IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С отказа си от Истанбулската конвенция Турция върна часовника с 10 години назад

Решението на Анкара изпраща "сигнал за безнаказаност към онези, които насилват, осакатяват и убиват"

08:33 | 02.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Протест в Истанбул срещу оттеглянето от конвенцията. <em>&nbsp;Снимка: EPA/SEDAT SUNA</em></p>

Протест в Истанбул срещу оттеглянето от конвенцията.  Снимка: EPA/SEDAT SUNA

"Турция превъртя часовника за човешките права с поне десет години назад", казва генералната секретарка на правозащитната организация Amnesty International Агнес Каламар.

Отказът на турското правителство от този ключов Договор за превенция и борба срещу насилието спрямо жени и домашното насилие, според нея, ще влезе в историята, но в отрицателен смисъл, защото за пръв път страна-членка на Съвета на Европа напуска международна конвенция за човешките права, пише Deutsche Welle. 



Каламар говори за „стряскащ и безпрецедентен случай“ и за „опасен сигнал към онези, които насилват, осакатяват и убиват, че в бъдеще ще могат да се отърват безнаказано“.

Излизането на Турция от „Истанбулската конвенция“ излага жените на повишен риск от насилие, предупреждават от правозащитната организация.

През март президентът Ердоган обяви с декрет, че Турция напуска Конвенцията, подписана през 2011 година. Това решение влиза в сила от 1 юли 2021.

Истанбулската конвенция на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени е първото в света споразумение със задължителен характер, което изисква от страните, които са го подписали, да предприемат мерки срещу домашното насилие, както и срещу изнасилванията на жени по време на брака или обрязванията на женски полови органи.

Подписалите го 46 държави, сред които и Германия, се задължават освен това да защитават по-добре жените и момичетата от насилие, като прилагат наказателно-правни мерки срещу извършителите. Под „насилие“ в случая се разбира не само физическо насилие, а и дискриминация по полов признак, заплахи или икономическа експлоатация.

Ердоган печели точки пред консерватори и ислямисти

Ердоган обясни, че Турция се отказва от Конвенцията, поради това, че тя застрашавала традиционното турско семейство. Неговото решение всъщност бе реверанс пред консервативните и ислямистки кръгове в страната. Те настояваха за излизане на Турция от Конвенцията, защото тя нарушавала единството в семействата и стимулирала разводите и хомосексуалността.

Критични наблюдатели смятат обаче, че в бъдеще ще се увеличи броят на турските жени, които стават жертва на насилие. По данни на платформата „Да спрем убийствата на жени“, през миналата година в Турция са били убити над 300 жени. През тази година само до момента вече са регистрирани 177 подобни случая.

Турция не води официална статистика за убитите жени. Но броят им се е утроил през последните десет години, сочат данни на група, която наблюдава убийствата на жени. От началото на 2021 г. 78 жени са били убити или са починали при съмнителни обстоятелства, посочва групата.

Данни на Световната здравна организация (СЗО) показаха, че 38% от жените в Турция са подложени на насилие от партньора си в живота спрямо около 25% в Европа.

„Срамота за това тесногръдие, патриархат, безсърдечност, които защитават насилници и убийци вместо жените“, написа турската писателка Елиф Шафак в Twitter във връзка с оттеглянето.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу от основната опозиционна партия заяви, че излизането от пакта е „болезнено“ и е проява на неуважение към битката на жените през годините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Всъщност не го е върнала 10 години назад.Турция се оказа много по-прогресивна и по-силна, отколкото я мислеха.За тези, които насилват, осакатяват и убиват си има достатъчно закони против насилието, нападението и убийството, че да се натрапва мнението, че ИК е единствената защита срещу тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis23
преди 2 години
и на тия едно голямо ЕВАЛА и без тва е техна дума, как бех писал под китайската статия, че света треа се управлява от сериозни мъже не от педеpyнгели, трансжендъри и ковpeтини .... Природата е напрайла 2 пола -> мъжки и женкси толкоз, не 16 па квото Господ ти дал тва щи е до гроб, да вървиш против природните закони винаги завършва с потъване и тва им пожелаваме дружно на Западните Жендърясали Педдалли ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още