IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милена Иванова: Търсенето на имоти във Велико Търново изпреварва предлагането

Цените на тристайните апартаменти в града са нараснали с 15% спрямо първото тримесечие на 2020 г.

08:32 | 23.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Личен архив</em></p>

Снимка: Личен архив

Милена Иванова е брокер в ИМОТИ ВТ ООД с 15-годишен опит. Хобито й е дизайнът и помага на клиентите си да превръщат новия си имот в дом. През 2019 г. печели конкурс за дизайн в категорията за реализирана баня на годината. Милена Иванова получи отличието "Брокер на недвижими имоти" на Шестите годишни награди на сайта Imoti.net

Как премина пазарът на недвижими имоти във Велико Търново през пандемията миналата година и какво се случва със сделките с имоти в града от началото на тази година до момента?

Пандемията донесе много нови неща и едно от тях е преосмислянето на важните неща не само в общочовешки план, но и къде живеем и при какви условия. Фактът, че на много хора им се наложи да работят от дома си, преобърна представата им как и в каква среда искат да живеят. Те започнаха да търсят жилища с по-големи квадратури, просторни тераси и с възможност за обособяване на работно помещение или кабинет.

И при нас във Велико Търново, както и в повечето големи градове, се засили търсенето на имоти в близките до града населени места, които имат добра инфраструктура и достъпът до града е бърз и удобен. Много от клиентите ни търсят такива имоти с цел постоянно живеене, да имат двор и самостоятелно пространство. Пазарът е доста динамичен, като предлагането не може да отговори на нарастващото търсене.

Още от средата на предходната 2020 година много от българите, работещи в чужбина, се завърнаха и те също станаха фактор за все по-нарастващото търсене на жилища както в града, така и в близките населени места.

Кои са най-предпочитаните локации за покупка на апартамент в града и на къщи в селските райони и какви са купувачите?

Велико Търново е развиващ се град и тук нямаме приоритетни квартали, но повечето новопостроени сгради се намират в кварталите "Картала", "Кольо Фичето", "Бузлуджа". Градът е привлекателно място за закупуване на жилища с инвестиционна цел, като при нас купуват хора от Русе и Силистра, Габрово, Търговище. Купувачите са основно българи, а към този момент чужденците не са сериозен фактор на пазара на недвижимите имоти, както беше през 2005-2010 г.

Голям е и броят на клиентите, които купуват своя първи дом. Страхът от постоянно растящите цени, както и от приемането на еврото като валута, кара хората да се решат на покупка на имот. Купувачите, които имат спестявания и които към момента не им носят банков дивидент, също инвестират в имоти.

Каква е тенденцията при цените на жилищата във Велико Търново от началото на пандемията и кои фактори ги определят? 

Както казах, в момента търсенето в града надвишава предлагането и ако през първото тримесечие на 2020 г. тристаен апартамент ново строителство се предлагаше на цена от 53 хил. до 55 хил. евро за 100 кв.м, в момента такива имоти се търгуват на цени от 63 хил. до 65 хил. евро. Това е ръст с почти 15%. Старото строителство е много близко до същите ценови граници. Двустайните жилища ново строителство на шпакловка и замазка са с цени от около 45 хил. евро.

Хората все по- често търсят обзаведени жилища. Проблемът е, че има малко сгради с акт 16, в които са останали непродадени апартаменти, а тези, които се строят, са без акт 14. Така че към момента има недостиг на жилища ново строителство. Купувачите във Велико Търново търсят апартаменти както ново, така и старо строителство. 

Велико Търново е университетски град, но пандемията наложи предимно неприсъствено провеждане на учебните занятия. Как се отрази това на пазара на наеми в града?

Като университетски град Велико Търново е бил средище на много студенти през миналата и тази година, когато учебните занятия се провеждаха онлайн. Много от квартирите останаха празни и това доведе до намаляване на наемите средно с 50 лева на жилище, т.е. 350 лева за двустаен апартамент и 400 лева за тристаен. Но тази тенденция бързо започва да отшумява, защото се очаква, че новата учебна година ще бъде присъствена и търсенето вече започна.

Проблемът е с търговските площи под наем, доста от които останаха незаети, а и много се освободиха. Бизнесът все още се страхува от поредно затваряне и това го възпира да инвестира в нови имоти.

Но пазарът е много динамичен, всички купувачи които през миналата година очакваха намаляване на цените, днес вече предприемат стъпки към закупуване, осъзнавайки, че цените постоянно нарастват. Озоваваме се в позиция, продавачи постоянно да ни информират за корекция в цената на продавания от тях имот и то в посока нагоре.

Как пандемията променя ролята на брокерите на недвижими имоти и на изискванията на клиентите към тях?

Пандемията промени всички ни. Нас брокерите ни научи да прилагаме все повече иновативни методи, като нарасна броят на виртуалните огледи. Много от имотите се заснемат на видео, което се изпраща на клиентите, и едва един – два имота от избраните се гледат на живо. Стремим се да направим процеса по покупка или продажба възможно най-безопасен и улеснен за тях.

Ние придвижваме цялата документация до банката кредитор на купувачите, нотариуса и всички институции, помагаме им при избора на фирма за ремонтни дейности, както и със съвети как закупеното от тях жилище да се превърне най-бързо в техния дом.

Пандемията ни научи да обърнем поглед към новите технологии и наред с традиционните методи да бъдем по-креативни и да повишим още повече качеството на обслужване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
igochev
преди 2 години
Поредната долна измама в 'интерес' на 'имотните' ... Алчността заглушава разума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още