IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да се измъкне от енергийната хватка на „Газпром“?

За момента руснаците действат предпазливо спрямо европейските купувачи на фона на засилващите се дебати относно ролята на газа в процеса на декарбонизация

15:08 | 25.07.21 г. 18
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

На европейския газов пазар назрява един проблем. Вследствие на дългата, студена зима нивата на хранилищата са необичано ниски за това време от годината. Руската държавна корпорация „Газпром“ може да увеличи доставките. Пазарният лидер обаче не прави това, въпреки че цените наскоро достигнаха 13-годишен връх. На свой ред в Европа нараства загрижеността, че може да се стигне до криза при доставките по време на предстоящата зима, пише Deutsche Welle.

Без допълнителен транзит през Украйна

„Газпром“ не е резервирал допълнителен транзит на газ през Украйна през юли, въпреки че доставките на руски природен газ за ЕС ще спаднат с повече от 2 млрд. куб. метра този месец. 

Поради плановата поддръжка двата останали транспортни газови маршрута до Германия ще бъдат временно преустановени. През тази седмица тръбопроводът „Ямал“, който минава през Беларус и Полша, беше спрян, а много по-големият газопровод „Северен поток“, пренасящ газ през Балтийско море, ще бъде затворен между 13 юли и 23 юли.

"Изглежда, че „Газпром“ не само оптимизира цената и количеството, но е много вероятно да упражни натиск, за да осигури завършване на газопровода „Северен поток 2“, отбелязва Йоаким Ендрес, ръководител на консултантска компания Ganexo.

Газпром настоява, че изпълнява всички свои задължения.

"Дългосрочните договори са основата на нашия бизнес в Европа. Ние стриктно изпълняваме поръчките на нашите клиенти и съответно резервираме транзитен капацитет, а не обратното", посочват от пресцентъра на корпорацията пред DW.

Необичайно празни газови хранилища в Германия и Австрия

Изпълнението на договорните задължения на „Газпром“  не е оспорено. Остава въпросът защо корпорацията не е увеличила доставките си в Европа и какво точно прави, за да изпълни тези задължения, коментира ситуацията Хайко Ломан, независим пазарен експерт.

„Това, което е забележително, и това е наистина нещо ново, е, че „Газпром“ очевидно изпълнява договорите си, като взима значително повече газ от обикновено от хранилищата в Европа и евентуално дори чрез закупуване на търгувани количества на европейския пазар. Поне това чувам от дилъри ", споделя Ломан.

В резултат на този подход двете най-важни хранилища на „Газпром“ в Европа - първото, най-голямото в ЕС, намиращо се край германския град Реден, а другото - в западноавстрийския град Хайдах, бяха почти изчерпани в началото на лятото, като запълването им е едва започва.

"Това е напълно необичайно за „Газпром“ и е нужна политическа интерпретация", изтъква Ломан.

Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
"...Пак Газпром ще е виновен. Чудя се как още не са почнали да говорят за санкции?..." Пак не си внимавал в час ;). Ами Фандерлайнен вече каза за едни 80 милиарда евро глоба на ГП заради злоупотреба с монополно положение. При което някой се усети, че ГП просто ще затегне изцяло кранчето и ще им гледа сеира. Пък те да си внасят на воля природен газ през свободните тръби на Окраината. "Газпром", след всичките тия ентелегентски изпълнения, насочва една значителна част от газа за вътрешния пазар, като запълва газохранилищата в страната. Зима е, все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 1
Valentin13
преди 2 години
въпроса е - не може ли, а иска ли? и по-скоро трябва ли?иначе отде ток за Европейския дворец в Брюксел и палатите му. Докато вземат важните решения за въглероднонезависима икономика, трябва все пак да има и ток и да се движи това онова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Моабет да става
преди 2 години
Всъшност можеха да напишат какво е ситуацията в момента. Договортите за доставките се изпълняват плюс допълнително 14 млрд куб. м. през преносната мрежа в Украйна резервирани на редовните аукциони. Европа има още два големи доставчика на газ Норвегия и Алжир. Да не споменаваме терминалите да втечнен газ. Но за увеличаване на доставките от другите доставчици не се пише. Когато има нужда от увеличение на доставките това е задължение на Русия и ако това не се случва познайте кой е виновен? Защо Газпром да увеличава доставките? За да спечели повече пари. И в момента им се получава добре цените са по-високи от зимните 20/21. При тази тенденция цените през зимата ще гонят азиятските. Пак Газпром ще е виновен. Чудя се как още не са почнали да говорят за санкции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
korn
преди 2 години
имах предвид за ситуацията със СП2....колкото до 20 lng терминала-чудесно, повече бензиностанции, по голяма конкуренция, по ниски цени за нас
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
колко нищо да не направиха ... има нема около 20 lng терминала се построиха в ЕС ... и на всичките капацитета е договорен за петилетка напред ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
поскъпването на природния газ е прекрасна новина , който се хване да инсталира термопомпи нема да сбърка в близките години ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Ще изчакам, но според мен тръба ще има. Най големия печеливш от нея е Германия и ЕС тъй като няма да се плащат на Украйна такси, която не е от ЕС. Цената на газа ще се договаря от Германия и после чрез интерконекторите които се строят ще тече из ЕС. Русия няма да печели повече, просто си запазват пазарен дял в ЕС, защото икономиката им е най вече зависима от бизнеса им с ЕС. Путин ще изглежда велик в Русия. САЩ и те се направиха на велики, въпреки че не направиха нищо до сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Чакай средатана август, защото не знам какво ще каже конгресът. В състояние е да задължи Байдън да наложи санкции, макар че кacтрираните от енергопакетите и в близко бъдеще от карбоновитеданъци потоци да не са им първа грижа. Големите руски енергийни проекти си остават големи руски празни приказки. Всичко е за да държат мyжика гладен и послушен. Ама то и мyжик не остана, само едни азиати-мюсюлмани в Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 5
korn
преди 2 години
Обонго герой на Русия. Путин пък герой на САЩ, Русия и ЕС. 20 години държи Русия там където другите я искат-напълно зависима от продажбата на суровини. Парите от газа пък отиват за водене на войни за да може да продава газ и да бори конкуренцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
korn
преди 2 години
Понякога задминаваш руските поклонници с величаенето на САЩ. Както се видя, Меркел каза че тръба ще има и САЩ не можаха да направят нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още