IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Suzuki и Daihatsu се присъединяват към автомобилен алианс, воден от Toyota

Двете компании ще помогнат на съвместното предприятие да се фокусира върху по-малките превозни средства

17:05 | 21.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японските концерни Suzuki и Daihatsu се присъединяват към съвместно предприятие, водено от Toyota, което ще се фокусира върху електрическата мобилност и автономното шофиране, съобщава Ройтерс.

Този ход ще помогне на японския алианс да разшири своята дейност от тежкотоварните превозни средства към по-компактните автомобили. 

Suzuki и Daihatsu ще придобият по 10-процентен дял в съвместното предприятие, наравно с Isuzu Motors и Hino Motors, докато Toyota ще държи 60%, става ясно от съобщение на двата концерна.

„С присъединяването на Suzuki и Daihatsu към проекта ще можем да разширим нашия кръг на сътрудничество, за да обхване не само търговските превозни средства, но и малките такива“, изтъква президентът на Toyota Акио Тойода.

Suzuki и Daihatsu ще предоставят на съвместното предприятие своя богат опит при по-малките автомобили, използвани от потребителите и бизнеса, които според тях представляват около 31 милиона от 78-те милиона превозни средства в Япония.

Ключово предизвикателство пред развитието на електрическата мобилност и автономните превозни средства при по-малките автомобили е поддържането на разходите под контрол, така че превозните средства да останат достъпни.

„Има много проблеми, които производителите на малки превозни средства не могат да решат сами“, изтъкват от Suzuki и Daihatsu.

Японските производители на автомобили се сблъскват с нарастващата конкуренция от страна на технологичните гиганти и други конкуренти, произвеждащи електрически автомобили и коли без шофьори.

Toyota, Isuzu и Hino създадоха Japan Partnership Technologies Corporation през април, за да засилят конкурентоспособността си в сегмента на свързаните търговски превозни средства.

Президентът на Daihatsu Соичиро Окудайра заяви, че присъединяването на компанията към алианса и въвеждането на свързани малки търговски превозни средства ще позволи споделянето на данни, които са от голяма полза за компаниите в стремежа им да предоставят по-добри услуги на клиентите и да подобрят логистичната ефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още