IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Естефания Мелендес: Ситуацията в Куба е диктатура

Кризата във Венецуела е многостранна и изисква многообразни решения, твърди представителят за Югоизточна Европа на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо

22:40 | 22.07.21 г. 2
Естефания Мелендес: Ситуацията в Куба е диктатура

Ситуацията в Куба е диктатура – когато имате правителство, водено от една и съща партия в продължение на 60 г., това не може да бъде наречено по друг начин. Диктатурата е напълно зависима от Венецуела – не само от времето на бившия венецуелски президент Чавес, който започна процеса, продължен по-късно от Николас Мадуро. Това каза Естефания Мелендес, представител за Югоизточна Европа на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В замяна кубинските власти предоставят на Мадуро разузнавателни услуги, които са използвани от него за репресии. Двете диктатури са като едно цяло – Мадуро следва заповедите от Хавана. Фактът, че тези процеси се случват в Куба, представлява желанието на кубинците не само за храна и ваксини, но и за свобода, подобно на хората във Венецуела", обясни гостът. 

Това е момент, в който демократичните ценности трябва да излязат на преден план, защото най-важното нещо са хората. Въз основа на доклада на ООН се казва, че Мадуро е извършил престъпление срещу човечеството с помощта на Куба, добави още Мелендес.

Кризата във Венецуела е многостранна и изисква многообразни решения. В момента се опитваме да я разрешим, като усилията се ръководени от Норвегия, за да имаме един истински процес на преговори с режима. В тях участват още САЩ, ЕС и Канада. Съвсем наскоро те пуснаха съвместно изявление, че подкрепят тези усилия, уточни още гостът.
Според Естефания Мелендес главният проблем е, че режимът във Венецуела не е заинтересован от развитието на този процес, защото това пречи на техния интерес.

Ето защо ЕС трябва да положи сериозни усилия в подкрепата на тези преговори, за да се върнат всички страни на масата за преговори и бъде постигнато национално споразумение. То трябва да включва всички демократични сили във Венецуела и гражданското общество, смята гостът.

„Санкциите, наложени от международната общност на Венецуела, са основният лост в преговорите. Трябва да постигнем общ език, защото режимът поставя условие, че първо трябва да бъдат вдигнати санкциите, преди да започнат преговорите, но би трябвало да е обратното. Имаме нужда от политическо споразумение, което да доведе до свободни и честни президентски избори, както и парламентарни такива", добави още Мелендес.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 3
julian12
преди 2 години
Ситуацията в цял свят е диктатура. Ковида си го показа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Брех, таз откри Америка,топлата вода и колелото наведнъж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още