IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордните резултати на Big Tech вървят ръка за ръка със скептицизма за растежа

Инвеститорите се опасяват, че набраната през миналата година инерция може скоро да отслабне

22:07 | 28.07.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Три от най-големите компании в света – Apple, Microsoft и Alphabet – отчетоха комбинирана печалба от близо 57 млрд. долара в рамките на рекордно тримесечие, благодарение на възраждането на разходите на потребителите и на бизнеса.

Въпреки това пазарите отговориха хладно. Инвеститорите отчасти са скептични, че въпросните компании могат да продължат да отчитат двуцифрен растеж в следващите тримесечия, пишат Марк Бергън и Иън Кинг в анализ за Bloomberg.

Най-големите технологични компании в света станаха още по-големи особено бързо. Техните пазарни капитализации се изстреляха нагоре тази година, след като икономиките по света започнаха да се възстановяват от пандемичните дъна. Капитализациите на Apple и Microsoft надминаха 2 трлн. долара, а тези високи оценки допълват натиска за запазване на темпото.

„И трите компании – Apple Microsoft, Google – се представят просто феноменално“, коментира в интервю за Bloomberg TV Джереми Брайън, портфолио мениджър в Gradient Investment. “Изглеждат много добре. Справят се перфектно, а клиентите им масово се връщат“.

Въпреки че всички компании бяха оптимистично настроени, що се отнася до прогнозите им, оптимизмът на инвеститорите беше попарен от сигналите, че набраната през миналата година инерция може да отслабне.

Microsoft първа отчете резултатите си снощи, обявявайки, че приходите ѝ са надминали очакванията на анализаторите за десето поредно тримесечие.

„Корпоративните разходи за технологии са големи, като ще запазят двуцифрения си ръст през фискалната 2022 г.“, коментира анализаторът от Bloomberg Intelligence Анураг Рана. „Въпреки това за компанията ще бъде трудно да надмине тези резултати през следващата година, особено като се има предвид, че сравненията ще са все по-тежки“.

Цената на акциите на компанията се понижи с 3,4% по време на следборсовата търговия, най-вече заради притесненията за растежа на бизнеса с изчислителни облаци, преди Microsoft да даде оптимистична прогноза, която успокои пазара и книжата се възстановиха.

Apple отчете 36% ръст на приходите, подкрепен от 50% скок на продажбите на iPhone – основният продукт на компанията. Но хардуерът на Apple може да пострада от недостига на някои чипове, а печелившият ѝ бизнес с услуги се завръща към по-ниския и по-обичаен темп на растеж, обяви пред анализатори главният финансов директор Лука Маестри.

„Очакваме много силен двуцифрен ръст на годишна база на приходите през тримесечието до септември“, обяви Маестри, допълвайки, че „очакваме растежът на приходите да бъде под този от тримесечието до юни на годишна база“.

Подобна предпазливост, предвид съобщенията за нарастващ брой на заразените с по-новите варианти на коронавируса, може да сложи на пауза инвеститорския ентусиазъм. Инвеститорите вече наляха стотици милиарди долари в акциите на най-големите технологични компании. Цената на книжата на Apple нарасна с 11% от началото на годината до приключването на търговията във вторник, докато при Alphabet и Microsoft този скок е съответно 51% и 29%.

Alphabet също отчете впечатляващи резултати, като показа най-вече възстановяването на основния рекламен бизнес на Google, чиито приходи са се увеличили с 69% спрямо година по-рано. Това се случи след едно необичайно второ тримесечие през 2020 г., когато разпространението на коронавируса затвори икономиките и доведе до оттегляне на рекламните бюджети. Тази година Google се възползва от подновения ръст на търговията на дребно и разходите за пътувания, обявиха директорите на компанията при представянето на резултатите.

„Компаниите за онлайн реклама продължават да печелят, предвид огромните разходи на потребителите, излизащи от пандемията“, коментира Кристофър Росбах, главен инвестиционен директор в J Stern & Co.

И все пак Alphabet смекчи розовите си очаквания за бъдещето след страхотните резултати за последното тримесечие. Потребителите разходи със сигурност са се подобрили, обяви главеният финансов директор на Alphabet Рут Порат, преди да добави: „Смятаме, че все още е твърде рано да се прогнозират дългосрочните тенденции при отварянето на пазарите, особено като се има предвид скорошното увеличение на случаите на Covid в глобален мащаб“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Доста голяма информация носи, но трябва капацитет да се осмисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
и като сравни крушите с ябълки кво?... каква информативна стойност ни донесе това сравнение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Само за сравнение-печалбата на тези три компании за това тримесечие са приблизително два пъти по-големи от годишните приходи в консолидирания държавен бюджет на България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още