IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете от нова вирусна вълна потопиха и европейските борси

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 2,3%, като акциите в секторите на банките, енергетиката и пътуванията се представиха най-зле

19:20 | 19.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси в Европа завършиха сесията в понеделник дълбоко на червена територия на фона на все по-разпалващите се страхове от нова коронавирусна вълна заради по-лесно разпространяващия се делта вариант на Covid, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 изтри 2,3%, като акциите в секторите на банките, енергетиката и пътуванията се представиха най-зле. Най-голямо понижение в сектора на пътуванията бе за Carnival със спад в цената от 8,3%.

Британският бенчмарк FTSE се раздели с 2,4%. От своя страна германският показател DAX е надолу с близо 2,8%, а френският CAC – с 2,7%. Още по-голямо е понижението на FTSE MIB, който премахна 3,4%.

Нов пик на случаите на коранивурс на континента заради по-силнозаразния делта вариант на болестта продължава да оказва натиск върху пазара, като в някои страни се завръщат по-строгите противоепидемични мерки.

Също така инвеститорите реагират и на новината, че ОПЕК и страните съюзнички са успели да постигнат споразумение в неделя за постепенно премахване на ограниченията за добив за 5,8 млн. барела дневно до септември 2022 г. Координираното увеличение на добива в групата се очаква да започне през август, посочиха от ОПЕК.

Към 19 ч. българско време цената на петрола се понижава с по около 6% и при двата водещи сорта. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 6% до 69,23 долара за барел, а тези върху американския суров петрол – с 6,5% до 66,92 долара за барел.

На Wall Street пониженията продължават, като Dow Jones се разделя с над 800 пункта.

Обратно в Европа тежките последици от мащабните наводнения  Германия и Белгия също се отразяват на пазарите. Загиналите в двете държави след продължаващите проливни дъждове са близо 200 душа.

При индивидуалните акции тези на шведския индустриален гигант Indutrade поскъпнаха с 4,8% след силни данни за второто тримесечие.

Обратно, британската технологична компания Ocado отчете спад в цената на книжата си с 1,9%, след като сблъсък на два робота предизвика пожар в една от фабриките ѝ, което доведе до отмяна на поръчки.

В същото време по-рано технологичният гигант Tencent обяви сделка за покупката на британския разработчик на видеоигри Sumo Group за 1,26 млрд. долара, след която книжата на втората поскъпнаха с над 40%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Страховете от нова вирусна вълна потопиха и европейските борси > Вувузела 4 > страх от бесове, не от корона...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още