IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Coca-Cola и Verizon се погрижиха за доброто настроение на Wall Street

Анализаторите са все по-големи оптимисти за тримесечните корпоративни отчети

23:35 | 21.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/Alba Vigaray</em></p>

Снимка: EPA/Alba Vigaray

Силните тримесечни отчети на Coca-Cola и телекомуникационния гигант Verizon създадоха добро настроение на Нюйоркската фондова борса в сряда. И двете акции повишиха рязко цените си във водещия индекс Dow Jones Industrial. С това възстановяването от предходния ден бе удължено и бенчмаркът на сините чипове добави 286 пункта, или 0,8%, до 34 798 пункта. По този начин Dow вече навакса силния спад от онеделник. За широкия бенчмарк S&P 500 повишението бе с 0,8% до 4359 пункта.

Технологичният Nasdaq добави дори  0,9 процента до 14 932 пункта. Тук тримесечните данни на доставчика на стрийминг Netflix потискаха настроението. Компанията се осмели да се впусне в игралния бизнес. „Трудно място“, както отбелязва анализаторът Мануел Мюл от DZ Bank. Акциите на Netflix поевтиняват с 3,28%. Netflix преживява рязко забавяне на броя на новите клиенти след бума от 2020 г., подхранван от факта, че хората си стояха у дома заради пандемията. Netflix отчете, че е загубила 430 хил. абонати в САЩ и Канада през второто тримесечие, а това е едва третият ѝ тримесечен спад за 10 години.

За Coca-Cola обаче ситуацията е коренно различна – с ръст от 1,29%, а за Verizon с 0,65%. Анализаторът Андреа Тейшейра от JPMorgan похвали силния растеж на производителя на напитки от собствени ресурси, т.е. без придобивания. Мобилният оператор Verizon бе адмириран пък от експерта Джонатан Аткин от RBC заради високия  брой абонати и финансови резултати, които надминаха с лекота пазарните очаквания. Американският телекомуникационен гигант надмина прогнозите с тримесечните си резултати, след като по-голямото търсене на свързани с 5G услуги и устройства помогна на фирмата бързо да привлече повече абонати.

Coca-Cola повиши прогнозата за годишните си приходи от продажби и за печалбата си, след като търсенето на напитките ѝ се възстанови от дъното, което удари заради пандемията. Всичко това се случва след отварянето на кината, ресторантите и стадионите.

Harley-Davidson обаче „задави двигателя“ след отчитане на финансовите си данни за второто тримесечие. Акциите се обезцениха с 4,7 процента и са напът към четиримесечно дъно.  Шефът Йохен Цайц заяви по-рано, че недостигът на полупроводници натоварва и мотоциклетната индустрия. Производителят на мотоциклети отчита тримесечна печалба от 1,33 долара на акция, със 16 цента над прогнозите. Продажбите обаче не достигнаха очакванията на анализаторите. По-високата печалба се дължи на продажбата на продукти с по-висок марж.

Акциите на United Airlines поскъпнаха с 3,9% и продължиха силното възстановяване от предишния ден. Авиокомпанията обяви печалба за текущото тримесечие след година и половина със загуби. Това повиши цените и на акциите на American Airlines и Delta Air Lines.

„Всички знаят, че данните за второто тримесечие ще генерират най-голямо увеличение в сравнение със същия период на миналата година“, казва портфолио мениджърът Том Мартин от Globalt. Липсата на алтернативи за инвестициите и страхът от пропускане на нещо (FOMO) карат инвеститорите да влагат в акции, така че те използваха всеки спад на курсовете, за да влязат, пояснява Мартин.

Chipotle Mexican Grill добави 13% към капитализацията си, след като отчете продажби, които надминаха нивата от преди пандемията.  Приходите на Johnson & Johnson за второто тримесечие са нараснали с 27%, а акциите на медицинската компания добавиха 0,4%. Производителят повиши прогнозата за приходите си за 2021 г. и обяви, че очаква да продаде ваксини срещу Covid-19 на стойност 2,5 млрд. долара през тази година. Компанията се опитва да се справи с проблемите в производството и безопасността си и да настигне конкурентите си Pfizer и Moderna

Texas Instruments, Whirlpool и Equifax трябва да публикуват резултати след затваряне на пазара.

Според доставчика на данни Refinitiv анализаторите очакват средно увеличение на печалбата от почти 73% за компаниите в S&P 500, след плюс от 54% в началото на годината.

Пазарът на облигации, по-конкретно доходността по 10-годишните държавни ценни книжа, е причина за колебливостта на пазара на акции. В сряда доходността по 10-годишните държавни облигации нарасна леко с 6 базисни пункта до 1,275% . Доходността спадна до ново 5-месечно дъно в понеделник, преди да се стабилизира във вторник. Спадът в лихвите обезпокои инвеститорите в акции, като сигнализира за възможно забавяне на икономиката поради разпространението на делта варианта на Covid.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още