IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в САЩ продължават да растат рекордно

Във Великобритания жилищните цени се очаква да отбележат по-голям скок през тази година от досегашните прогнози

10:20 | 28.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в САЩ отново са нараснали най-много от над 30 години насам, предава Bloomberg.

На национално равнище индексът S&P CoreLogic Case-Shiller за цените на жилищата е нараснал с 16,6% през май спрямо година по-рано. Това се случва след повишението от 14,8% през април и е 12-и пореден месец, в който цените на жилищата растат.

Скокът през май е най-големият от началото на воденето на статистика през 1988 г., като надмина рекорда от април, когато недостигът на налични жилища за покупка и ниските лихви продължиха да стимулират пазара.

„Не мога да намеря повече суперлативи. Преди казахме, че силата на американския жилищен пазар се дължи отчасти на реакцията на пандемията, тъй като потенциални купувачи се местят от градски апартаменти към къщи в околностите. Данните за май продължават да са в крак с тази хипотеза“, коментира Крейг Лазара, глобален ръководител на инвестиционните стратегии в S&P Dow Jones Indices.

Цените на жилищата в 20 града в САЩ са нараснали със 17%, надхвърляйки средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg. Това е най-големият скок от август 2004 г. насам.

Растящите цени са затруднили купувачите в намирането на имоти, които могат да си позволят. Продажбите на нови жилища в САЩ неочаквано са намалели през юни, показаха публикувани тази седмица данни.

Финикс регистрира най-голям ръст на цените на жилищата от 25,9%, следван от Сан Диего с 24,7% и Сиатъл с 23,4%.

В същото време консултантската компания Savills повиши прогнозата си за ръста на цените на жилищата във Великобритания тази година и сега предвижда скок от 9% спрямо прогнозираните преди това 4% благодарение на удължаването на данъчната ваканция. Компанията все още очаква цените да нараснат с 21,5% през идните пет години, както прогнозираше и преди това.

Заможните купувачи на жилища във Великобритания повишават цените, тъй като търсят имоти с по-голяма площ и зеленина след месеците на блокади. Исторически ниските лихви помагат за стимулирането на ръста, въпреки че купувачите на първо жилище не успяват да навлязат на жилищния пазар, тъй като повече кредитори изискват по-високи първоначални вноски.

Търсенето на пространство е тласнало цените нагоре със 7,3% в годината до юни спрямо едва 1,4% ръст за апартаментите, показва отделно изследване на имотния портал Zoopla, публикувано във вторник. Очаква се годишният ръст на цените на жилищата да достигне връх от около 6% преди отмяната на ваканцията от гербовия налог в края на септември, след което да стане по-умерен от 4%-5% до края на годината.

Savills очаква цените в центъра на Лондон да нараснат с 21% през петгодишния период от 2017 г. насам, период, през който те останаха непроменени или намаляха във вътрешните квартали на столицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
sarcastic insinuatio
преди 2 години
само 2 дни по-рано беше тази статия Изненадващ спад на жилищния пазар в САЩ от Бойчо2 дни по-късно американският пазар вече се е възстановил и отбелязал нов рекорден ръст?!как става така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още