IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple празнува нов рекорд заради и въпреки пандемията

Концернът обаче предупреди, че растежът ще се забави. В следборсовата сесия акциите поеха надолу

08:12 | 28.07.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският технологичен концерн Apple изкара толкова пари през последното тримесечие, колкото досега е успявал да прави само през коледния сезон. Приходите са нараснали с 36 процента на годишна база до 81,4 милиарда долара. В крайна сметка е генерирана печалба от 21,7 милиарда долара (18,4 милиарда евро) - 93 процента повече, отколкото година по-рано. За текущото тримесечие Apple отново обеща двуцифрен растеж - но в същото време предупреди, че iPhone също ще бъде засегнат от настоящите затруднения във веригите за доставки, измъчващи целия технологичен бранш, предава Bloomberg.

Компанията заяви на конферентен разговор във вторник, че ограниченията на доставките ще засегнат iPhone и iPad през текущото тримесечие. Забавянето на търсенето на услуги също ще доведе до по-слаб ръст. Apple отказа да предостави конкретни прогнози за приходите, практика, която прие по време на пандемията.

Предпазливите коментари предизвикаха спад в цената на акциите с 2,9% в късната търговия и последваха ръст на продажбите от 36% през третото тримесечие, като приходите от 81,4 милиарда долара разбиха прогнозата на Wall Street за 73,8 милиарда долара. Но инвеститорите се придържат към изчаквателна нагласа. Недостигът на части и несигурните ограничения заради Covid ще продължат да тежат върху бизнеса на Apple и през тази година.

През последното тримесечие iPhone отново осигури по-голямата част от растежа. Продажбите в бизнеса със смартфона са нараснали почти наполовина до около 39,6 милиарда долара, както обяви Apple след затварянето на американския пазар във вторник. Но имаше и значителен ръст в при компютрите Mac, таблетите iPad и други устройства.

Третото фискално тримесечие на Apple, което продължава до края на юни, традиционно е по-малко вълнуващо, наред с други неща, защото много потенциални купувачи на iPhone вече гледат към есента в очакване на новите модели. Но този път имаше изключителни три месеца. Резултатът е сравним с приходи от 84 млрд. долара през коледното тримесечие на 2018 г. и печалба от 22,2 млрд. долара година по-късно.

Фондовият пазар обаче гледа напред и дори след представените цифри остана да виси въпросът доколко Apple може да се справи с глобалните затруднения в предлагането, наред с дефицита на чиповете.

За последното тримесечие Apple вече прогнозира три до четири милиарда долара по-ниски приходи заради оскъдни компоненти за iPad и Mac. По отношение на някои от проблемите Apple успя да предприеме мерки за противодействие, така че в крайна сметка тежестта беше по-малка, каза финансовият директор Лука Местри. През текущото тримесечие обаче това ще удари iPhone и iPad - и отрицателният ефект ще бъде по-голям, предупреди той, без да дава конкретика. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук също не коментира дали затрудненията могат да повлияят  и на коледния бизнес.

В същото време обаче той подчерта факта, че има повече проблеми с чиповете с по-стари технологии и че разходите за компоненти за Apple намаляват, дори и да има някои колебания. Разходите се увеличават обаче другаде: „Ние плащаме повече за транспорт, отколкото бих искал“.

Продажбите се увеличават и заради работата от вкъщи

Apple не трябва да се притеснява за финансовите разходи за това. Компанията разполага с резерви от 194 млрд. долара - дори ако те се компенсират отчасти от дългове от 122 млрд. долара. Преди данъчната реформа в САЩ Apple бе държала чуждестранните печалби в Ирландия. Като се имат предвид по-високите данъчни ставки по онова време, беше по-евтино да се взема назаем за дивидентите на акционерите, отколкото да се връщат парите обратно в САЩ. Междувременно Apple плаща данък върху чуждестранните приходи в САЩ.

Изпълнителният директор Тим Кук каза, че в момента работят 1 млрд. iPhone и общо около 1,65 милиарда устройства на Apple. Кук посочи, че успехът в продажбите на iPhone 12 е постигнат, въпреки че свръхбързият интернет стандарт 5G все още е в начален стадий в повечето региони. Устройството бе проектирано за новата технология. 

С особения успех на смартфона съставът на продажбите се промени за сметка на други продукти като лаптопи, iPad или услуги, които включват облачни услуги, музикални и филмови програми или платежни услуги. Компютрите Mac, iPad и часовниците също са нараснали силно, макар и по-слабо от iPhone. Услугите генерират дял от приходите от 21 процента през тримесечието и малко под 18 процента през първите девет месеца.

Доходоносният бизнес с услуги, в който влизат постъпленията от абонаментни оферти като Apple Music или iCloud, нарасна с почти една трета до малко под 17,5 милиарда долара през фискалното тримесечие, приключило в края на юни. Apple има повече от 700 милиона клиенти на абонаментни услуги - около 150 милиона са добавени в рамките на една година.

От началото на пандемията работата и ученето от дома са увеличили продажбите на Mac и iPad, наред с други неща. Тази тенденция продължава и сега. Продажбите на Mac нараснаха с 16 процента до 8,2 милиарда долара, а бизнесът с iPad расте с 12 процента до почти 7,4 милиарда долара. В подразделението за слушалки AirPods, умния часовник Apple Watch и аксесоарите продажбите са нараснали с 36 процента до 8,78 млрд. долара. Тази категория включва Apple Watch, AirPods, Apple TV, HomePod и различни други аксесоари. Apple не е актуализирала слушалките AirPods от 2019 г., ъпдейтът на Apple Watch от миналата година бе незначителен, а актуализациите на Apple TV тази година бяха фокусирани върху по-бърз процесор и преработено дистанционно управление.

А Apple подчертава, че устройствата на групата могат да привлекат нови клиенти. Три четвърти от купувачите на часовници са купили първия си часовник Apple. Всеки втори купувач е купил Mac и iPad за първи път.

Тъй като икономиките продължават да се отварят отново поради засилването на ваксинационните програми, търсенето на устройства на Apple като цяло се е увеличило. Въпреки това, тъй като случаите на Covid отново се увеличават и недостигът на чипове продължава, предизвикателствата се очаква да продължат през ваканционния сезон.

Появата на делта варианта на Covid вече накара Apple да оттегли заповедта си за връщане на офисите на служителите поне с месец и възстанови правилата за носене на маски в магазините.

Дори и на фона на приглушената реакция на резултатите анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс заяви, че те трябва да помогнат да се постави основите за това Apple да достигне пазарна стойност от 3 трилиона долара през следващата година. Акциите поскъпнаха с 11% досега тази година, което му даде оценка от около 2,5 трилиона долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
zelka007
преди 2 години
мен от ябълката трудно ще ме откажеш ... :))) ... китайски шитове не купувам и ползвам по религиозни причини ... виж , на синковеца купих топ моделът на motorola , ами има хитринки дето аз ги немам , верно е ... но въпреки това , пак няма да я сменя ... екстра си е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
не само, че са скъпи... ами имат и по малко опции и възможности. ако не те кефят китайците... има корейци, американци и квито още искаш... аз съм имал от всички и китаеца е най добрия който съм имал.. и на половин цена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
били скъпи ябълките ... китайските шитове били черешката на сладоледа ... дрън-дрън ... тия сцепват мрака ... пак ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още