IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК разреши субсидии при унищожени пчелни кошери и загинали животни

С бюджет от 10 млн. лева ще се подпомагат и компенсират земеделски стопани и пчелари

17:16 | 09.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия одобри пренотифицираната схема на държавна помощ „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери“. Тя ще се прилага до 31 декември 2022 г. включително, а индикативният бюджет по нея е 10 млн. лева, съобщи земеделското министерство.

Разширен е и обхватът на помощта, като към неблагоприятните събития е добавена тежката суша. С промените ще се даде възможност за подкрепа на пчеларите, които в резултат на тежката суша понасят загуби на пчелни семейства.

Подпомагането се състои в директни помощи за земеделските стопани, претърпели материални щети в резултат от земетресения, лавини, свлачища и наводнения, смерчове, урагани, вулканични изригвания и горски пожари, възникнали по естествен път.

Стопаните се компенсират до 100% от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории (чистопородни разплодни животни, отводки и кошери), а щетите от тежката суша ще се компенсират до 80%.

Компенсации се изплащат до четири години след настъпването на неблагоприятните климатични събития.

Предстои условията за прилагане на помощта да бъдат утвърдени от управителния съвет на ДФ „Земеделие“, уточниха от аграрното ведомство.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още