IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Бъдещите инвестиции трябва да са в нови производства и услуги

Публичният ресурс трябва да използва рационално в бъдещите проекти в най-правилните индустрии, посочиха Дончо Донев от Пощенска банка и икономистът Лъчезар Богданов

19:20 | 09.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Българската икономика се възстановява, но трябва много внимателно да изберем къде да насочим огромните средства, които ще се излеят в подкрепата ѝ, ако искаме да постигнем трайни промени. Това е един от изводите в четвъртия епизод от сезон 3 на подкаста „Финанси на фокус“ на Bloomberg TV Bulgaria, посветен на темата „Възстановяване на икономиката и ролята на банките“. В него гостуват Дончо Донев, началник управление „Капиталови пазари“ в Пощенска банка и Лъчезар Богданов, главен икономист в Института за пазарна икономика.

„Във водещите икономики от еврозоната още от март имаме почти огледално възстановяване и наваксване на спада от миналата година в тези месеци на индустриално производство, експорт, вътрешна търговия и потребление. Глобалната търговия отбелязва исторически рекорд през март“, посочи Богданов.

Според него в България наблюдаваме сходен процес, с много силни месеци на индустрията и износа. Голямото изключение в глобален план е международният масов туризъм и свързания с него въздушен транспорт.

Дончо Донев потвърди думите му що се отнася до ситуацията в България. 

„Положителни сигнали определено има. Наблюдаваме БВП за първото тримесечие от - 0,5, което е възстановяване от нивата от миналата година, през април, май и юни икономиката вече е на позитивна траектория“, отчете той.
Донев идентифицира секторите, които са двигатели на възстановяването, и посочи сред тях износа, вътрешната търговия, строителството и дори в българската реалност – частично и туризма.

Лъчезар Богданов открои и разликите между сегашната криза и финансовата, която се случи преди повече от десетилетие.

„За разлика от периода след 2008 - 2009 г. в еврозоната сега не се говори за орязване на разходи, напротив – всеобщата директива е „харчете, харчете“, не се притеснявайте от дълга. Дори страни като Германия, която е записала нулев бюджетен дефицит в конституцията си, маха дълговата спирачка“, коментира икономистът.

Той посочи и специфично предизвикателство пред възстановяването на икономиката ни.
„Досега имахме растеж, движен от износа, но той започна да се изчерпва някъде около 2019 година, за да се ускори трябват нови инвестиции. За да изнасяш повече, трябва по-голям капацитет. Но това не могат да бъдат инвестиции в същия тип производства и услуги“, отбеляза Богданов.

Дончо Донев потвърди, че банките ще подпомогнат тези инвестиции, но важното, според него, е къде точно ще бъдат насочени вложенията.

„Големите печеливши ще бъдат тези, които ще го насочат към най-правилните индустрии, така че позитивният ефект към съответната икономика да бъде най-голям.“  В противен случай ефектът няма да е достатъчно дългосрочен“, смята банкерът, но подчерта, че това трябва да е съпроводено с реформи.

Лъчезар Богданов е убеден, че целта трябва да бъде вливане на ресурса в проекти, които ще се реализират бързо, както и в гъвкави инструменти, които могат да мултиплицират ефекта в частния сектор.
„Тоест подкрепа за нещо, което води след себе си още частни инвестиции, растеж. Трябва ни добавена стойност и технологична иновация, а не толкова заетост“, обясни икономистът.

Повече за ролята на Националния план за възстановяване и устойчивост, зеления преход и инвестициите в иновативни предприятия вижте в най-новия епизод „Възстановяване на икономиката и ролята на банките“ в подкаста "Финанси на фокус".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Пак объркаха харчете с крадете - в превод на български.А после? Тежък махмурлук с поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още