IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ивайло Калфин: Не очаквам през 2024 г. България да стане член на еврозоната

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, коментира бившият вицепремиер

12:44 | 07.07.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Не очаквам през 2024 г. България да стане член на еврозоната. Това каза пред БНР Ивайло Калфин, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд, бивш министър на социалната политика и бивш вицепремиер, по повод предстоящото приемане на Национален план за въвеждане на еврото в България

„Тази година, общо взето, си я измислихме ние“, посочи той. По думите му е добре да се готвим за участие в еврозоната, но не да влезем с политически натиск или политическа уговорка. „Да бъдем готови означава българската икономика да се доближи до европейските по доходи и производителност,“ уточни той.

Има план и стратегия, но в тях не се говори какво правим и какво променяме в икономиката и политиката на доходите, за да се доближим, изтъкна Ивайло Калфин. 

„Ако приемаме в еврото, за да забравим за лева, това не е добра идея. Ако влизаме, за да дадем повече възможности за икономиката си, това е нещо, което си заслужава“, каза Калфин. Т.нар. чакалня за еврозоната ERM II не е място за чакане, а за много активна работа, напомни той.



„Имаме достатъчно време вместо да се вторачваме в срокове, да помислим как може икономиката ни да тръгне нагоре. Като кажем – България е бедна, виждаме колко много средства могат да се пилеят през бюджета, вместо да отидат където трябва. Има много какво да се направи, за да се подобри средата и доходите на българите,“ каза Калфин.

Не трябва да имаме свръхочаквания за влизане в Шенген, коментира още Калфин. Според него не трябва да си превеждаме призива на Европейския парламент като скорошно решаване на проблема, който е по-дълбок – да сме сигурна държава не означава само добра дипломация, а работещи институции. „Той е в интерес на България, не е да влезем, за да си закачим някоя значка в Шенген", посочи той.

Ивайло Калфин коментира и пенсионната система като бивш министър на труда и социалната политика. Според него трябва да се върне обратно към логиката си, подчерта Ивайло Калфин.

„Логиката е, че пенсионното осигуряване е вид спестяване. Това не са пари, които се дават като данъците на държавата и тя ги харчи за други неща. Човек, докато работи, се осигурява, и след като спре вече да работи, когато е възрастен и няма възможност да получава доходи от труд, това негово спестяване му се връща обратно“, обясни той.

Като всяко спестяване пенсията би трябвало да зависи от това колко пари сме спестили, върху каква сума сме се осигурявали и колко дълго сме го правили, уточни Калфин.

През последните години близо половината от пенсионерите получават една и съща пенсия независимо от стажа и осигуровките и тя е под линията на бедността, подчерта бившият социален министър.

Според Ивайло Калфин антикризисните 50 лева, които се дават като добавка към пенсиите, допълнително са объркали пенсионната система, защото е трябвало да бъдат давани като социални помощи.

Целта на пенсионното осигуряване не е да се дават някакви пари, независимо дали с тях може да се преживее или не, а да се следи т.нар. заместващ доход – колко от дохода, докато работим, ни остава след пенсиониране, подчерта Калфин. По думите му в момента е под 40%, а целта е да стигне 60-70%, „така че да може да си позволи в пенсия ако не живот в охолство, поне не в мизерия“.

Според Калфин действия, каквито се предприемат от 2018 г. насам, лишават пенсионната система от абсолютно всякаква логика.

„За мен е важно да се приеме методът, по който пенсиите да се увеличават. Който да бъде постоянен и колкото пари има в бюджета да се отделят, да отиват по този метод, за да бъдат справедливи пенсиите. А хората с ниски пенсии трябва да получават допълнително подпомагане по линия на социалната система“, каза Калфин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 3 rate down comment 1
Lucifer
преди 2 години
Тиквата, заедно със всички др.тиквички от школата в симеоново, е тяхно русофилско политинженерно изобретение - машина за крадене!!!За 31г, а преди това още 45г не се накрадиха...кой народ би издържал на толкова русофили...те са тумора на БГ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
Lucifer
преди 2 години
Калфа, като знаеш азбучните истини за пенсионната система, ЗАЩО НЕ НАПРАВИ НИЩО ПО ВЪПРОСА ДОКАТО БЕШЕ В ТОВА МИНИСТЕРСТВО????.....я марш в нафталина червеноид мухлясал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Калъфин пак е плямпал общи приказки. Нищоказването и нищоправенето си е типично за всички цоциалисти-хрантутници. ..."изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд"... пфуу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Подобни медиини кампании са много показателни каква политика всъщност водят русофилите българомразци. Политика срещу българският национален интерес и срещу благосъстоянието на хората. Пък уж били по-добри от тикватаа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
novata_ikonomika
преди 2 години
Не знам защо изпълзяха зетя на Божков - Софиянски, Калфин и цялата болшевишка пета колона да говорят срещу приемането на еврото. Щом те казват че е лошо, значи точно напротив - направили сме правилното нещо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 4
Shadow1
преди 2 години
За Шенген не сме готови, не отдавна се разчу че се продават паспорти за по 1000лв. не бива с такива подкупни институции да ни пускат там, ще развалим хубавото нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Стана като барон Мюнхаузен - българите чакат еврото да им спаси икономиката, обаче не осъзнават че за приемането му без сътресения е нужно първо да си спасят икономиката САМИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
Един Българин
преди 2 години
Прав е, а и не е ясно какви и колко ще са ползите. Същото е и с влизането в Шенген, но упорството на Холандия ни дава допълнителен коз за отстояването на българските позиции в бившата Югозападна България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 2 години
Така е Прав е Калфин.Едно е искането,плановете на България и сроковете.Друго е решението на съвета на Европа.Иначе медиите така облъчват все едно България определя самото решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 4
FNM
преди 2 години
Пак са играли рубли май
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още