IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Турция няма да се превръща в европейско депо за бежанци от Афганистан

Талибаните призоваха имамите в Афганистан за единство преди петъчната молитва

22:11 | 19.08.21 г. 2
<p>
	Турският президент Реджеп Ердоган.&nbsp;Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</p>

Турският президент Реджеп Ердоган. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган призова европейските страни да поемат отговорност за мигрантите, пристигащи от Африка, и допълни, че Турция няма намерение да се превръща в „европейско депо за бежанци“ на фона на сътресенията в Афганистан след поемането на властта от талибаните, предава Ройтерс.

След като талибаните влязоха в Кабул през уикенда, настана хаос, като хиляди хора опитаха да напуснат, страхувайки се от строга интерпретация на ислямските закони, наложена при предишното управление на талибаните, което приключи преди 20 години.

През последните седмици хиляди хора пресякоха и границата с Турция, след като бунтовниците преминаха през страната напът за Кабул.

В изявление след заседание на кабинета Ердоган заяви, че Европа трябва да поеме отговорност за афганистанците, които бягат от страната, и допълни, че Анкара е предприела мерки по границите си с Иран – ключов маршрут за афганистански мигранти към Турция.

Той каза още, че Турция ще започне разговори с новото правителство, което ще бъде сформирано от талибаните, за да обсъдят „общия си дневен ред“.

В същото време талибаните призоваха имамите в Афганистан за единство при първите им петъчни молитви след завземането на контрола върху страната на фона на протести срещу поемането на управлението от бунтовниците, които обхванаха още градове, включително столицата Кабул, предава Ройтерс.

Няколко души бяха убити, след като талибански бунтовници стреляха срещу тълпата в източния град Асадабад, съобщи очевидец. Друг очевидец информира за изстрели близо до протест в Кабул, но се оказало, че те били произведени от талибаните във въздуха.

В деня, когато Афганистан отбелязва независимостта си от британския контрол през 1919 г., видео в социалните мрежи показа множество мъже и жени в Кабул, развяващи черно-червено-зелени национални знамена. „Нашето знаме, нашата идентичност“, скандираха те.

Медиите съобщават, че на някои протести хората са разкъсвали белия флаг на талибаните.

Бунтовниците, от своя страна, призоваха за единство преди петъчните молитви и поискаха от имамите да убедят хората да не напускат страната.

Катар може да бъде домакин на нови разговори между талибаните и афганистанското правителство още идната седмица за постигане на споразумение за споделянето на властта и прехода в управлението, съобщиха двама запознати с процеса източници и двама чуждестранни дипломати.

Външните министри на страните от Г-7 призоваха за единен международен отговор за предотвратяване на допълнителна ескалация на кризата. Призивът беше повторен и от Русия, а Китай заяви, че светът трябва да подкрепи Афганистан, а не да го подлага на натиск.

Американският президент Джо Байдън каза, че талибаните трябва да решат дали искат международно признаване. „Дали искат да бъдат признати от международната общност за легитимно правителство? Не съм сигурен, че искат“, заяви Байдън в телевизионно интервю.

В Кабул обстановката е сравнително спокойна, но 12 души бяха убити в и около летището, съобщиха представител на НАТО и на талибаните.

Представител на талибаните заяви, че те не може да бъдат обвинявани за хаоса на летището. Талибаните „спазват обещанието си“, като предоставят подкрепа в евакуациите на чуждестранните сили, каза друг представител на талибаните. „Улесняваме безопасното напускане не само на чужденци, но и на афганистанци“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
kranc_mk
преди 2 години
Да не забравяме че и Турция се е месела там, като член на НАТО. Хайде *** да си седят в тяхната държава и да се въоръжат и бият за нея, а не да пътуват половината свят и да казват че са бежанци. За мене решението е армията на границата и тигели. Който оцелее ще разказва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
s3
преди 2 години
Браво на Ердо'ан, няма защо Турция да опира пешкира който направиха САЩ и съюзниците им, вкл. и България взе участие в Афганистан. Който се е месил там да си носи последствията и да спасява положението след 20-годишната окупация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още