IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Николов представи проектокабинета на ИТН

Коалиционни споразумения няма да подписваме, заяви председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов

18:09 | 03.08.21 г. 14
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Кандидатът за премиер на "Има такъв народ" Пламен Николов представи състава на проектокабинета, който ще търси подкрепата на 46-ия парламент. 

Ето и имената на кандидатите за министри в правителство на малцинството на "Има такъв народ" (ИТН).

Министър на вътрешните работи - Петър Илиев
Името на Петър Илиев бе спрягано за кандидат-премиер на "Има такъв народ" миналата седмица. Той е юрист, завършил магистратура в Софийския университет. Специализирал е английско търговско право и право на ЕС в Бъкингамския университет във Великобритания, специализирал е и американско право в Ню Йорк. Преподавател по конституционно право в СУ, доктор по право и автор на редица публикации на юридическа тема. Говори четири езика. На 44 години.

Министър на правосъдието - Момчил Иванов
Депутатът от ИТН Момчил Иванов е адвокат по професия. Роден е на 14 февруари 1976 г. Беше депутат от ИТН и в предишното 45-о Народно събрание.

Министър на здравеопазването - Силви Кирилов
В момента д-р Кирилов е уролог в Александровска болница. Заемал е ръководни длъжности в Александровска болница, бил е и неин директор. От 2011 до 2013 г. е директор на Изпълнителната агенция по трансплантации.

Министър на финансите - Пламен Данаилов
Той е завършил "Финанси, счетоводство и контрол" в УНСС. Има над 20 години опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Министър на регионалното развитие - Георги Георгиев
Той е с образователна и научна степен "доктор" по "Организация и управление на производството /строителство/", "магистър" по "Промишлено и гражданско строителство", строителен инженер. Бакалавърската му степен е по "Организация и управление", офицер.

Има 10 години управленски опит в областта на частния бизнес и управление на проекти, 4,5 години управленски опит в държавна администрация и 8 години преподавателски опит в български университети. Има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Министър на транспорта - Гроздан Караджов
Юрист, депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание. Завършил е специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Специализира бизнес мениджмънт в телекомуникации в Токио, Япония.

Активен участник в студентските протести през 90-те години. Председател на Независимото студентско дружество в Юридическия факултет на Софийския университет и съпредседател на Федерацията на независимите студентски дружества. Съосновател и национален координатор на Българско сдружение за честни избори.

Работил е във фондация "Отворено общество", фондация "Демокрация", Комитета по пощи и далекосъобщения, Министерството на транспорта и съобщенията. Бил е председател на Съвета на директорите на БТК, член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на Съвета на директорите на RILA SOLUTIONS.

Министър на външните работи - Ради Найденов
Той е учил Международни отношения в УНСС, специализирал е в Германия, Франция и САЩ. Дипломат от кариерата. Дългогодишен посланик в Австрия и в Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Извънреден и пълномощен посланик в Лихтенщайн и в Берн, Швейцария. Ръководител на посолството ни в Берн. Найденов е министър на външните работи в служебното правителство от 2017 г. На 58 години, говори 4 езика.

Министър на образованието - Велислава Петрова
Имунолог, доктор по вирусология и представител на страната ни в Глобалния фонд по ваксините. Петрова беше предложена за министър и в първия проектокабинет на ИТН, но на здравеопазването.

Министър на труда и социална политика - Теодора Пенева
Тя е завършила Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги в СУ "Св. Климент Охридски", "Управление на институциите за социална работа" в СУ "Св. Климент Охридски", "Международна икономика" в Пекински университет.

Била е заместник-директор в Социологическа агенция Китай All China Marketing Research, експерт пазарни анализи в ЕВН България, продуктов мениджър в ЕМИС, главен асистент БАН - секция "Публични политики и социални промени" и "Международна икономика".

Министър на отбраната - Теодора Ганчовска
Тя е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия, тя е преминала и през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Професионалната й кариера стартира в Генералния щаб на Българската армия.

Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на отдел НАТО и ЕС в Министерство на отбраната. Участвала е в български делегации на Срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Говори два езика. На 52 години. Биографията й бе представена от Слави Трифонов, когато обяви първия проектокабинет на ИТН с премиер Николай Василев.

Министър на икономиката - Десислава Димитрова
Тя е председател на Съвета "Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България". Според информация на сайта на организацията, тя е сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост. Управител и собственик е на млада компания в аграрноиновативния сектор в България.

Министър на енергетиката - Александър Николов
В момента служебен заместник-министър на енергетиката. Според справка на сайта на Министерство на енергетиката Александър Николов е роден на 2 декември 1982 г.

Притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии. Магистър по финанси от УНСС. Водил е лекции по фючърси, опции и управление на инвестиции. Притежава допълнителни квалификации, насочени към дигитална трансформация на бизнеса, като текущо работи и по дисертационна тема в същата сфера.

Министър на земеделието, храните и горите - Пламен Абровски
Магистър по право в Югозападен университет "Неофит Рилски". Има 17 години юридически опит с експертиза в земеделското право, европейски процедури и политики.

Бил е главен секретар на Националния съюз на земеделските кооперации в България, дипломат в Постоянното представителство на Р България към Европейския съюз, началник отдел "Законодателство на Европейския съюз", юрисконсулт в Българска агенция по безопасност на храните, главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда".

Министър на околната среда - Силвия Бакърджиева

Министър на туризма - Ивайло Кожухаров
Той беше номиниран за министър на туризма и в първия проектокабинет на "Има такъв народ".
Според информацията на сайта на ИТН Ивайло Кожухаров е експерт по туризъм с над 17 години професионален опит както като ръководител, така и като консултант на редица успешни хотелски комплекси в България.

Има магистърска степен по "Икономика и организация на туризма" в Икономическия университет във Варна. Малко по-късно завършва и магистратура по "Маркетинг" в УНСС. Още докато учи, започва работа като рецепционист в Албена. Едва 23-годишен става управител на четиризвезден хотел с 250 стаи, а по-късно - изпълнителен директор на българска хотелска верига с няколко хотела в страната и генерален мениджър на бизнес хотел в София, част от световен бранд. Член е и на УС и съучредител на "Българска асоциация на Професионалистите в мениджмънта на Хотели".

Министър на културата - Георги Султанов
Той е оперен певец. Според биографичната справка на сайта на "Има такъв народ" 23 години е в сферата на класическата музика. Работил е с всички музикални институти в България. С БНР и БНТ от 2006 г., като е осъществил множество записи и участия в концертни програми с оркестрите на БНР и Софийска Филхармония.

Министър на спорта - Радостин Василев
Юрист, завършил е право в Софийския университет.
През последните 13 години е един от малкото специалисти в България, които се занимават с международно спортно право. Има десетки публикувани статии и монографии, свързани с правната регулация на спорта на национално и международно ниво и е консултирал и консултира голям брой спортисти, спортни федерации и спортни клубове. Към момента е управляващ партньор в адвокатско дружество "Радостин Василев".

Антония Валентинова - министър без портфейл по ромските въпроси
Д-р Валентинова е лекар, анестезиолог. Завършила е Медицинския университет-София. Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и лекар-специализант "Анестезиология и интензивно лечение". Говори 4 езика. На 27 години.

Коалиционни споразумения няма да подписваме, заяви категорично пред журналисти председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

„Мога да кажа, че усетихме подкрепа. Представихме състава на кабинета пред партиите и обяснихме пред всеки от тях защо сме избрали тези хора. Тези срещи не бяха, за да водим диалог, а да им представим нашия избор”, каза Йорданов.

„Рано е да се каже дали ще подкрепим кабинета, ще обсъдим всички плюсове и минуси“, каза зам.-председателят на парламентарната група на  "Демократична България" Владислав Панев. По думите му има доста въпроси за изчистване. 

„Имаме сега заседание на парламентарната група, следват заседания на колективни органи на партията и ще вземем решение“, посочи Христо Иванов относно бъдеща подкрепа за кабинета, предложен от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

Корнелия Нинова, председател на БСП, каза след срещата с ИТН, че следващата стъпка от преговорите с "Има такъв народ" е да се намери някаква форма на политическа подкрепа между политиките на двете партии. Тя заяви, че решението дали ще подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ" ще бъде взето след заседание на Нациналния съвет на БСП, който ще се състои утре от 14 часа.

Нинова не пожела да коментира имената на кандидат-министрите и помоли за време да се запознаят по-подробно с тях.

След срещата с ИТН днес председателят на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова заяви, че са чули имената на кандидатите за министри, но ще бъдат обсъдени в тяхната парламентарна група. Ще решим преди завършване на процедурата, заяви Манолова.

ГЕРБ няма да подкрепи правителство на "Има такъв народ", заяви на брифинг бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Всички депутати от ГЕРБ ще бъдат в пленарната зала за гласуването, увери той. Депутатите от ГЕРБ ще влязат в пленарната зала и ще гласуват против предложеното от "Има такъв народ" правителство, каза Борисов.

Крайният срок за реализация на проучвателния мандат, който държавният глава връчи на ИТН, изтича в петък.

*Биографичните справки са по информация от сайта на ИТН и БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Много ми паднаха в очите ИТН с атаките срещу Кирил Петков и Асен Василев. Разочарование! Май са си истински смешници?НИТО ЕДНА ПАРТИЯ не трябва да гласува за правителството на Слави или негови проекти, още повече, ако няма подписано споразумение.Това е подписване на празен чек. А действията на ИТН, Слави и тошко африканнски стават все по-странни и налудничави. Най-редното е да има трети избори тази година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Хаахаха Ти понеже беше най-умният сред умните тука, та за тебе специално се поправям - отивам За Кинтос на о-в Закинтос.., :lol: Поне да беше изгледал клипчето, преди да се издрищиш ;) Айде пак, сбогом :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Закинтос е една дума ... и пази костенурките, че все още комунист не ги е газил :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 2 години
Слави Трифонов реди кабинет: (всички прилики с лица и събития са случайни)https://***.youtube.com/watch?v=jGa8kxY3YmQА аз отплавам за о-в За Кинтос с известна доза съжаление - ще ви наглеждам тук от дистанция как развивате русофобията и евроатлантизма под мъдрото ръководство на новоизбрания Бащица ;) :lol: Пожелавам на сички верващи в Дедо Коледа шеметни полети на крилете на новите Ф-шеснайски към зелени евроатлантически безполови бъднини и да дочекат Путин да падне ;) :lol:Е, айде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
да ни е честита истанбулската конвенция с тия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
да ни е честита истанбулската конвенция с тия ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Експертите на Сорос и Козяк 16, необходими както Слънцето и въздуха за всяко живо същество. Упссс, за всеки арменски поп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 7
Арменския пoп
преди 2 години
Стига само сте плюли без да познавате хората! Аз никога не съм гласувал, но на следващите избори ще гласувам за партията на Славиту. Предлага се експертен кабинет, което е добре. Кой искате да дойде бре маскари? Медито Доган за министър на околната среда и водите ли искате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
Арменския пoп
преди 2 години
Стига само сте плюли без да познавате хората! Аз никога не съм гласувал, но на следващите избори ще гласувам за партията на Славиту. Предлага се експертен кабинет, което е добре. Кой искате да дойде бре маскари? Медито Доган за министър на околната среда и водите ли искате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
petrg5s
преди 2 години
1 взвод парашутисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още