IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на биткойна продължава трети пореден ден

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена над средната за последните 20 дни – положителен сигнал за привържениците ѝ

20:21 | 29.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ралито на биткойна продължава за трети пореден ден въпреки поредицата от лоши новини, повдигайки духа на биковете.

Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна цена над средната за последните 20 дни – положителен сигнал за привържениците ѝ, които очакваха тя да си върне положителната инерция, посочва Bloomberg.

Минути преди 20 ч. българско време криптовалутата поскъпва с 5% за последните 24 часа до 36 338, 81 долара.

За повечето технически анализатори следващото ниво, което трябва да бъде подминато, е 50-дневната осреднена стойност, която в момента е 38 221 долара. Ако пробие по-значително над нея, очакванията да се запъти към 40-те хиляди отново.

„Въпреки че може да ни предстоят няколко несигурни месеци, ние оставаме много бичи настроени в дългосрочен план за сектора и няма съмнение, че пазарът ще се възстанови по-бързо, отколкото мнозина очакват“, посочва Пол Баросо, главен изпълнителен директор и съосновател на Atani, платформа за криптотърговия. „Фундаментът остава много силен“, категоричен е той.

Криптовалутата поскъпва въпреки новината, че Binance Markets Ltd., която е част от международната криптоборса Binance, получи забрана в неделя от британския финансов регулатор да извършва регулиран бизнес в страната. Също така Huobi – една от най-популярните криптоплатформи в Китай, обяви в понеделник, че потребителите в страната няма да могат да търгуват с деривати.

Останалите водещи криптовалути също поскъпват осезаемо. Индексът Bloomberg Galaxy Crypto, който проследява някои от водещите дигитални валути, напредва с над 5,5%.

На този фон налице са признаци, че интересът на инвеститорите на дребно остава, коментира Джоел Еджертън, главен опаретивен директор на bitFlyer USA. По думите му само на неговата платворма покупките са около 70% от общо търгуваните обеми през миналата седмица.

„Това поведение е в съответствие с разговорите с наши потребители, за които биткойнът е дългосрочна инвестиция, а не просто краткосрочна спекулация“, коментира той. „Въпреки че тази волатилност може да е прекалена за мнозина, то тези, които разбират фундамента и дългосрочната стойност на биткойна я виждат като страхотна възможност“, посочи още Еджертън.

В момента биткойнът остава приблизително на 20 хил. долара от абсолютния си рекорд, достигнат през април. Последното понижение в стойността се дължи както на критиките от Илон Мъск за екологичния отпечатък, така и на ограничителните мерки срещу търговията в Китай – някога основен център за добив.

За Крис Закарели, главен инвестиционен директор към Independent Advisor Alliance, ограниченията в Китай са очевиден катализатор на отстъпването в цената.

„В дебата за това дали биткойнът е истинска валута или още един спекулативен актив огромното догонване и намаляване (на цената – бел. ред.Ч за само четири месеца навежда на второто“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Оу, йеее, бързо превъзбудени статии за пирамидата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nikiangel
преди 2 години
С розовите очила, всичко изглежда цветя и рози. Бит койн, шит койн, всичко върви нагоре.Утре ще излезе ново крипто, Мъск ще пусне някоя икона с маймунка, и шараните ще налапат кукичката пак.Крипто валути, със сигурност, но емитирани от държавата с цялата мощ зад нея, а не шит койни зад които стоят дребни мързеливи тарикати които са купили с цел да продадат на други дребни тарикати за повече пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още