IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безос, Мъск и Брансън - оставете ги "да играят"!

Пътят в новата космическа епоха може и да изглежда като сблъсък между две разглезени деца на богаташи, но може да е нова възможност за човечеството

08:36 | 21.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джеф Безос (<em>вляво) </em>след полета. <em>Снимка:&nbsp;&nbsp;EPA/BLUE ORIGIN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES</em></p>

Джеф Безос (вляво) след полета. Снимка:  EPA/BLUE ORIGIN / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Джеф Безос стигна до върха. Основателят на Amazon е най-богатият човек на земята - и от няколко часа е един от 587 души, които са видели нашата планета от космоса.  Американецът работеше за постигането на този момент над 20 години със своята ракетна компания Blue Origin. И похарчи милиарди долари от личното си състояние за това.

В крайна сметка полетът отне по-малко от единадесет минути. Безос и тримата му спътници прекараха само три и половина минути в безтегловност. Гледката беше невероятна, без съмнение. Но заслужаваше ли си наистина?

На пръв поглед е лесно да се каже „не“. За много зрители полетът на Безос би изглеждал като егоистично пътуване на супербогаташ, който не се интересува от проблемите на земята. Такъв беше случаят с британския милиардер Ричард Брансън, който полетя в космоса с компанията си Virgin Galactic преди девет дни.

Като шантав научно-фантастичен филм

За Брансън преди всичко е важно в бъдеще да печели пари с туристите в космоса. Джеф Безос, от друга страна, има по-амбициозен план. Той иска да отвори втори дом за човечеството: необятното пространство, където ще има безкрайно пространство за обитаеми космически станции. Привържениците на идеята казват, че в такива космически градове би бил възможен почти райски живот с перфектно време и стоков цикъл, при който всеки атом се рециклира.

Всичко изглежда почти мегаломанско, като нещо от доста шантав научно-фантастичен филм. И повдига етични въпроси. Защо да не инвестираме всички пари, които биха били нужни за постигането на всичко това, на Земята? Защо да рискуваме за такова далечно, спекулативно бъдеще, когато и „Тук и сега“ може да бъде много подходящо за живот?

Отговорът изисква въображение, но това не го прави по-малко правдоподобен: защото в крайна сметка може да се изплати. Да, днес е греховно скъпо да извеждаш хората в космоса. Но ако един ден нещата изглеждат по различен начин, ще се отворят възможности за човечеството, от които то все още може да се нуждае.

Земята може да е мястото, където еволюира нашият вид. Тук можем да дишаме без технически помощни средства, да пием от реки и да отглеждаме култури, докато атмосферата ни предпазва от радиацията от космоса. Но земята не е неразрушима. Може би един ден една ядрена война ще я направи необитаема. Или огромен астероид ще дойде и ще върне цивилизацията обратно в каменната ера.

Днес всичко това може да изглежда далеч. Но най-късно от началото на пандемията стана ясно: струва си да се подготвим за невероятни събития. Особено ако имат драматични последици.

В исторически план едно астронавтско космическо пътуване бе запазена марка на държавите и техните космически агенции. Но политиците често се двоумят, когато става въпрос за абстрактни опасности - макар и само когато трябва да се решат спешни проблеми като финансови кризи или климатични промени. Правителствата предпочитат да инвестират парите на данъкоплатците си там, където скоро ще бъдат видими, за предпочитане в същия законодателен период (мандат).

Ето защо тези космически пътувания отдавна са изправени пред трудни времена. Бюджетът на НАСА никога повече не достигна нивата от 60-те години, когато Съединените щати искаха да кацнат на Луната преди врага СССР. Скоро след това космическо състезание големите амбиции бяха загубени, предполагаемите иновации, като космическата совалка, се оказаха скъпи задънени улици. В продължение на почти 50 години никой не се бе впускал по-далеч в космоса, отколкото в ниската земна орбита, където кръжи и Международната космическа станция (МКС).

Безос и Мъск изграждат път във Вселената

За Джеф Безос - както и за неговия вечен конкурент Илон Мъск - това даде импулс да вземат нещата в свои ръце. От детството си двамата предприемачи мечтаят да отидат при звездите, да се справят по-добре от НАСА. Тъй като и двамата успяха да получат много пари в Силициевата долина през 90-те години, сега прилагат тази визия стъпка по стъпка.

Разбира се, егоистичните мотиви също играят своята роля: Безос и Мъск са закоравели предприемачи, които се надяват на нов източник на доходи. Освен това и двамата са особено противоречиви: Мъск понякога се появява като безмилостен шеф, Безос установи много противоречиви бизнес практики в Amazon.

Но няма съмнение, че насърчиха космически пътувания. Мъск вече е толкова успешен с ракетите на своята компания SpaceX, че НАСА резервира полети с тях за своите астронавти. На Безос може да му трябват още няколко години, преди ракетите му да могат да направят същото. Но рано или късно това също би трябвало да помогне да направим пътуването в космоса по-безопасно и по-евтино - той доказа това със своята екскурзия в космоса.

Пътят в новата космическа епоха понякога изглежда като сблъсък между две разглезени прохождащи деца на богаташи и вероятно ще остане такъв. Космическите програми на Безос и Мъск ще продължат да поглъщат огромни суми пари. Рано или късно те ще доведат до провал и може би дори до смъртни случаи. Може би в края на краищата дори ще осъзнаем, че Вселената и мечтите от научната фантастика не си заслужават всичко това. И че е напълно достатъчно да погледнем в космоса с телескопи и, ако е необходимо, да изпратим изследователски сонди в Слънчевата система.

Но може би космическите пътувания в крайна сметка ще се превърнат в нещо, което оправдава цялата тази лудост. Може би нашите потомци ще искат да летят от София или Варна до Сидни за един час, което ще може да се получи само с отклонение в земната орбита. Може би един ден ще трябва да преместим тежката ни индустрия в безтегловност. Може би в даден момент ще ни трябва място не за осем милиарда души, а за двадесет милиарда и за тази цел ще открием градове на Луната, на Марс или някъде между тях.

Дали всичко това ще е разумно, реалистично и достъпно? Кой знае. Но как да разберем, ако не го опитаме? Погледнато по този начин, може би дойде денят, в който ще сме благодарни на егоманиаци като Джеф Безис и Илон Мъск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Поне тия "пърчовци" създадоха хубави, модерни и технологично напреднали нови космически технологии. Щото ако чакаха Рогозин да покаже нещо друго освен анимацийки щяха да чакат 100 години.Сега с новото поколение кораби всеки, които може да си плати билета ще отиде в космоса с премиум усещане, а не с усещането на обречен затворник каквото е в руската капсула от тип "дялано с тесла".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
Някой обясни ли им на тия пърчовци, че хората летят в космосът от десетилетия, че са ходили на Луната, че някои са живели в безтегловност над година? Отишли до "ръбът" на Космосът, поплавали 4 минути в безтегловност - надухте главите на целият свят. Голяма работа са направили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още