IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия ядоса производителите на шампанско

Страната иска на бутилките изрично да пише "пенливо вино"

09:24 | 10.07.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Simon Dawson/Bloomberg</em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Френските производители на шампанско са разгневени от нов руски закон, който според тях се опитва да подкопае световноизвестната им марка, пише CNBC.

Шампан е регион в североизточната част на Франция, но наименованието е по-известно благодарение на пенливото вино, произвеждано там.

Руските власти поставят бариери пред това с нов закон, който изисква френските производители на шампанско да добавят думите „пенливо вино“ на гърба на етикета, ако искат да продават бутилките си в Русия. Производителите на шампанско се гордеят с името и бранда и отказват да използват каквото и да било позоваване на „пенливо вино“.

Същият закон позволява на руските производители на пенливо вино да използват думата „шампанско“ на техните бутилки.

„Просто сме шокирани“, коментира Шарл Гьомер, генерален директор на Champagne Committee, търговска асоциация, която представлява независимите производители на шампанско.

По думите му „първата финансова вреда“ ще е, че производителите „не могат да изнасят шампанско към руския пазар въпреки (предишни) поръчки“. Смяната на етикетите на бутилките, които вече са готови за доставка, ще бъде техническо и финансово предизвикателство.

Френската индустрия за шампанско е призовала членовете си да спрат доставките до Русия засега, като заявява, че името „шампанско“ е защитено в над 120 държави.

Само през 2020 г. производителите на шампанско са изнесли по целия свят бутилки за 2,6 млрд. евро. Най-големите купувачи са били Великобритания, САЩ и Япония, сочат данни на Champagne Committee.

„Новият законопроект, разбира се, има задачата да подпомага местните производители“, коментира Фредрик Ериксон, директор на мозъчния тръст ECIPE.

Нов спор в СТО

Защитата на името „шампанско“  е свързана с т.нар. „географски указания“. Тази концепция в международната търговия признава, че определени елементи, обичайно имена, идентифицират определен продукт с конкретна територия. По същество качеството и репутацията на продукта се приписват на географския му произход.

Такъв е случаят и с пенливите вина, произвеждани в Шампан, както и шотландското уиски, сиренето рокфор и т.н.

Гьомер твърди, че индустрията иска френските и европейските власти „да инициират дискусия с руските власти за намиране на решение“. „Категорично ще подкрепим нашите производители и френските постижения“, заяви френският министър на търговията Франк Ристър по-рано тази седмица.

Този спор може да стигне и до Световната търговска организация (СТО).

Новият руски закон „не отказва на френските производители от Шампан да използват написа шампанско“, нито законопроектът отрича, че има наименование за шампанското, което е уникапно за френския регион. Следователно Франция и ЕС не могат да създадат ясен казус, ако заведат жалба към СТО“, твърди Ериксон.

Въпреки това той добавя, че Франция и ЕС „все пак могат да спечелят, тъй като руснаците изглежда са от грешната страна“ на добре установените географски обозначения.

Ериксън е сигурен, че ако скоро не се намери двустранно решение, ЕС ще подаде жалба. „Защитата на географските обозначения е централна част от търговската политика на ЕС и има рискове и други страни да последват примера на Русия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
IvaneJohn
преди 2 години
Признавам им го.. да бръкнеш на французин с пръст в раната и да продължаваш да натискаш. Ще продават ли или ще се правят на мъже ?! Смешно ми е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Пари няма и пияниците ще се пробват да представят родната си газирана кисела отвара за "шампанско".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Пръдлев, който се обяви за русофил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ще ги ядосва я... Какво друго й остана на дупката русь.Ако не се прави на интересна с всякакви глупости и скандали кой ще си спомни, че била някакви си "сила" някъде си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Много *** тия руснаци. Пpocт, по-пpocт, най- пpocт, руснак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още