IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в имоти се готвят за потиснати активи, но липсват добри възможности

17% от набрания капитал за недвижими имоти е бил предназначен за придобиване на потиснати активи

21:52 | 04.08.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Angel Garcia/Bloomberg</em></p>

Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Глобалната здравна криза повиши апетита на инвеститорите в недвижими имоти към изгодни сделки. Набраният капитал за затворени фондове за придобиване на потиснати активи е съставлявал 17% от общо набраните средства за инвестиции в недвижими имоти през първото тримесечие, показват данни на компанията Preqin, цитирани от консултантската компания JLL.

Над една трета от набраните средства на стойност 363,8 млрд. долара за недвижими имоти се намират в опортюнистични фондове или фондове за изкупуване на потиснати активи.

Но макар някои пазари и сектори към момента да предлагат отстъпки, няма признаци за достигане на равнището на потиснатите активи след финансовата криза през 2008 г. Това води до пропаст между цените, които собствениците искат, за да се разделят с активите, и сумата, която инвеститорите са склонни да платят.

„Инвестиционните фондове, които могат и искат да инвестират директно в имотни активи или дълг, както и в компании, нямат никакви затруднения с привличането на капитал. Но привлекателните възможности, които търсят тези фондове, сега остават ограничени“, коментира Кристиан Дени, директор на отдела за изследвания на капиталовите пазари и стратегии за Европа, Близкия изток и Африка в JLL.

Може би е въпрос на време пропастта да изчезне. Има „значителни“ наличности от потиснати имотни активи, отбеляза неотдавна компанията Real Capital Analytics.

Активи в изчаквателна позиция

Сред някои инвеститори има явно убеждение, че пандемията ще окаже сериозно въздействие върху бизнес имотите. Oaktree Capital Management набра неотдавна 4,7 млрд. долара за осмия си глобален опортюнистичен фонд за недвижими имоти.

Базираната в Торонто Brookfield Asset Management се стреми да набере 17 млрд. долара за най-големия в историята си глобален опортюнистичен фонд. Cerberus Capital Management има заделени 2,8 млрд. долара за глобални опортюнистични имотни стратегии.

Но комбинацията от благоприятна парична политика и твърде малко фалити означава, че не е даден начален изстрел, казва Ник Риджуел, директор на отдела за консултиране на фондовете в JLL. Това се случва въпреки несигурността в различна степен в секторите на търговските площи, офисите и хотелите.

„Отпускат се заеми, но е спорно докога това ще е така. Има по-малко бързане и повече диалог, отколкото наблюдавахме по време на световната финансова криза през 2008 г.“, отбелязва Риджуел.

Безизходица

Безизходицата между купувачи и продавачи изглежда ще остане проблем за известно време заради различията за цената, смята той.

„Тя първо трябва да бъде разрешена, за да видим значителни движения на пазара и след това да определим наистина сделките като потиснати или с отстъпка“, казва Риджуел.

През първото тримесечие на тази година количеството потиснати бизнес имоти в САЩ, които са престанали да бъдат потиснати, е надминало нивото на новопоявилите се потиснати имотни активи, сочат данни на Real Capital Analytics.

Макар че заради пандемията инвеститорите се насочват към основни инвестиции с цел получаване на устойчиви приходи, инвеститорите в САЩ опитват да балансират между основни активи и опортюнистични и потиснати имоти. Целта е да извлекат печалба от разместванията на пластовете, отбелязва JLL.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още