IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бузлуджа става недвижима културна ценност

Монументът е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство

17:41 | 19.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Паметникът на връх Бузлуджа ще придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение. Това реши специализиран експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности към министъра на културата.

Така на практика се осигурява стабилна териториално-устройствена и юридическа защита на обекта и се ангажира държавата в по-голяма степен да положи грижи за опазването на културната ценност, уточняват от Министерство на културата. 

Монументът Бузлуджа е класиран на първо място сред седемте най-известни и застрашени европейски паметници на „противоречивото“ културно наследство.

Тази седмица от 23 до 25 юли пред паметника на Бузлуджа се организира „Open Buzludza fest”. С набраните средства от феста ще бъдат финансирани дейностите по запазване на мозайките в паметника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
Сигурно на второ място са класирани албанските погранични бункери...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
grainis
преди 2 години
Става за Вертикална Ферма за отглеждане на бамбукова биомаса. И за прожектиране на филми защо комунизмът не бива да се допуска да се случи отново , за нищо на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още