IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Витанов: България изостава с изпълнението на зелените политики

Страната ни трябва да се насочи към заместващи мощности - атомна енергия и водород, съветва евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалисти

20:02 | 16.07.21 г. 1
Петър Витанов: България изостава с изпълнението на зелените политики

Повод за коментара му са идеите на Европейската комисия (ЕК) за изпълнение на Зелената сделка. Те са пакет от програми, който има за цел да бъде инструмента за изпълнение на политиките на сделката. Целта, която Европейската комисия си постави е до 2030 г. нетните въглеродни емисии да спаднат с 55%.

Според Витанов, през последните 13 години управляващите в България така и не изготвиха план за ТЕЦ в страната и ангажираните във въгледобивната индустрия. „Това е проблем, защото една от целите на Зелената сделка е затваряне на топлоелектрическите централи навсякъде в Европа и преминаване към по-чист вид електроенергия“, подчерта евродепутатът.

Той напомни, че от 2019 г. насам възобновяемите енергийни източници имат по-голям дял от произведената електроенергията отколкото изкопаемите.

„Но очевидно това не важи за страните от Източна Европа, посочи той.

Друга критика, която Петър Витанов направи, беше насочена към победителя от парламентарните избори на 11 юли - ПП “Има такъв народ”.

„Според изявлението, което Слави Трифонов направи, обявявайки проектокабинета си на 12 юли, зелените политики изобщо не влизат в приоритетите на партията. А те са задължителни“, коментира политикът.

По думите на Петър Витанов, България още през 2019 година е трябвало да поиска дерогация на ТЕЦ, защото те няма как да работят на пазарен принцип.

"Цената на въглеродните емисии е толкова висока, че в момента е над 60 евро на тон, което прави един киловатчас изключително скъп", преценява той.

Решението, което евродепутатът вижда, е България да се насочи към заместващи мощности – атомна енергия и водород, като примери за по-чист вид източник на енергия. Той смята, че завършването на интерконектора с Гърция е действие, което със сигурност би имало позитивен резултат.

По темата за ваксинационните сертификати Петър Витанов сподели, че според него те биха имали стимулиращ ефект за туризма, който съставлява 10% от БВП. 

“Хората искат да пътуват да пътуват, искат да ходят в Гърция и ваксинирането им излиза много по-евтино от постоянното плащане на PCR тестове.”
Евродепутатът изрази притеснения за делта варианта на COVID-19, като спомена, че очаква нова вълна на пандемията през есента.

Според него, в Западна Европа ударът няма да се усети толкова силно, защото повече западни държави са ваксинирали около 60% от населението си, докато в България ваксинираните са едва 17%. Витанов е категоричен, че от ваксинация има нужда, защото тя ще доведе до положителни икономически и здравни ефекти за страната.

“След коронакризата ЕС трябва да има общи здравни политики, трябва да има синхронизирано лечение на тежки заболявания”, съветва Петър Витанов

Това коментира и идеята на Европейския съюз за Онлайн център за проучване на добри практики в лечението на раковите заболявания.

“Всяка държава преценява сама какво лечение да даде на своите граждани, но този център дава информация за позитивни тенденции в лечението”, разкри той.

Петър Витанов подчерта, че в България липсва културата за профилактични прегледи, които играят огромна роля в навременното диагностициране на заболяването. Той съветва да се води политика с профилактика и превенция.

Как ще се подобри енергийната ефективност в България? Защо в нашата страна изостава процесът на имунизация? Как се подготвят страните от ЕС за бъдеща вълна на коронавирус? Трябва ли да има стимули и санкции при ваксинация? 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 4
bgMan
преди 2 години
Нормално.Тук хората се интересуват предимно от далавери и крадене. Погледнете само какви бракувани боклуции взети от моргите се движат по българските пътища и как хубаво замърсяват въздуха. Народ с подобно мислене какви политици, прокурори, съдии и полицаи да роди?Пълна пародия на зелени политики и мерки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още