IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старата вражда между Apple и Microsoft се възражда с пълна сила

Двете компании някога открито се критикуваха, но в крайна сметка сключиха примирие. Днес то изглежда забравено

14:59 | 30.06.21 г. 1
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. <em>Снимка:&nbsp;Akio Kon/Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Снимка: Akio Kon/Bloomberg

Оформя се нов сблъсък на технологичните титани  Аpple и Microsoft, който възражда вражда, датираща от ранните дни на ерата на персоналните компютри, пише Wall Street Journal.

Съоснователите на компаниите – Стив Джобс на Apple и Бил Гейтс на Microsoft, в миналото се съревноваваха, преди да заровят томахавката. През последните месеци обаче и двете компании отново се изправиха една срещу друга като част от надпревара, която влияе и на други технологични компании, както и на клиентите.

В рамките на съдебната си битка с Epic Games Apple обвини Microsoft, че „дърпа конците“ зад случая с разработчика на игри. Epic Games обвини производителя на iPhone в антиконкурентни практики, а Microsoft обвини Apple в ограничаване на възможността ѝ да достига до потребители през собствената ѝ услуга за видео игри.

В четвъртък главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела обяви пускането на Windows 11, до голяма степен смятан за удар по Apple и контрола ѝ над нейния App Store, но Microsoft така и не спомена конкурента си директно. И двете компании се позиционират за предстоящата битка на пазара на добавена и виртуална реалност, които са смятани за следващото голямо постижение в технологичния свят.

„Светът се нуждае от по-отворена платформа – такава, която позволява на приложенията да се превръщат в платформи сами по себе си“, заяви Надела по време на виртуално събитие в четвъртък.

Apple защити своя строг контрол над App Store с това, че предлага на потребителите по-голяма защита на поверителността и киберсигурността. Други, включително Facebook и Epic Games, твърдят, че компанията несправедливо се възползва от властта си, за да контролира достъпа до повече от 1 млрд. потребители на iPhone. Надела определя Microsoft като защитник на разработчиците и добър партньор.

До голяма степен има обръщане на ролите. В миналото Apple беше смятана за аутсайдър, обичан от създателите на съдържание, борещи се с монополистите.

Apple и Microsoft са най-старите сред модерните технологични гиганти, тъй като са основани в средата на 70-те години. Като млади Джобс и Гейтс враждуваха с години. В един момент Джобс обвини Microsoft, че е откраднала идеи на Apple и че има лошо проектиран продукт. През 1997 г. компаниите публично заговориха за примирие – скоро, след като Джобс се завърна в компанията си. Същата година Гейтс инвестира 150 млн. долара в Apple, давайки ѝ така необходимата парична инжекция и спасителен пояс за второто действие на Джобс.

Все пак имаше моменти, в които компаниите продължаваха да спорят. Apple пусна телевизионни реклами, присмиващи се на потребителите на персонални компютри, което накара Microsoft да пусне контракампания.

В някакъв момент Джобс разбра, че съперничеството е станало нездравословно. „Ако играта беше без залот, като Apple трябва да спечели, а Microsoft за загуби, тогава Apple щеше да загуби“, заяви той в съвместно интервю с Гейтс, дадено на конференцията на Wall Street Journal през 2009 г. Тогава согтуерният гигант беше много по-голям. „Опитахме се да закърпим нещата“, коментира по това време Джобс.

Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
"През 1997 г. компаниите публично заговориха за примирие скоро, след като Джобс се завърна в компанията си. Същата година Гейтс инвестира 150 млн. долара в Apple, давайки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още