IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 1 млн. българи не могат да си позволят лятна ваканция

Европейската конфедерация на профсъюзите се надява, че европейска директива за адекватни минимални заплати ще реши проблема с неравенствата

15:52 | 02.08.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Близо 1 млн. души в България (972 328) не могат да си позволят лятна ваканция, показва проучване на Европейската конфедерация на профсъюзите (ETUC). Работниците с ниски доходи в нашата страна са сред 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си позволят почивка.

От Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват КНСБ и Конфедерацията на труда "Подкрепа", посочват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, но за голяма част от семействата с ниски доходи те все още продължават да са лукс.

28% от гражданите на ЕС не могат да си позволят едноседмична ваканция извън дома си, като близо 60% от тях са с доходи под прага на бедността.

Според данните най-лоша е ситуацията в Гърция, където близо 89% от хората, живеещи в риск от бедност, не могат да си позволят почивка. На второ място е Румъния с 86,8%, следват Хърватия (84,7%), Кипър  (79,2%) и Словакия  (76,1%).

Установено е, че в Италия се е увеличил и в момента е най-голям броят на хората в тази категория, които са 7 милиона, следва Испания (4,7 милиона души), Германия (4,3 милиона), Франция (3,6 милиона) и Полша (3,1 милиона).

Хора в риск от бедност (под 60% от средния доход), които не могат да си позволят почивка

Източник: Анализ на ETUC на данните на Евростат.

Много европейци с доходи под средния са безработни или пенсионирани, но тази група включва и милиони нископлатени работници, особено тези, които получават законоустановената минимална работна заплата.

Законовите минимални заплати, които поставят работниците в риск от бедност, се отнасят до най-малко 16 държави-членки на ЕС, а според Европейската комисия 22 млн. работници печелят по-малко от 60% от средния доход, констатират в ETUC.

Анализ на данните на Евростат от ETUC и ETUI установява, че неравенствата във ваканциите между работниците с доходи под средния доход и тези с доходи над средния са се увеличили в 16 държави-членки през последното десетилетие.

В Румъния например 86,8% от хората в риск от бедност не могат да си позволят ваканция в сравнение с 46,7% от тези с доход над средния доход. Тази разлика от 40,1 процентни пункта се е увеличила със 17,1 процентни пункта от 2010 г.

Най-големите разлики в достъпа до ваканция между двете групи се откриват в  Хърватия (43,2 пр.п.), Гърция (43 пр.п.), България (42,4 пр.п.), Чехия (41,1 пр.п.), Франция (40,4 пр.п.) и Румъния (40,1 пр.п.).

Най-голямо увеличение в тази област се наблюдава в Румъния (+17 пр.п.), Словакия (+14 пр.п.), Хърватия (+13,8 пр.п.), Литва (+8,3 пр.п.) и Унгария (+7,9 пр.п.).

Неравенства във ваканциите в група 1 на ЕС: Хора, чийто доход е по-малък от 60% от средния доход (праг на риск от бедност) Група 2: Хора, чийто доход е над 60% от средния доход

Източник: ETUC анализ на данните на  Евростат.

Европейската конфедерация на профсъюзите набляга на проблема с неравенствата в отпуските като част от усилията си да засили проекта на европейска директива за адекватни минимални заплати и колективно договаряне, който ще бъде разгледан от Европейския парламент след лятото.

Европейската конфедерация на профсъюзите работи с евродепутати, за да въведе в законодателството понятието „праг на приличие“, което би гарантирало, че минималните законни заплати никога не могат да бъдат по-ниски от 60% от средната работна заплата и 50% от средната работна заплата във всяка държава-членка, което би означавало увеличение на заплатите за повече от 24 милиона души.

„Празниците не трябва да бъдат лукс, запазен за малцина привилегировани. Въпреки че много работници напускат, за да се насладят на свободното си време със семейството или приятелите си, милиони други не могат поради ниските си заплати", коментира в тази връзка заместник-генералният секретар на ETUC Естер Линч.

По думите й нарастващото неравенство във ваканциите показва, че ползите от икономическия растеж в Европа през последното десетилетие не са разпределени справедливо.

„Европейската директива за адекватни минимални заплати трябва да бъде засилена, за да се гарантира, че те никога не са толкова ниски, че да излагат работниците на риск от бедност и че колективното договаряне се превръща в редовен компонент при заетостта, за да се гарантира наистина справедливи заплати за всички", посочи Линч.

Проучването на Евростат на ЕС SILC е за възможността работниците да си позволят почивка далеч от дома, а не върху правото на платена ваканция. Директивата за работното време предвижда те да получават най-малко четири седмици платен отпуск годишно. Някои работници обаче са лишени от това право, констатират от ETUC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Твърде много лъха на цоциализъм от статията. Значи според статията МРЗ не трябвало да е по-ниска от един колко си процента от еди какво си и т.н. От идеята за свободна пазарна икономика(пазар на труда) май нищо не остана...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
ооо мише , не ни мисли у БГ-то , южното се пръска по шевовете , магистралата е пълна с катастрофи ... верно , не можем кат теб , месец бачкаме и месец на плаж , ама се спавяме ... :))) ... дай боже всеки му да те стигне по стандарт на живот ... вакса ли се или още се колебаеш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
michaelis23
преди 2 години
е дреме ви на салама нали апартаментите растат ... :)) Ако КунчеФ педалиста ви затвори ош няколко пъти дори Черепа с Дебелеевски нема мое си позволат да хоат вече там .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Е що не действат по с размах тия ора бе.Направо да въведат в законодателството на ЕС, че заплатите не могат да са по-малки от 60% от тези в Люксембург и автоматично ставаме най-богатото място в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още