IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата мисия на НАТО: Да си намери нов генерален секретар

Три дами са с много високи шансове за поста

13:50 | 19.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg</em></p>

Снимка: Marlene Awaad/Bloomberg

Съюзниците в НАТО вече търсят наследник на генералния секретар Йенс Столтенберг.

Столтенберг, бивш министър-председател на Норвегия, служи на висшия пост от октомври 2014 г. Съюзниците удължиха договора му до септември 2022 г. и им остава малко повече от година да му намерят заместник.

В централата току-що започнаха официални дискусии, а наследникът на Столтенберг се очаква да бъде представен на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид в края на пролетта или началото на лятото на 2022 г., пише онлайн изданието Politico.

Спекулации се разпространяват и в Брюксел, и в други съюзнически столици. Някои официални лица, дипломати и анализатори казват, че след 72 години е крайно време алиансът да назначи първата си жена на поста. Други смятат, че предвид продължаващото напрежение с Русия представител на Източна Европа на поста ще изпрати важен сигнал към Москва.

Като се събере две и две, три имена бързо излизат в списъка на челни места: бившите президенти Колинда Грабар-Китарович от Хърватия и Далия Грибаускайте от Литва и настоящия естонски президент Керсти Калюлайд.

Грабар-Китарович, която беше първата жена президент на Хърватия от 2015 до 2020 г., има предимството, че вече е работила в централата на НАТО като помощник-генерален секретар по публичната дипломация от 2011 до 2014 г. Тя счупи стъклен таван и за този пост.

Недоброжелателите казват, че Грабар-Китарович, която е изградила политическата си кариера като дясноцентристки консерватор, се е опорочила по време на неуспешната ѝ кампания за преизбиране за президент през 2019 г. Тя обаче може да се похвали с едно от най-впечатляващите резюмета сред потенциалните бъдещи шефове на НАТО, включително като министър по европейските въпроси и външен министър. Ролята ѝ в хърватската кандидатура за ЕС и НАТО е изключително голяма. Тя също така беше посланик на страната в САЩ от 2008 до 2011 г., като й даде силни връзки във Вашингтон, които ще имат решаваща дума в решението на НАТО.

Като сътрудник в Института за политика на Американския университет Грабар-Китарович ръководеше семинар за бъдещето на НАТО, който би могъл да послужи като прослушване за висшата длъжност, в който тя подчертава как е прекарала времето си в Афганистан по време на нейния мандат като помощник-генерален секретар.

„Обичах работата си в НАТО ... и съвместния опит, и атмосфера“, коментира тя в една своя лекция, в която участва и бившият генерален секретар на НАТО Яап де Хоп Схефер, бивш нидерландски външен министър, който беше на върха алианса от 2004 до 2009.

Де Хоп Схефер беше последван на поста от бившия датски премиер Андерс Фог Расмусен, който предшестваше Столтенберг. Според вътрешни източници на НАТО трудно съюзниците ще изберат някого, който не е служил по подобен начин като държавен или правителствен глава.

Това предпочитание към бивш национален лидер доведе до скорошни спекулации за бившия британски премиер Тереза ​​Мей като потенциален кандидат. Марк Седуил, който е бил секретар на кабинета и съветник по националната сигурност при Мей и за кратко при министър-председателя Борис Джонсън, също е обявен за потенциален кандидат от Обединеното кралство за НАТО.

Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Ако не е пеерасс трябва да е лесбийка или травестит. Задължително е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Жени?! Що за расизъм!?А нещо за слабия пол няма ли?Няма ли някой LGBT кандидат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Някоя от тях ако е лесбийка, я бройте за абсолютен фаворит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още