IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силните отчети изведоха европейските борси на зелена територия

Технологичният сектор се представи най-добре по време на сесията в сряда

20:02 | 28.07.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските борси завършиха с ръст сесията в сряда при натоварен ден за корпоративните отчети на големите компании, а инвеститорите са в очакване на ключово съобщение за паричната политика от Федералния резерв на САЩ, предава CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 завърши сесията с ръст от 0,7%, като технологичният сектор прибави 2,3% към стойността си, а повечето сектори и големи борси се озоваха на зелена територия.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 е нагоре с 0,29% до ниво от 7016,63 пункта. Френският CAC 40 напредна с 1,19% до равнище от 6609,31 пункта. Германският DAX прибави 0,33% към стойността си и завърши сесията на ниво от 15 570,36 пункта.

Отчетите бяха в центъра на вниманието на инвеститорите в Европа в сряда, като редица компании, включително Deutsche Bank, Barclays и GlaxoSmithKline обявиха резултатите си.

Индексите бяха подкрепени от новината, че напълно ваксинираните туристи от САЩ и ЕС скоро ще могат да посещават Англия без задължителна карантина.

Книжата на нискотарифната авиокомпания Wizz Air поскъпнаха с 8% и тя оглави индекса Stoxx 600, след като компанията съобщи, че очаква броят на пътниците да се върне на нивата отпреди пандемията до август.

Повечето азиатски борси регистрираха спад в сряда, а хонконгският Hang Seng опита възстановяване след двудневните разпродажби.

На Wall Street основните щатски индекси поеха в различни посоки в началото на сесията, а инвеститорите реагираха на корпоративни резултати в очакване на новия ход на Фед в областта на паричната политика.

Deutsche Bank обяви голяма печалба през второто тримесечие въпреки спада в приходите на подразделението за инвестиционно банкиране. Германският кредитор обяви нетна печалба от 692 млн. евро, като надмина значително очакванията на анализаторите за печалба от 328 млн. евро, сочат данни на Refinitiv.

Barclays също надмина очакванията за печалбата си през второто тримесечие и повиши възвръщаемостта за акционерите, като подразделенията ѝ за инвестиционно банкиране и търговия с ценни книжа отчетоха рекордни приходи. Британската банка обяви тримесечна печалба от 2,1 млрд. паунда (2,9 млрд. долара), което е ръст спрямо 90 млн. паунда за второто тримесечие на 2020 г.

Книжата на Barclays поскъпнаха с 2%, а тези на Deutsche Bank поевтиняха с 1,1%.

Цената на акциите на британския гигант в управлението на богатство St. James’s Place скочи с 5,6% след силен отчет.

На дъното на европейския индекс на сините чипове книжата на нидерландската компания Vopak поевтиняха с 5,9%, след като компанията не отговори на очакванията за печалбата си през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Феноменален отчет на Rio Tinto, която ще разпредели 5.60 доларчета на акция междинен дивидент. Не сте я споменали, ама нищо чудно - някаква си там най-голяма минна компания на света не заслужава внимание...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още