IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наводненията в Германия тласнаха климата в центъра на предизборната кампания

Изглежда, че Зелените ще се възползват най-много от осъзнаването на опасностите от капризите на времето от избирателите

14:12 | 18.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Малко над два месеца преди парламентарните избори опустошителните наводнения, които обхванаха Западна Германия тази седмица, изстреляха климатичните промени в центъра на предизборната кампания, пише Financial Times.

Повечето политически партии в Германия се съгласиха, че глобалното затопляне е причината за бедствието, при което загинаха най-малко 140 души, а градове и села в две от най-населените провинции в страната бяха разрушени.

Дига на река Роер се скъса в събота вечер, докато спасителите опитваха да евакуират около 700 жители на град Васерберг близо до нидерландската граница.

Драматичните сцени може да са от огромна полза за Зелените, които още преди тази седмица се очакваше да увеличат значително резултата си на изборите през септември. Най-силният им коз – вниманието към климатичните промени и мобилизирането на всички ресурси на провинцията за предотвратяването им, изведнъж придоби огромна нова неотложност.

До момента те грижливо се въздържат от констатацията „нали ви казахме“. Съпредседателят на партията Роберт Хабек не посети засегнатите от наводненията райони и заяви пред германското списание „Шпигел“, че „досадни политици просто се бутат в подобни ситуации“.

„Забранено е да провеждаме предизборна кампания в ден като днешния“, заяви той в четвъртък, когато стана ясен пълният мащаб на щетите.

Но е ясно, че новото внимание върху опасностите от капризите на времето и връзката със затоплянето на планетата може да окажат важна подкрепа на кандидата на Зелените за канцлер Анналена Баербок. Те също така може да отклонят вниманието от грешките, които до този момент съпътстваха кампанията ѝ.

40-годишната депутатка беше подложена на критики през последно време заради неточности в автобиографията си, предполагаемо плагиатство в книга, която публикува миналия месец, и забавяне в докладването пред парламента на партийни бонуси.

„Тя определено ще може да отбележи точки сега с компетентността на Зелените в областта на околната среда и климата. Това ѝ дава съвсем нов начин да мобилизира избиратели“, коментира пред германска телевизия политологът Карл-Рудолф Корте от университета Дуисбург-Есен.

Говорителката на правителството Мартина Фиц даде да се разбере, че властите смятат климатичните промени за основната причина за наводненията. „По принцип глобалното затопляне води до повишаване на т. нар. екстремни климатични събития като горещи вълни, проливни дъждове и бури“, отбеляза тя. В Германия средната температура вече се е повишила с два градуса от началото на воденето на статистика, изтъкна Фиц.

От друга страна новото внимание върху климата може да се окаже коварно за Армин Лашет – кандидат за канцлер от десноцентристката ХДС/ХСС. Като премиер на Северен Рейн-Вестфалия, където се намират едни от най-големите компании в Германия, той силно се противопоставя на части от дневния ред на Зелените и твърде, че те може да застрашат статута на страната като индустриална сила.

В четвъртък той беше хванат в крачка и изгуби търпение с телевизионна журналистка, след като тя го попита дали сега Германия трябва да действа по-агресивно за овладяване на климатичната криза. Явно подразнен той отговори: „Не сменяме политиките си само заради ден като днешния“.

Въпреки това той заяви, че Германия трябва да ускори темпото в разрешаването на климатичните проблеми. „Трябва да се придвижим бързо по пътя към въглеродна неутралност“, каза Лашет в петък.

Той също успя да отбележи важна точка спрямо двамата си опоненти – Баербок и Олаф Шолц, финансовия министър и кандидат на социалдемократите за канцлер. Те бяха във ваканция, когато се случиха наводненията, а той – не, и бързо замина за някои от най-тежко пострадалите области.

Лашет обеща компенсации за хората, останали без дом, изрази съчувствие за жертвите и семействата им и благодари на службите за спешна помощ в речи, които изглеждаха премерени, за да го представят като политик, управляващ ефективно кризи, и Landesvater или баща на нацията.

Лашет може да извлече политическа изгода от новото усещане за несигурност, породено от наводненията, смята Корте. „Ще трябва да очакваме нови кризи и ще имаме най-голямо доверие на хора или партии с най-добрите идеи за защитата ни от това, което може да дойде“, допълва той. Това ще е от полза за ХДС/ХСС, които управляват Германия в 50 от последните 70 години, и да навреди на Баербок, която няма управленски опит.

Ако наводненията все пак окажат въздействие на предизборната кампания в Германия, това няма да се случи за първи път. Експерти твърдят, че тежките наводнения през август 2002 г. са повлияли на резултата от изборите същата година и са дали победата на социалдемократическия канцлер Герхард Шрьодер.

Той побърза да посети района на бедствието, обут с гумени ботуши, цапайки в калта, а по-късно обеща огромна помощ на най-тежко пострадалите области. За сметка на това конкурентът му Едмунд Щойбер – кандидат на ХДС/ХСС не прекъсна ваканцията си на остров Юст в Северно море и в крайна сметка изгуби.

„Не исках да водя кампания с това природно бедствие“, заяви Щойбер по-късно, но в крайна сметка посети наводнените райони.

Времето повлия върху политиката и през последните години. Дългата суша, която преживя Германия през 2018 г. с малко дъждове и покафеняването на полета и гори заради палещото слънце, засили популярността на Зелените и стимулира неумолимия им ръст в обществените допитвания – до ноември 2018 г. те имаха 22%, което е ръст спрямо 8,9% на изборите за Бундестаг през 2017 г.

След това през май 2019 г. Зелените получиха 20,5% на изборите за Европейски парламент – най-добрият им национален резултат до момента.

Макар че никой не иска да извлича политически дивидент от кризата, сред Зелените ще има хора, които ще се надяват, че последиците от горещата вълна през 2018 г. да се повторят след летните наводнения през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
така е импе , в централна Европа наводненията не са невиждано бедствие , но ... честотата и мащабът много сгъстиха през последните десетина години , позяпай статистика . и това се дължи на промяната на климата , или така нареченото затоипляне , защото се измества във времето валежите --> от там се концентрира по-голямо изпарение на влагата --> от там такива обилни валежи --> оттам такива мащабни наводнения ... :))) ... мдаа , и това ще зачести още повече , един вид началото е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Да, бе. Щото обилните дъждове и наводненията в централна Европа са някакъв непознат досега прецедент, а не най-обичайното за тоя регион бедствие от векове, нали? Как пък зеланашеската измeт обяснява всичко с "глобалното затопляне"? На зима сигурно и студовете ще обясни с... или пак ще се изпокрият като мишки като свие *** студ? А тая - анaлната им лидерка, толкова нещица излязоха покрай нея, че с политическата и кариера е свършено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още