IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ще борят катастрофите по пътищата с детектори за пияни шофьори в колите

Мярката влиза в рамките на инфраструктурния законопроект, който ще бъде гласуван в Сената

21:40 | 03.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Новите автомобили в САЩ ще трябва да бъдат оборудвани с технология за засичане на пияни шофьори и система за предпазване на децата, които са били оставени в превозните средства в горещините. Това са само част от предложенията в законопроекта за американската инфраструктура, който трябва да бъде гласуван в Сената, съобщава Bloomberg.

Сред другите разпоредби, включени в законопроекта от 2702 страници, изтъкват необходимостта от интегриране на автоматични системи за аварийно спиране и предотвратяване на катастрофи. 

Джейсън Левайн, изпълнителен директор на Центъра за автомобилна безопасност, който лобира пред Вашингтон за по-строги правила за автомобилна безопасност, аплодира включването на мерките, но посочва, че трябва да се направи повече и се надява, че Камарата на представителите към Конгреса ще даде допълнителен тласък на разпоредбите.

„Няма съмнение, че нашата нация отдавна е закъсняла за критичните инфраструктурни актуализации, особено що се отнася до безопасността на превозните средства и нарастващия прилив на предотвратими смъртни случаи при автомобилни катастрофи“, изтъква Левайн.

Въпреки че заради пандемията от коронавирус, американците по-рядко прибягваха до своите автомобили през 2020 г., приблизително 38 680 души са загинали по пътищата при пътнотранспортни произшествия, което е най-големият годишен брой на смъртни случаи от 2007 г. насам, според Националната администрация по безопасност на движението по пътищата.

Поддръжници на законопроекта казват, че разпоредбите срещу пияни шофьори биха намалили драстично броя на смъртните случаи по пътищата в САЩ.

Пияни шофьори

Сред разглежданите системи са тези, които следят водача за признаци на разсеяност и неадекватно шофиране. Човек използва сензори, които сканират очите на водачите за сигнали, подобни на тези, които полицейските служители търсят, когато спират за проверка даден водач на автомобил.

„Не можем да чакаме повече, за да направим пътищата си по-безопасни относно инцидентите при шофиране в нетрезво състояние“, заяви Деби Дингъл, демократ от Мичиган. „Включването на мярката в двупартийния инфраструктурен пакет ще помогне за стимулиране на разработването и внедряването на технологиите, за да се спре веднъж завинаги шофирането в нетрезво състояние и да се спасят човешки животи“, добавя тя.

В законопроекта е включена и мярката за борба със смъртните случаи на деца, оставени по невнимание сами в автомобил в горещините. Тя включва поставяне на система за сигнализиране на водача при отваряне на вратата. Сигналът уведомява водача, когато двигателят е изключен, да провери задната седалка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
terziеv
преди 2 години
Тия ще надминат ЕС по пазарна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още