IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос полита в Космоса: По-важните въпроси и отговори

Най-богатият човек на Земята ще бъде придружен в полета си от най-възрастния и най-младия пътуващ до Космоса

08:37 | 20.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Blue Origin</em></p>

Снимка: Blue Origin

Джеф Безос пристигна в Тексас още в събота, за да се подготви за големия ден - първият пилотиран космически полет на неговата компания Blue Origin е насрочен за вторник.

Безос, основателят на Amazon и най-богатият човек в света, ще бъде на борда. А последните обучения вече приключиха. „Готови сме да тръгнем", заяви главният инженер на Blue-Origins Крис Йейгър на пресконференция в неделя. Няма технически проблеми, твърди той.

Investor.bg събра най-важните отговори за планирания полет в космоса:

1. Как ще протече полетът?

Началото е планирано за вторник в 8 ч. сутринта (16 часа българско време). Безос нарочно избра датата: Това е 52-та годишнина от кацането на Луната. Във всеки случай проектът е щателно документиран и представян пред масите и публикуван в Instagram канала на Безос. 

Ракетата носител New Shepard ще бъде изстреляна от пустинята в Тексас, близо до 1800-населения град Ван Хорн в югозападната част на щата. Веднъж изстреляна, тя ще се ускори до скорост от 3200 километра в час. След около три минути капсулата ще се отдели от стартера. Капсулата ще продължи да лети и се очаква да достигне най-високата си точка на повече от 100 километра над морското равнище.

В продължение на четири минути Безос и неговите спътници ще изпитат безтегловност и ще се насладят на гледката на Земята, преди да влязат отново в земната атмосфера. Три огромни парашута трябва да забавят капсулата и да я върнат внимателно на земята. Полетът ще бъде излъчван на живо на уебсайта на Blue Origin от около 14:30 ч. българско време, като би трябвало да отнеме около 11 минути.  

Три огромни парашута трябва да забавят капсулата и да я върнат внимателно на Земята. Снимка: Blue Origin

2. Кой още ще лети?

Джеф Безос е придружен в полета от брат си Марк, когото описва като най-добрия си приятел. На борда ще бъдат още двама души: Мери Уолъс Фънк, виден пилот и инструктор, която искаше да стане астронавт още през 60-те години. Тя успя да участва в необходимите тестове от космическата агенция НАСА и дори се представи по-добре от колегите си от мъжки пол. Въпреки това НАСА забрани изпращането на жени в космоса. Затова сега компанията на Безос е решила да коригира тази явна несправедливост с 60 години закъснение. На 82 години Фънк е най-възрастният човек, който някога ще предприема космически полет.

Освен това Безос е придружаван от 18-годишния нидерландец Оливър Димън. Той ще бъде най-младият човек, който лети в Космоса. Димън е син на мениджър на частни инвестиции, който благодарение на щастлива случайност ще бъде допуснат в Космоса във вторник.

Безос бе пуснал мястото на търг през юни. Победителят, който избра да остане анонимен, плати 28 милиона долара за билета. Миналата седмица обаче Blue Origin обяви, че победителят няма да може да предприеме полета поради "конфликт в планирането на датата" и вместо това ще го измести за по-късна дата. Поради това космическата компания, основана от Безос през 2000 г., реши да покани втория участник с най-висока цена: Оливър Димън. Blue Origin не оповести публично колко е платило нидерландското семейство за полета.

Приходите от търга ще бъдат от полза за фондацията на компанията, която твърди, че насърчава кариерите в областта на науката, технологиите и математиката и иска да предизвика интерес към изследването на Космоса. 7600 души от цял свят взеха участие в търга.

3. Колко висок е рискът?

Ракетата New Shepard на Blue Origin е изпълнила общо 15 успешни тестови полета от 2015 г. Това обаче е първият път, когато на борда има хора. Фактът, че Безос вече е замесен, има за цел да покаже доколко той вярва на системите и инженерите в своята компания. 

Но космическите полети винаги са рискови. „Рискът при пилотираните полети в Космоса е над 10 000 пъти по-висок от този при полетите на търговски авиокомпании“, се казва в проучване, публикувано през миналия ноември от Center for Space Policy and Strategy към George Washington University.

Съществува обаче и евакуационна система. Ако ракетата носител покаже грешка, капсулата, в която седят пътниците, може да се откъсне от Blue Shepard. Системата е предназначена да „отдалечи астронавтите на безопасно място от ракетата", казва Гари Лай, управител на Blue Origin, във видео през април. През последните няколко години това е тествано три пъти на различни височини.

Безос обаче подчертава, че с полета иска да изпълни мечтата на живота си. „Да видиш Земята от Космоса - това ви променя. Това променя връзката с тази планета и човечеството“, каза той във видеоклип в Instagram. „Исках да го направя през целия си живот. Това е приключение и означава много за мен“. А самият Безос беше подал оставка като главен изпълнителен директор на онлайн гиганта Amazon само преди няколко седмици.

4. С какво Blue Origin се различава от полета на Ричард Брансън?

Ричард Брансън, основател на космическата компания Virgin Galactic, беше първият цивилен, полетял в Космоса с частна компания - на 11 юли. Британският милиардер написа нова история и открадна шоуто от Безос. Но има редица разлики между двата полета.

Космическият кораб на Брансън не излетя от земята, а беше изведен на височина 15 километра от самолет носител и там освободен - чак тогава, за да се изстреля нагоре с ракетния двигател. New Shepard пък излита вертикално като класическа ракета. Няма пилоти, всичко е напълно автоматизирано. Капсулата, която може да побере до шест души, има и по-големи прозорци, както подчертават от компанията на Безос.

„Винаги съм бил мечтател. Майка ми ме е учила никога да не се предавам и да съм устремен към звездите. На 11 юли ще дойде моментът, когато тази мечта ще стане в реалност по време на следващия космически полет на Virgin Galactic", коментира Брансън в специалния видеоклип, в който официално анонсира своето космическо приключение. 

Мисията, наречена Unity 22, бе четвъртия тестов полет на VSS Unity с хора на борда. За разлика от стандартните ракети въпросната совалка не излита от земята, а се прикача към самолет-носител, наречен VMS Eve, след което се изстрелва към Космоса от височина около 15 км.

Virgin използва аналогичен подход и за извеждането на сателити в космоса благодарение на модифицирания Boeing 747, наречен Cosmic Girl, и ракета-носител с въздушно базиране, наречена LauncherOne. В сряда подразделението на компанията, наречено Virgin Orbit, успешно изстреля по този начин седем малки спътника. До момента максималната височина, която суборбиталната совалка VSS Unity е достигала, е 89,9 км. Това е малко под т.нар. линия на Карман (международно признатата граница на космоса от 100 км.), но над границата на космоса според FFA на САЩ (80 км.). Совалката обаче не достига скорост, която да ѝ позволи да влезе в околоземна орбита, така че пасажерите прекарват само няколко минути в безтегловност, преди да се отправят обратно към Земята.

Подобно е изживяването и с New Shepard на Blue Origin, която обаче се издига на малко по-голяма височина от порядъка на 110 км. А това ще породи условия за нова порция PR-престрелки между Брансън и Безос по въпроса кой "наистина" е достигнал Космоса. 

5. Какво означава това за космическия туризъм?

Полетът на Брансън вече беляза началото на комерсиалната космическа ера. Освен Безос и  предприемачът и милиардер Илон Мъск също иска да играе важна роля в новата сега зараждаща се индустрия. Неговата космическа компания SpaceX планира да изпрати първите туристи в орбита от септември. Всички милиардери имат амбициозни цели. Много въпроси обаче все още са отворени.

През 2025 г. Virgin Galactic планира да генерира приходи за почти 600 милиона долара с около 400 полета. Но дори и да се намерят достатъчно клиенти, целта изглежда трудно постижима. Според анализ на специализираната консултантска компания Paragon Intel, Virgin Galactic  ще се нуждае от общо осем готови за използване космически кораби. В момента Virgin Galactic тества само още един - VSS Imagine.

Virgin Galactic вече има над 600 резервации за бъдещи полети, които според компанията ще струват около 250 000 долара за билет. Blue Origin все още не е предоставила информация за бъдещите цени на билетите. Това, което е сигурно обаче, е, че космическият туризъм ще бъде достъпен само за най-богатите хора в света – поне в следващите години.

В близко бъдеще SpaceX планира да транспортира до Международната космическа станция и филмовата звезда Том Круз и режисьора Дъг Лайман, където те да снимат сцени от следващия си холивудски суперхит. Не е ясно обаче кога точно е планирано мисията да се случи на практика.

Това обаче амбицира Русия спешно да изпрати на космическата станция 36-годишната актриса Юлия Пересилд и 38-годишния режисьор Клим Шипенко, които да се опитат да изпреварят американските конкуренти. Очаква се те да бъдат изстреляни към МКС на 5 октомври т.г. на борда на космическия кораб "Союз" и да се върнат на Земята на 17 октомври. Така че космическата надпревара отново е и геополитическа.

Гледайте на живо полета на Джеф Безос:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
tvlahovski
преди 2 години
Първо да довършат трамплина си. После ще седнат на по една водка и ще го измислят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
не става въпрос за никкъв туризъм, а за контрол на телекомуникациите. Жеф Безос кат представител на глобалягите от праенето на онлайн книжарница Амаьон в гаража (мм че къде другаде) изведнъж станал и вещ у летящите чинии където ше се разходи да види дали горе има нахални руснаци, китайци и индийци щот евроггейци немеме тъй или иначе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А Рогозин кога?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
дядя вова , нема ли да драснеш нещо оптимистично за володимир зеленски , темата е подходяща ... ?! п.с. вчера в spacex са преминали успешно първите огнени тестове на двигателите на бустера ... онова там ква чудесия е , 10000 тона ... :))) ... и ще лети ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още