IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Писмо с кандидатура за работа на Стив Джобс се предлага като NFT

Оригиналният физически документ, написан на ръка, също може да бъде купен на търг

15:28 | 23.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Написана на ръка кандидатура за работа от 1973 г. на съоснователя на Apple Стив Джобс отново се предлага на търг. Този път обаче може да се наддава или за оригиналния документ, или за NFT версията му, пише CNBC.              

Документът от една страница е написан от Джобс, след като отпада от Reed College и три години преди да основе Apple. В текста не се посочва позицията или компанията, но пише, че той се интересува от позиции, свързани с електроника или инженерен дизайн. Джобс съосновава Apple заедно със Стив Возняк през 1976 г.

NFT (незаменимите токени) са активи, които прехвърлят собствеността на виртуален обект като снимка, туит или видео, обикновено чрез плащане в криптовалутата етер. Активът може да се държи само от един човек, а собствеността се записва в дигитална книга, която е в основата на криптовалути като биткойн.

Уебсайтът на аукционната къща посочва, че продава истинското копие и дигиталната версия в опит да открие кое има по-голяма стойност. Освен това дава на собственика начин да спечели повече пари от един документ. Към четвъртък сутрин най-високото залагане за физическата версия беше за 1000 долара, а за NFT версията – 545,93 долара. През март писмото беше продадено за 222 хил. долара.

Колекционери показаха, че са готови да платят особено високи суми за NFT. През март аукционната къща Christie’s продаде произведения на изкуството, създадени от художника на дигитални творби Beeple, за 69 млн. долара.

Еуфорията около дигиталните колекционерски стоки отслабна през юни, когато NFT продажбите започнаха да намаляват.

Търгът, организиран от базирания в Лондон предприемач Оли Йоши, ще приключи на 28 юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
болни хора с пари,,, и това е резултата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още