IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Не сме оптимисти, че цената на газа ще падне до края на годината

Цените на европейските газови хъбове са рекордно високи, коментира директорът на "Булгаргаз" Николай Павлов

12:40 | 29.07.21 г. 3
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Не можем да бъдем оптимисти, че ще има намаление на цената на природния газ до края на годината, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на откритото заседание, на което беше обсъдено ценовото заявление на "Булгаргаз".

Директорът на дружеството обясни пред регулатора, че цената на суровината на европейските хъбове в момента е рекордно висока - около 35 евро за мегаватчас, а в сегмента "Ден напред" дори стига и до 40 евро. В периода септември - декември се очаква средната цена на газа да бъде около 39-40 евро на мегаватчас, допълни още Николай Павлов.

Възможно е да има корекции до края на годината, като един от факторите е епидемиологичната обстановка в Европа. Тя е динамична и влияе върху икономическата активност, а оттам - и върху цената на суровините, изтъкна председателят на енергийния регулатор по време на заседанието.

Цената на европейските газови хъбове е референтна и се използва за изчисляване на цената, по която "Булгаргаз" купува суровината от "Газпром Експорт". В микса на "Булгаргаз" влиза и газът от Азербайджан, върху чиято цена пък влияят петролните котировки. За последните месеци и цената на петрола тръгна нагоре на петролните пазари и в момента тя е на ниво около 74-75 долара за барел.

"Това са фактори извън България, които нито можем да подценим, нито да неглижираме", коментира Иванов.

На 10 юли "Булгаргаз" подаде ценово заявление до КЕВР, в което поиска утвърждаване на цена на газа за своите клиенти от 55,84 лева за мегаватчас от 1 август. Това е ръст от около 12% спрямо действащата през юли цена на суровината.

Иван Иванов отчете, че увеличението е съществено и то само в рамките на 10 дни ("Булгаргаз" внесе актуализираните данни за състоянието на пазарите, на базата на които КЕВР определи цената за този месец на 1 юли - б.р.).

Но въпреки очакваното повишение цената на газа на българския пазар е по-ниска от тази на европейските пазари, изтъкна още председателят на КЕВР и изрази своите очаквания да няма големи изменения в посока нагоре в актуализираните данни на "Булгаргаз", които ще бъдат внесени на 1 август.

"Полагаме всички усилия да предложим по-конкурентни цени на българския пазар", коментира още Николай Павлов.

КЕВР ще определи цената на природния газ от 1 август на закрито заседание в същия ден. Иван Иванов вече е изискал от газовото дружество да внесе актуалните данни за пазарите до 9 часа сутринта на 1 август, стана ясно още от заседанието на енергийния регулатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Поне според мен цената не може да расте, 500 долара са и предостатъчно. Нормалната поне според мен е 200 - 300, но това е само мнение. Такова съчетание от студена зима до юни месец, сахарска жега след това и 10 трилиона ковидни долари и евра в северното полукълбо(САЩ и Европа) едва ли ще се повторят. Вярно че ценат ще се определя от търсенето в Азия, но и предлагането ще се увеличава. Само Катар ще добива и продава с 60 млн тона повече LNG, а това са 80 млрд куб метра. От там тръгваме, Израел, Кипър, Танзания, Мозамбик, Иран все страни с огромни възможности. Преди седмица азерите пуснаха пазарен тест, за увеличаване на капацитета на *** от 10 на 20 млрд кубика. Всичките ми гадания отиват по дяволите в случай, че продължават да валят долари и евра. Между другото аз се радвам на скъпият природен газ, защото плащам по 2 500 лева на година за пелети, а мазните шoпи се греят почти без пари, а топлофикацията има милиард дълг. А импа ако разбираше щеше да заложи на Апъл-а например или Тесла-та, за да дублира а не да чака до 8% дивидент и някакъв мижав ръст на капитализацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
terziеv
преди 2 години
Нямам думи. Толкова съм изненадан. Напълно неочаквано. Кой можеше да предположи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
цената на природния газ ще расте до '25 . причините са две : зверският разтеж на търсене на газ в азиатския регион по индустриални причини ; и недостатъчното предлагане в световен мащаб поради неразработване на достатъчно находища и инсталации за втечняване ... импа ще ликува , ще има жълтици в портофела си ... :))) ... после нещата ще започнат да си идват на местата , щото високата цена ще ускори енергийният преход необратимо ... тъй зачетох в едно резюме от мастити търговци ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още