IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Стоянов: Има голям интерес към българския суперкомпютър

Машината ще бъде използвана за откриване на нови материали и тестването на техните свойства, обясни експертът

20:43 | 22.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 

Към българския суперкомпютър има интерес, както от чуждестранни компании, така и от български и чуждестранни академични организации. Близо 80% от времето на този компютър ще отива за научни изчисления или такива, направени от консорциума между бизнес и академични партньори. Резултатите от тези изчисления ще бъдат публично достъпни. Това заяви в интервю за Bloomberg TV Bulgaria проф. Симеон Стоянов, мениджър бизнес развитие в "Петаскейл суперкомпютър България".

„Суперкомпютърът в „София Тех Парк“ е на 91-o място в света в списъка на 500-те най-бързи компютри. Неговата средна производителност е 4,5 петафлопа, което означава 4,5 милиарда операции в секунда, като максималната му производителност може да достигне до 6 петафлопа“, разказа гостът. 

"Инвестицията, необходима за този компютър, е в размер на 11,5 милиона евро, като частично е дошла от консорциума на Европейската комисия, който се нарича EuroHPC, както и от консорциум от български търговски и нетърговски сдружения, включващи българското правителство и София Тех Парк", разказа още гостът.

От думите му стана ясно, че този компютър е изцяло на водно охлаждане, тъй като в малко количество обем е събрана голяма изчислителна мощност. Сървърите са наредени един до друг в шкафове, като тези, които са по средата, е много трудно да бъдат охлаждани. Именно за това се използва вода. Характерно за тези компютри е, че съпътстващата инфраструктура е много по-голяма от самия компютър, обясни проф. Симеон Стоянов.

Машината ще бъде използвана за откриване на нови материали и тестването на техните свойства.

Целия разговор вижте във видео материала.

 

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още