IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Бих участвал в следващ кабинет, ако е експертен, а не политически

Служебният финансов министър очаква преизпълнение на бюджета с 1,5 млрд. лева заради повишени събирания от НАП и Митниците

19:14 | 09.07.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Пресконференция на министър Асен Василев в Министерството на финансите на 5 юли. <em>Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ&nbsp;</em></p>

Пресконференция на министър Асен Василев в Министерството на финансите на 5 юли. Снимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ 

Служебният финансов министър Асен Василев би могъл да си представи да работи и в следващ кабинет, но ако той не е чисто политически, а експертен, и ако има свобода на действие. Това каза Василев в интервю за БНТ.

"Аз винаги съм бил в експертна роля. Ако се сглоби експертен кабинет с чисти лица, с които може да се работи, и ако имам свобода на действие, и възможност да продължим това което правим, да повишаваме събираемостта, да намаляваме течовете, бих се замислил за една такава роля. Ако кабинетът е политически, не ме търсете", категоричен бе министър Василев.

Той уточни, че няма предложения, и че докато не е ясно какъв ще бъде кабинета, не би участвал в такъв.

"Аз бих бил доволен да работя с експертен екип за бъдещето на България, ако стане въпрос да си наредим наши хора, да се правят политически договорки, не се занимавам с тези неща. Това не е свързано с пост, това е свързано с морала на хората", подчерта Асен Василев.

Ако става дума за чисто експертен кабинет, а не такъв, в който някой иска да си вкара своите хора, и ако има свобода на действие и най-вече желание за промяна, то аз бих бил радостен да работя в такъв екип, каза Василев, като тактично не коментира по същество въпроса дали тази негова работа може да е в ролята на премиер.

Василев коментира и финансовото състояние на бюджета, заявявайки, че всички дейности в държавата могат да бъдат изпълнени до края на годината.

„Благодарение на засилените действия на НАП и Митниците очакваме преизпълнение на бюджета с 1,5 млрд. лева. Това е основното, което очакваме с актуализация, която да бъде внесена в новия парламент и той да бъде заложен за евентуално посрещане на тежка Covid криза“, каза Василев.

Министърът коментира и причините за непрозрачното „ин хаус“ разходване на публични средства от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) с методи, които бяха разкрити преди ден, заявявайки отново, че с доклад към Управителния съвет се призовава за супер спешен ремонт или строителство на конкретен обект, след което този разход се одобрява, като се посочва необходимите средства да бъдат осигурени от държавния бюджет. Това се прави без оглед дали бюджетът има заделени тези финансови средства, дали законът за бюджета за годината позволява тези разходи, обоснован ли е този разход. По този начин АПИ задължава държавата непрекъснато през последните години, като само за първите четири месеца на тази година са направени възлагания за 2,9 млрд. лв., при годишен бюджет на АПИ от 382 млн. лв. 

Според Асен Василев причините за този начин на управление са микс от „непълно законодателство, неточни методически указания и директно пренебрегване на закона, където някой си е превишавал права, залагайки дейности, без да има възможност и осигурено финансиране“.

По този начин само за няколко месеца има дейности за над 2,5 млрд. лева извън бюджета на АПИ. „Количеството течове е огромно за хора, които са свикнали да боравят с големи цифри“, каза финансовият министър.

"Открихме скандални неща. Договор, който е за 20 милиона, се възлагат по него дейности за 180 милиона. Не само това, но в доклада пише, че няма осигурено финансиране на тези дейности, те са много спешни, молим когато се осигури финансиране, те да бъдат възложени. Това се случва на 7 април тази година. На 8 април УС на Пътна инфраструктура казва, възлагайте дейността, Министерски съвет да приеме постановление и да осигури финансиране. УС на Агенцията задължава Министерски съвет какво да направи без да има абсолютно никакво право за това. Става въпрос за инфраструктурна отсечка за 91 милиона. По този начин имаме над 2 милиарда и половина възложени дейности от Агенция Пътна инфраструктура извън техния бюджет. Вчера направихме прегледа на обществени поръчки, язовири, инхаус процедури, автомагистрали, на мен ми трябваше около час да се съвзема, защото количеството течове, които са се случвали е огромно. Но това което ме натъжи е че ние сме казвали, че нямаме 10 милиона да си лекуваме децата, но имаме 12 милиарда, които да раздадем без конкурс, от които 980 милиона сме ги дали на една строителна фирма", заяви Асен Василев.

Той допълни, че се работи в посока да се забранят такива процедури без конкурс.

"Работим по процес тези проекти да не стават на тъмно, а да е ясно и да се организират честни прозрачни конкурси за тези проекти и да има обществен дебат за какво си харчим парите", каза финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Че кой знае, може и така да се.окаже.Този няма как да го оценя още, пък съм се нагледал на спасители.Мога да се обзаложа,че след 2 години този сладур ще го хукате по съшия начин кат досегашните левенти.Историята помни много такива случаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Ако лобито да бутат борда за да предизвикат хиперинфлация и да оберат страната наново вземе връх ще има да клепаш като нае*** и да се чудиш кво и как стана след като махнаха черешаря. Той е един от защитниците на борда за разлика от Доган, Пеевски, Божков, Радев, Домусчиев, Ганчев, Гергов 1, Гергов 2 и др. под.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Dio
преди 2 години
Само Остана сега да кажете, че ех че по-голяма сполука ще сполети клетата майка България, ако бившият финансов министър Горанов-черешарят бъде възстановен в длъжност. Хайде по-сериозно с подмятанията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 2 години
Е ти ше си вече 3ти път министър.. нормално да си експерт вече.. пък и от експертно най-добре се краде. Професионално един вид..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
redcretin
преди 2 години
Апетита идва с яденето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Ехх, че сполука сполетя майка България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още