IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В един рисков свят пътят към сигурността е осеян с долари

Изглежда американската валута има още място за движение нагоре, но силата ѝ в крайна сметка ще зависи от това какво ще каже и направи Фед

18:10 | 17.07.21 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Нуждата от сигурност в нашия все по-рисков свят кара инвеститорите да залагат, че ралито на долара ще продължи.

Доларовият индекс на Bloomberg се задържа близо до върха си от тази година, който достигна през март. Той напредна с 2,3% през юни, което е и най-голямото му месечно увеличение от март 2020 г. насам, когато пандемията разтърси рисковите активи.

Но най-впечатляващият аспект от сегашното поскъпване е това, че последният пик стана факт след срещата на ръководството на Федералния резерв през юни. След нея стана ясно, че награвянето на американската икономика кара централните банкери да очакват по-скорошно увеличение на лихвените проценти, дори още през 2022 г.

Само в периода 16-18 юни доларовият индекс се повиши с 1%.

Изглежда американската валута „има още място за движение нагоре“, коментира Майкъл Браун, старши пазарен анализатор на Caxton FX.

Доларът поскъпва с 2,5% от 1 юни насам. Това е в силен контраст със средния месечен спад от 0,3% на доларовия индекс, откакто пазарът се пречупи миналата година. В допълнение към това инвеститорите залагат все по-усилено, че доларът ще продължи да увеличава цената си.

Всичко зависи от Фед

Силата на долара в крайна сметка зависи от това какво ще каже и направи Фед оттук нататък. Честите появи пред медиите на членове на ръководството му дадоха тласък миналия месец, особено когато зачестиха разговорите за затягане на паричната политика.

В момента доларът се движи в обратната посока на доходността по американските държавни ценни книжа. Това може да е сигнал за връщане към миналогодишната популярна търговия, но в обратната посока. Тогава инвеститорите излизаха от залози, че валутата ще поскъпне, докато доходността постепенно се придвижваше все по-нагоре в очакване на отварянето на икономиката. Този път, обаче, доларът изглежда привлича нов интерес, а доходността намалява.

Налице е бичи сценарий за долара, ако Фед увеличи лихвите или сигнализира, че ще го направи, тъй като това ще увеличи търсенето за американски пари в сравнение с другите световни валути, докато американските инвеститори продават облигации.

В търсене на сигурност

„По-силният долар вероятно има повече общо с „ястребовото“ преосмисляне на очакванията за американската парична политика“, коментира още Браун от Caxton FX.

Следващият тласък за долара може да дойде от търсенето на сигурност на валутния пазар. Доказателство за това вече се вижда при представянето на валутите от групата на Г-10.

Традиционни валути убежище, като швейцарския франк и японската йена, водят своите събрата от Г-10 на валутния пазар този месец. Доларът може да ги последва, като според анализаторите тепърва предстои ново поскъпване към края на лятото с разпространението на новия делта вариант на коронавируса. Напомняйки за търговията от 2020 г., инвеститорите купуват облигации, технологични акции и долари, сигнализирайки, че заемат отбранителни позиции.

Междувременно развиващите се страни, които изостават в графика за отравянето и ваксинациите, са изправени пред последиците от пандемията. От Куба до Южна Африка недостигът на храни, спиранията на тока и задъхващите се икономики накараха инвеститорите да преосмислят експозициите си към валутите на тези страни. От средата на юни индексът на J.P. Morgan за валути на развиващи се пазари потъна с 1%, като последното понижение бе почти половината от спада му от началото на годината, последвало силно рали покрай ентусиазма от ваксините и икономическото отваряне през ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Абе, Митьо, я кажи що почна да пишеш от анонимен профил Sheev Palpatine във ФБ групите? Май и там те разкриха какво дребно човече в пряк и преносен смисъл си и почнаха и там да те осмиват и подиграват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребен, невзрачен, комплексиран, плешив, без едно мускулче, самостоятелно търкащ сламчицата всяка вечер, продавач на застраховчици и третокласен даскал между другото, че иначе дохода хептен не стига, и ти ми говориш за кой какъв бил ли бе, Митьо??? :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
И аз те мислих за по-интелигентен но ти иззлезе пълен профан и ***. Вече 30 години гледам едни идиотии, които чакат САЩ да се разпадне и фалира. На фона на това нормалните хора печелят, живеят и забогатяват чрез $.Нали ти писах - Китай, Русия, Северна Корея, Венецуела... всичките неистово драпат за долари. Стига да има кой да им даде. Само за некви *** като теб живеещи в утопия гроздето било отровно. Сигурно щото и на теб вече никой не ти дава $-те които толкова много ти трябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 2 години
хахаха, за америка незнам... но защитниците на руската *** винахи са сдуханяци като теб.... слочаеноС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Хахахха - дано америката не е такава, каквато са и защитниците, че жална и майка тогава... продължавай да лaeш по мене, мога само да ти се смея. Както би казал Марк Твен, ако ти извадим злобата, ще се смалиш колкото една шапка, а ако ти махнем глyпoстта, съвсем ще изчезнеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 7
Императорът
преди 2 години
Абсурден довод, мислех те за по-интелигентен. Какво ще стане с $, ако не дай боже САЩ се разпаднат? Докога ще има луди да кредитират САЩ с дълг вече 31 ГБ? Колко покупателна стойност е загубил $ за последните 20-30 години? Свърши тая - руснаците изхвърлиха от резервите си зеленото - като ненужен бokлyк - и други ще ги последват. САЩ имаха надежда с Тръмп, американците си позволиха отново да мечтаят - и така до миналогодишните метежи и превратът срещу него. С какво се различаваха събитията в САЩ преди година с тия в ЮАР преди дни - освен по формалната причина? Ами - с нищо !!! За разлика от бoлните жертви на нелегална лоботомия по-долу, които се гърчат в безсилната си омраза към Русия, аз не мразя САЩ, дори напротив, уважението ми към американският народ дори нарастна - и същевременно съм много разтревожен от събитията там, защото светът има нужда от Америка... ама не тая сегашната пародия - готова да запали световна война и със слaбoyмен начело, а истинската !!! Като не необразован човек, сигурно си чел "До Чикаго и назад" - припомни си я, за да видиш каква Америка сме загубили вече... :(((
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
Императорът
преди 2 години
То и в ЮАР емигрираха масово и българи и други европейци... в момента продължават ли да правят това? Не разбираш ли, че емиграцията има десетилетна инерция, понеже огромен брой хора са израстнали с холивудската представа за Америка, която има все по-малко общо с реалността? Напоследък мигрантите към САЩ са основно от третия свят, които искат да заменят своята бедна к0чина с малко по-богата к0чина. Нобелови лауреати? Броиш ли между тях и обонгото, което получи нобелова награда за МИР, след като разори Либия, Сирия и Украйна? Това е все едно да дадат Нобел за мир на хитлeр - посмъртно !!! Те и на тунбергова искаха да дадат, а тя е психически освидетелствана !!! Това е също толкова нелеп довод, колкото и че например Калифорнийския университет е в световните Топ 40, нищо, че там уволниха професор, защото отказа да пише на по -тъмничките студенти шестици БЕЗ да ги изпитва. За БВП - и какво точно произвежда щата Ню Йорк? И какво ще стане, ако той изчезне от икономическата карта на света? Не, не говоря за бомбене от лошия Вова - те богатите американци - изобщо всеки който може Ню-Йоркчанин бяга презглава оттам !!! Нали ти говориш за същия Ню Йорк - дето нигъpcки банди грабят и палят магазините му, а полицията гледа отстрани? САЩ не са атрактивни вече с нищо, за всеки, който живее в реалността. Неслучайно дадох да пример ЮАР. И тя беше силно развита държава, сега не прилича на нищо. За какво "обучение" са атрактивни САЩ - където оценки се пишат според цвета на кожата, а в Ню-йоркски училища забраняват да се споменава името на Нютон, защото бил бял? От друга страна - ако Русия не е атрактивна с нищо, интересно защо САЩ и пoмиярите им са се събрали около нея и лаят... ама само лаят, защото не им стиска !!! Тоя "алкохолизиран, мизерен и изпростял народ, с тежки мозъчни увреждания", е 1 в света по процент хора с висше образование във възрастовата група 25-35 години - и това е статистически факт, който лесно можеш да намериш !!! Обръщам се специално към тебе, защото сравнително дългият ти пост, подкрепен с някакви (макар и подвеждащи) доводи дава някаква надежда - другите двама писали под теб са доказано слaбoyмни и каквото и да им се каже, те не могат да го възприемат. В съзнанието ти съществува една Америка, която в реалността вече я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Импе - само за лузърите, глупаците и аутсайдерите пътят на успеха не минава през $. Дори и да го докарат до граждански противопоставяния $ ще си остане $ и руснаците и китайците най-много ще драпат за него. Стига да има кой да им дава, хаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
grainis
преди 2 години
Императоре, вземи почети малко бе, пич - по 50 000 нелегални емигранти влизат на ден в САЩ, в Русия не влиза НИКОЙ . САЩ е дом на 356 Нобелови Лауреата, Русия на 28, от тях 25 - Евреи. БВП на Русия - 17 млн. км2, 150 млн. население, 40% от световните ресурси, е равен на Щата Ню-Йорк - 0% ресурси, 9 млн. население, 300к км2. САЩ са най-атрактивното място в света за бизнес, работа, обучение, наука, високи технологии, култура, развлечения . Русия не е атрактивна с абсолютно нищо . Това е една трагично изостанала държава с жестоко диктаторско управление и алкохолизиран, мизерен и изпростял народ, с тежки мозъчни увреждания .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 2 години
говори се... все оше сащ са единствената суперсила. Не са решили, не са наритали руски и китайски гАзове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още