за да не се излагате по такъв смешен начин. В цялата история на двете страни САЩ основно са давали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Америка искала по-изгодно отношения. Ам ОК че тя и Русия ТОВА иска. Чичо Сам обаче, иска едностранна изгода, което, май вече всички, отказват да му доставят.Ами, това е: Американската хегемония си отива и нищо не е в състояние да обърне процесите. Както казваше един умен американски бизнесмен," - Свиквайте."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
forexar
преди 2 години
Във филма "Mars Attacks" с Джак Никълсън, Пиърс Броснан ... и др марсианците вървяха по улиците с аудио уредби тръбящи "Идваме с мир" и където видеха хора ги изпаряваха с лазерните си оръжия :) ... Нямам идея защо се сетих за този откъс от филма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още