IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ очаква 2021 г. да завърши с 2 млрд. лв. повече приходи

От хазната се краде в "особено големи размери" и следващият бюджет ще е добър инструмент тази порочна практика да бъде преустановена, каза Асен Василев

17:46 | 22.07.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Вместо планираните 47,569 млрд. лв. приходи, в държавната хазна ще влезнат 49,687 млрд. или с 2 млрд. лв. повече. Това предвижда актуализацията на бюджета, подготвена от финансовото министерство, стана ясно по време на третия Обществен съвет към служебния министър Асен Василев.

От думите на Василев стана ясно, че актуализацията е изготвена на база най-лошия сценарий на коронакризата с най-голям пик на заболели и затваряне през ноември и декември, както беше миналата година. Той подчерта, че сценарият е за тежка COVID криза, а заложените допълнителни разходи са тавани, а не задължителни харчове. „Ако останем в зелената зона, повече от 2/3 от планираните сега харчове няма да се реализират“, обясни финансовият министър и добави, че така ще бъдат спестени пари и за 2022 г.

Актуализацията е направена на база ръст на БПВ от 3,5% и инфлация от 2%.

актуал актуал

Според него повечето приходи в бюджета се дължат отчасти на подобрената икономическа среда, както и на по-добрата събираемост, която Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници" реализират. От изложението на Василев стана ясно, че НАП е събрала с 1 млрд. лв. повече от планираното, като 848 млн. лв. от тази сума са приходи по ДДС, 424 млн. лева допълнителен приход идва и от аванса по плана за възстановяване и развитие.

приходи приходи

От Българската стопанска камара (БСК) обаче обърнаха внимание, че до голяма степен приходите от данъци растат от проинфланционни фактори, като дадоха пример с цените на горивата, които са се повишили с 34% от началото на годината, с което министърът се съгласи, но подчерта, че има и подобряване на работата в НАП.

На база преизпълнението на приходите с 2 млрд. лв. от МФ предлагат увеличение на разходите с 1,807 млрд. лв. По-високите разходи са основно за социални и здравни плащания, както и президентските избори.

разходи разходи

Общо 575 млн. лв. повече са планирани за социални дейности - актуализация на пенсиите, повишаване на добавките за отопление, променената надбавка по закона за лична помощ и заделени средства за подкрепа на родители, чиито деца не посещават градина или училище заради коронавируса.

За здравната система актуализацията предвижда допълнителни 335 млн. лв., но реално сумата е почти 440 млн лв, тъй като Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е получила над планираното 134 млн. лева по Закона за общественото осигуряване. От тази сума 121 млн. лв. ще се използват за здравноосигурителни плащания и административна поддръжка.

81 млн. лв. допълнителни средства ще се използват за продължаващо плащане на паричните добавки от 1000 лева за лекарите на първа линия.

здравни здравни

По план дефицитът в края на тази година трябва да бъде в размер на 4,887 млрд. лв., според актуализацията на МФ се предвижда той да падне с 0,3% до 4,604 млрд. лв. „Тъй като има намаляване на дефицита, не се налага поемане на допълнителен дълг. Ще се поеме само дългът, който е заложен в бюджета за 2021 г.“, каза Асен Василев. Припомняме, че според записаното в Закона за бюджета се планира поемане на нов дълг до 4,5 млрд. лв., като в първите месеци на годината бяха изтеглени 800 млн. лв. от вътрешния пазар.

Актуализацията предвижда и 430 млн. лв. за подкрепа на компаниите при нова вълна на коронавируса. От тях 30 млн. лв. ще бъдат за авиопревозвачите.

Асен Василев лансира и идеята, ако всички служители в дадена компания са ваксинирани, то дейността ѝ да не бъде ограничавана, независимо от развитието на пандемията.

В графата „Други разходи“ се появиха интересни числа. Те са общо в размер на 467 млн. лв., но 100 млн. лв. са по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) заради „престъпления“.

Ведомството ще получи сумата, за да може да се разплати с фирми по договори, които не са били финансово обезпечени, като Василев припомни, че проверката на МФ установи, че че Агенция Пътна инфраструктура" (АПИ) е сключила договори за 2021 и 2022 г. с около 2,5 млрд. лв. повече от планираното. В момента текат преговори за разсрочено плащане

16 млн. лв. ще отидат при Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заради „лошо управление", уточни Асен Василев. Става дума за разходи по загубени дела от страна на регулатора. „Имаме намерение да затегнем разходите при загубено дело. Помолили сме Министерство на правосъдието да подаде подробни текстове за всички други загубени дела, като парите за плащания на обезщетения по тях се взимат от бюджетите на съдебната власт или прокуратура, в зависимост кой е загубил делото", уточни Асен Василев.

други други

Относно резервите в държавната хазна той коментира, че злоупотреби са открити във всички проверени звена на структурите на бюджетна издържа и в този смисъл има поле за още допълнителни приходи.

Той загатна идеята да бъде направен анализ на всички структури, които разходват публични средства, защото сред тях има такива, които вече не са необходими или са крайно неефективни.

В заключение министърът обясни, че от хазната се краде в особено големи размери" и следващият бюджет ще бъде добър инструмент тази порочна практика да бъде преустановена и кражбите да спрат.

„Не е трудно, нужна е малко смелост и да не се притесняваме, че тези хора, които са свикнали да получават много пари, няма да ги получават", каза Асен Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Тъй като има намаляване на дефицита, не се налага поемане на допълнителен дълг. Ще се поеме само дългът, който е заложен в бюджета за 2021 г., каза Асен Василев. Припомняме, че според записаното в Закона за бюджета се планира поемане на нов дълг до 4,5 млрд. лв., като в първите месеци на годината бяха изтеглени 800 млн. лв. от вътрешния пазар. - т.е. ще си ви ушием с нови 4.5 млрд лева, ама вие бъдете спокойни че не е още по-зле :) И това в държава, която 10 години поред всяка есен записва излишъци и после ги обръща в планиран дефицит до края на годината! Докато има балъци - ще има и тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още