IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Трябва актуализация на бюджета заради новия кабинет с новите му цели

Откакто работи служебното правителство, се наблюдава постепенно дисциплиниране на държавните финанси, твърди финансистът

10:54 | 26.07.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Актуализация на бюджета e нужна, защото новото правителство ще дойде с новите си цели и приоритети, а не толкова защото обезателно трябва да се направи. Това каза в ефира на bTV финансистът Емил Хърсев. По думите му е съвсем естествено ново правителство да направи актуализация на бюджета. 

Също така според него предложението за увеличение на пенсиите с 12,5%, направено от служебния социален министър Гълъб Донев, е балансирано, възлиза на около 64 лева за пенсионер и ще замени раздаваната в продължение на няколко месеца добавка от 50 лева. 

„Разбира се, че с увеличението на доходите в страната, което е около 10% през последната година, трябва да се осъвременяват и доходите на пенсионерите – тези, които разчитат на фиксиран доход“, коментира Хърсев.

Според него сумите са „скромни“, но е задължително всяка държава да осигури съществуването на всеки свой гражданин и това е възможното в момента.

Що се отнася до финансовото стимулиране на бизнеса, той заяви, че никой бизнес не трябва да очаква стимули, а най-голямото стимулиране е да бъдат оставени всички фирми да работят спокойно. Много е важно да бъде гарантирана една константна и непроменлива бизнес среда. 

Хърсев допълни, че откакто работи служебното правителство, се наблюдава постепенно дисциплиниране на държавните финанси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 2 години
Че ако наистина има дисциплиниране, значи актуализацията ще е в посока намалени разходи, не обратното :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Хърсев, ти само кажи в една ложа ли сте с правителствените ***. Какво трябва, майсторите ще ви кажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още