IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bloomberg: Кой е шоуменът напът да отстрани Борисов от властта?

„Има такъв народ“ и ГЕРБ са с почти изравнени резултати часове преди окончателните данни от вота в неделя

11:20 | 12.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещ на вечерно шоу и изпълнител на балканския аналог на гангстерския рап – това е човекът, който е напът да детронира един от най-дълго управлявалите еврипейски лидери, пишат Слав Оков и Майкъл Уинфри в материал за Bloomberg.

Поп-фолк изпълнителят Станислав Трифонов, известен като „Слави“, се бори с корупцията и неравенството още преди България да се присъедини към Европейския съюз през 2007 г. Той успя да докосне недоволните избиратели, на които им е омръзнало от това страната да е с най-нисък жизнен стандарт в блока, както и от безкрайните скандали на политическия елит.

С обещанията да бъде премахнат „мафиотският модел“ неговата партия срещу статуквото „Има такъв народ“ спечели повече от очакваното на изборите през април.

Това не позволи на партията на тогавашния премиер Бойко Борисов, на власт от 2009 г., ГЕРБ да състави четвърти мандат.

„Това, което ГЕРБ направи, е невъобразимо, неприемливо“, коментира през май Трифонов, сравняван често с други шоузвезди, превърнали се в политици, като Бепе Грильо в Италия и Володимир Зеленски в Украйна.

Борисов vs. Трифонов

Както 62-годишният Борисов, така и 54-годишният Трифонов са от бедни семейства и набират популярност по време на прехода, който донесе хиперинфлация, банкови фалити, бедност, гангстерски войни и масови протести

И двамата също така не започват веднага с политиката: Борисов бе охранител на комунистическия диктатор Тодор Живков, а Трифонов  - изпълнител, който пълнеше стадиони от Лондон до Лос Анджелис. С бръснати глави и черни кожени якета двамата залагаха на „мъжкарското“ излъчване.

Борисов подсилваше това си излъчване като полицай, а после и като кмет на София. Междувременно Трифонов помогна за популяризирането на чалгата – стил, който смесва балканска музика с поп. Той стана популярен през 90-те заради описателното си изобразяване на уличния живот, но е и обвиняван, че създава ореол на престъпността, шовинизма и ламтежа за богатства.

И докато Борисов напредваше по политическата стълбица, то вечерното предаване на Трифонов стана едно от най-популярните, а негови гости са били хора като Михаил Горбачов. Сега Слави има свой телевизионен канал, чиито програми се заиграват с антимиграционни позиции, антиваксърски теории и конспирации.

Борисов, който бе застигнат от скандали и критики за неуспеха си да подобри начина на живот в България след дългогодишното си управление, бе заменен през април, след като другите парламентарно представени партии отказаха да влязат в коалиция.

Трифонов и Борисов заявяват подкрепа за задълбочаване на отношенията с ЕС, въпреки че и двамата се съпротивляват на усилията на блока за присъединяването на Северна Македония.

Двамата са и за еврото. Борисов иска приемането му до 2024 г. Трифонов също иска европейската валута, но неговият съветник Тошко Йорданов, заместник-председател на „Има такъв народ“, предупреди да се внимава с „прибързаните“ ходове. „Еврозоната е страхотна за богатите държави“, посочи той, допълвайки: „България не е богата държава“.

Засега Борисов не е уточнявал дали ще иска за себе си премиерския пост, ако партията му надвие „Има такъв народ“, нито кои биха били коалиционните му партньори. Трифонов, който не се кандидатира за парламента, вече заяви, че целта му не е да стане премиер. Той обаче има повече шансове за съставяне на управляваща коалиция. Най-вероятните му съюзници включват две антикорупционни партии, въпреки че взети заедно те може и да нямат достатъчно гласове за мнозинство в парламента.

До момента всички традиционни партии отказват да работят с ГЕРБ, създавайки огромна пречка пред евентуален нов мандат за Борисов. Но заместник-председателят на партията Томислав Дончев не отхвърля нищо.

„Това е естественият политически модел – лидерът на политическата партия, спечелила изборите, е номиниран за премиер“, коментира той през юни. Но „всичко зависи от редица фактори“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Манолова... няма да ти минат русофилските гадни номера. И вие заедно с лойко джипков е време да си отивате при кокошките, зайчарниците и пенсионерските клубове на последните псевдопартизани ограбвали мандри цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 7
serafima
преди 2 години
Съчинения по картинки (най-колоритната е на тлъстака гол до чекмеджето с пари и злато плюс гол пищов, макар да се намира в резиденция - от какво се плаши?). Някои не знаят името на тулупа БУДА от присъствие точно в онези служби. А и той ВИНАГИ им е бил изпълнител.Ако ви действа успокоително, давайте! Но всеки що-годе с опит в политиката е ПО-ДОБЪР от мутрокомуниста от зайчарника в Банкя, лойко джипков. Включително потеклото му.Ако не го съзнавате, няма смисъл да спорим. За всеки влак си има пътници. Давайте, ближете го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Bloomberg: Кой е шоуменът напът да отстрани Борисов от властта? - зидарче с патерици и паркинсон...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Баси и измамата дето погоди чалгаря!!*** долна гнида!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 години
Гласувахте за Слави и получихте Ники Василев енд къмпани !Честито България !Всичко ново е като в магазин за дрехи-добре забравено старо и поосвежено с нови имена на партии,някое и друго ново лице ,но в крайна сметка зад ъгъла се крият винаги ТЕ -другарите от БСП,Държавна сигурност ,в най-добрия случай техните деца или внуци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още