IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протести в Гърция и Франция срещу задължителното ваксиниране прераснаха в насилие

Над 4000 души демонстрираха пред гръцкия парламент за трети път този месец срещу задължителното ваксиниране на някои служители

10:21 | 25.07.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хората, които се събраха в центъра на Атина снощи на протест заради задължителните ваксинации срещу COVID-19, предава Ройтерс.

Над 4000 души демонстрираха пред гръцкия парламент за трети път този месец, за да се противопоставят на задължителното ваксиниране на някои служители като здравни работници и служители в домове за възрастни хора.

Официален представител на полицията, пожелал да остане анонимен, съобщи, че някои от протестиращите са хвърляли запалителни бомби и това е накарало полицията да отговори със сълзотворен газ.

Протест в сряда също беше белязан от насилие.

Допитвания през последно време показаха, че мнозинството гърци смятат да си поставят ваксина срещу COVID-19, който отне живота на 12 890 души в Гърция от началото на пандемията миналата година. Около 45% от населението на страната е напълно ваксинирано.

Гърция нареди ваксинирането на служителите в сектора на здравеопазването и в домовете за възрастни хора на фона на ръста на случаите на заразени и призова учителите също да се ваксинират преди началото на учебната година през септември.

В събота в страната бяха регистрирани 2500 нови случая, с което общият брой на заразените достигна 474 366.

В същото време френските части за борба с безредиците също използваха сълзотворен газ в събота вечер заради сблъсъци по време на протести в центъра на Париж срещу ограниченията заради COVID-19 и ваксинационната кампания, предава Ройтерс.

Полицията опита да изтласка демонстранти близо до гара „Сен Лазар“ в Париж, след като протестиращи преобърнаха полицейски мотоциклет, управляван от двама служители на реда.

На телевизионните кадри се виждаше засилено полицейско присъствие по улиците на френската столица. Сблъсъци между полицията и демонстрантите избухнаха и на „Шанз-Елизе“, където силите на реда използваха сълзотворен газ, а трафикът беше спрян.

На друг протест, организиран от крайно десни политици в западната част на Париж, демонстрантите се противопоставиха на антикоронавирусните мерки и носеха плакати с надпис „Спрете диктатурата“.

Протести бяха планирани и в Марсилия, Монпелие, Нант и Тулуза.

Представител на френското вътрешно министерство съобщи, че 161 хил. души са се включили в протестите в страната в събота спрямо 114 хил. седмица по-рано.

Френският парламент трябва да гласува този уикенд предложен от правителството законопроект, който предвижда здравен сертификат и задължително ваксиниране на здравните работници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
чвор дебел !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
а за троловете - *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Не очаквай една зелка 00 да прави разлика..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
khao
преди 2 години
тия не са антиваксъри...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 13
zelka007
преди 2 години
за антиваксърските павета само бой ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още