IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономист: Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи

По-високият ръст на БВП в България не определя качеството на живот на хората, смята Димитър Събев

20:00 | 29.07.21 г. 7
Икономист: Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи

Ерата на безкраен икономически растеж скоро ще приключи, въпросът е дали с контролирано действие или с голямо бедствие. Това сподели Димитър Събев, журналист и икономист, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Гостът представи в студиото новата си книга "Маркетинг, потребление и икономически растеж". Тя разглежда актуалните проблеми на икономиката и обществото, посочва разликата между икономическия растеж и икономическото развитие и търси къде се крие точката на насищане в една икономика.

„Растежът, като явление и свойство на икономическата материя, е механизмът, по който се осъществява този натиск върху природата. На планетата човешките икономики са развити изключително неравно. В някои (по-богатите) от тях има точка на пресищане, в която всеки един допълнителен растеж според мен руши.“

В същото време в страни от Африка и части на Азия и Латинска Америка растежът е „насъщно необходим“. На него обаче се гледа по брутен, количествен начин, който е силно погрешен, посочи гостът. Няколко са факторите за желанията ни за безспирен икономически растеж, обяснява той. От една страна, е чисто психологическият елемент и идеята да постигаме успехи. Друг фактор е сегашният характер на парично-кредитната система. Банките работят с лихви и фиатни пари, което предполага, че трябва да има растеж. Третият механизъм произтича от действителността, в която ръстът вече не е само средство за повишаване на качеството на живот, а за налагане на една или друга политическа система – от Китай, до Америка, казва икономистът.

Убеждението на автора, споделено и в новата му книга, е че ерата на растежа е към края си. Той цитира учени, които твърдят, че ръстът не може да продължи до безкрайност и въпросът е дали ще приключи с голямо бедствие или с контролирана политика.

„Няма биологичен вид на земята, който да расте до безкрайност. Който расте твърде много, след това загива. Трябва да помислим за това и да не вярваме, че сме по-особени. Ние сме бозайници в края на краищата, макар и с ум", коментира още гостът.

Въпреки прогнозите за по-висок ръст на БВП в България Димитър Събев категорично твърди, че това не определя качеството на живот на хората. „Българското общество е изключително неравно“, смята авторът.

Ние трябва да си помислим как се постига този растеж и какво да го правим. Тази грешка се прави от политиците и отляво, и отдясно, посочва още той.

Събев коментира и ролята на маркетинга в този процес, както и бъдещите тенденции в потреблението.

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Ти каза растеж (growth)... а не приход (Revenue)... що ползваш чужди думи без да ги разбираш... айде сега марш от мен до другото дърво и обратно :):):)Нима не може да имаш увеличен приход, без да имаш растеж, неук старшина ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Възможно е и някога да приключи времето на икономическитя растеж, но едва ли ще е в близките 100-200 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 2 години
Уточнявам се заради разни единадесетокласници тук из форума - всеки мениджър в годишния план, 1 ви ред е Revenue и после идват Cost of Goods Sold и Gross Profit. Друг важен компонент е EBIT и накрая идва Net Income. Така, че ръст на продажбите е първото, което искат да чуят Съвета на Директорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Старши... ти май не правиш разлика между растеж и печалба... Меринджеите обещават печалба, растеж обещават политиците !Иначе статията е много некоректна.. всеки знае кои неща са безкрайни, вселената .... и интелекта на военния ! Растеж в тоя списък няма ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Valentin13
преди 2 години
автора казва нещо правилно, но може би не се изказва добре. Досега всеки икономически обект планираще и обещаваше определен процент годишен ръст, но винаги ръст. Иначе, ако не, мениджърския екип си отиваше и идваше друг, който обещава. С отварянето на различни нови пазари и продукти, някакси ставаше. Идва момента, когато пазарното нарастване става невъзможно и субекти, като банки и други финансови институции, политически субекти, борсови играчи и други, изпадат в състояние на невъзможност да водят бизнеса си, защото без нарастване, те нямат други приходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
serafima
преди 2 години
Нека журналист да пише за икономика, но нека и да разбира от нея. В мантериала, а вероятно и в главата на автора има голяма боза. Какво значи БЕЗКРАЕН икономически растеж, който да приключи и какъв тряБва на негово място да дойде - краен? "Ерата на растежа е към края си"!!!!!!! Определено този човек няма представа от същността, ролята и величината на растежа. Върху природата на икономическия растеж се крепи човешкият прогрес. А темпове на БВП, каквито се регистрират, включително в България от 2.5-3.5% определено са ниски е недостатъчни. Погледнете абсолютните числа на БВП, включително на човек от населението, и ги сравнете с тези в другите страни на ЕС. България е на последно място с 53% при 100% за ЕС-27.Такава бърканица в главата на автора има, че дори не ми се коментира. Навъдиха се какви ли не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Каква е тая пародия, журналист да пише икономически трактат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още