IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият свят на рисковия капитал

В него традиционните модели на непублично финансиране бяха превзети от нови инвеститори

11:38 | 13.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Време е да спрем да говорим за венчърен капитал. Не че рисковият капитал за нов растеж на компаниите е на изчезване - напротив. По-скоро терминът, който извиква образи на предприемчиви инвеститори, търсещи млади основатели в гаражите им, не успява да улови нова мощна реалност, пише Ричард Уотърс за Financial Times.

Формирането на капитал в растежните сектори на цифровата икономика навлезе в нова сфера. Почти всичко се промени: естеството на капитала, който стимулира растежа на технологиите и дигиталните пазари, доставчиците на този капитал и компаниите, които се възползват от този порой от пари.

Накратко, от стария модел на венчърен капитал избуя нова система за частни финанси, както и нова, и по-разнообразна, група финансисти пое контрола над това, което се превърна във важен двигател за бъдещето на бизнеса.

Степента на трансформация става ясна от последните полугодишни инвестиционни тенденции. Самият мащаб на частните пазари е една поразителна характеристика. Според данните на CB Insights 139-те млрд. долара, които заработиха на тези пазари през първата половина на годината в САЩ, бяха почти толкова, колкото през цялата минала, според данни на CB Insights, а самата цифра за 2020 г. беше годишен рекорд.

Разбира се, налице е излишък на капитал като цяло. Но това също така подчертава колко фундаментално се е променила старата система за стартъп финансиране, след като мащабът на набиране на средства нарасна.

Изключително големи кръгове за набиране на капитал за компании с доказан бизнес сега доминират венчърния пейзаж. Между 2016 и 2020 г. имаше около 40 сделки на месец, включващи над 100 млн. долара, според CB Insights. Тази година тази цифра скочи до над 120 на месец.

Липсата на оповестяване прави невъзможно да се каже доколко това е резултат от надути оценки и доколко отразява бизнес фундамента. Но пандемията очевидно издигна търсенето на цифрови услуги на ново ниво.

Друга промяна настъпи във видовете компании, които поглъщат лъвския дял от частните инвестиционни пари. Когато се прилага за стартиращи фирми, терминът „технология“ бе разтегнат отвъд полезните си предели. Мнозина разчитат на своите софтуерни умения, онлайн обхват и нов бизнес модел, за да отговорят на установените играчи във всички краища на икономиката.

Капиталът, който се влива във финтех сектора, е най-яркият пример. Тези компании са получили 33 млрд. долара през последното тримесечие, според CB Insights. На годишна база, това е повече отколкото цялата глобална венчърна индустрия инвестира през 2014 г. Дигиталните здравни компании набраха още 14 млрд. долара.

Инвестиционните групи, които ръководят този процес, също така изглеждат много различни от малките частни партньорства, които някога управляваха в света на стартъп финансирането.

Венчърните капиталисти, в традиционния смисъл на финансисти от ранните стартъп етапи, все още имат своята роля. Но други инвеститори навлизат. Според скорошен анализ на PitchBook, тези външни лица са участвали в рекордните 77% от инвестициите (като стойност) във венчърен капитал в САЩ през второто тримесечие на тази година. Те също така са се възползвали от 95 процента от осребряването на такива инвестиции в САЩ.

Възвръщаемостта за тези новодошли бе впечатляваща: 30% на годишна база за тези, които са се включили в първия кръг на финансиране, и 10-15% годишно за другите. Тези цифри отразяват само печелившите залози, но не и неуспехите, но все пак обясняват защо инвеститорите от всякакъв вид искат да влязат на частните пазари.

От петте най-активни групи в частното технологично финансиране през последното тримесечие, три - Andreesen Horowitz, Sequoia Capital China и Accel - са венчърни фирми, които са усилили своите залози, като са набирали все по-големи инвестиционни фондове. Но списъкът включва и SoftBank, която разби „венчърния купон” с първия си фонд Vision преди четири години. Той се ръководи от Tiger Global, частна инвестиционна фирма, която набира нови инвестиции с темп от средно 1,3 на всеки работен ден, според CB Insights - почти невъобразимо темпо в света на частните финанси.

Много взаимни фондове, групи за непубличен капитал и държавни фондове, които някога са правили своите частни технологични инвестиции чрез фирми за венчърен капитал, сега също действат самостоятелно.

Какви ще се окажат тези залози е друг въпрос. Възвръщаемостта все още зависи в огромна степен от възможността да се намерят малък брой големи победители. Разпознаването им е от ключово значение. Това поставя малък брой финансисти в контролна позиция и повдига сериозни въпроси за това как богатството ще бъде разпределено, докато венчърните инвестиции завършват трансформацията си от надомна индустрия от Силициевата долина в един от основните двигатели на глобалните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
С нарастване на бройката стартъпи нарастват и разходите по финансиране, като при по-високата конкуренция намаляват успешните сред тях. Ерго - тренд на възвръщаемост надолу, те и сега не са цвете за мирисане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още