IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ представи състав на неслучилия се кабинет от стари лица*

Ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват, каза Десислава Атанасова

08:45 | 20.08.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов представиха проекта за правителство ПП ГЕРБ на нарочна пресконференция в централата на партията. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Десислава Атанасова, Томислав Дончев и Даниел Митов представиха проекта за правителство ПП ГЕРБ на нарочна пресконференция в централата на партията. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Втората по големина парламентарно представена коалиция ГЕРБ-СДС представи своя проектокабинет, който няма да предложи на гласуване в зала.

По думите на кандидата за министър председател на ГЕРБ Даниел Митов това се прави, за да може „народът да направи сравнение“. Той отново потвърди, че веднага след като вземе проучвателния мандат, ще го върне на държавния глава. 

В проектокабинета на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, Румен Христов и Екатерина Захариева са вицепремиери. Румен Христов е и вътрешен министър, Захариева – на външните работи, както и в предишния кабинет. Кирил Ананиев е министър на финансите. Министър на отбраната е Христо Гаджев, министър на здравеопазването е Костадин Ангелов, който и последен бе начело на ключовото министерство. За икономически министър е предложен Жечо Станчев.

Министър на културата е Любен Дилов-син, министър на социалната политика – Деница Сачева, на транспорта – Росен Желязков. За министър на енергетиката ГЕРБ-СДС са заложили отново на познато лице – Делян Добрев. Министър на спорта е Красен Кралев. Деница Николова е министър на туризма. 

За министър на образованието предложението също не е ново - Красимир Вълчев.

Митов уточни, че съставът и структурата на проектокабинета няма да бъде представян на „Дондуков” 2 и ГЕРБ ще дадат възможността на президента максимално бързо да премине към третия проучвателен мандат. 

„Отговорността пред нашите избиратели и българските избиратели изисква да представим кабинет и структура на нашия Министерски съвет, въпреки че ще върнем мандата – в момента, в който го получим. ГЕРБ е опозиция. Самообявени за алтернативи партии отказват да носят отговорност и да вземат решения. Бяхме свидетели на цирк. Стана ясно, че никой не иска да носи отговорност. Стана ясно, че единствено и само партия ГЕРБ осъзнава, че е важно все пак да има управление на тази държава“, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. По думите ѝ ситуацията е толкова нелепа, че първият и вторият не желаят да съставят правителство, а петият и шестият желаят да управляват.

До този момент никой не отговори на каква цена беше получена подкрепата за председателя на Народното събрание, на каква цена беше получена подкрепата за парламентарните комисии, каза още Атанасова. 

Малко по-късно днес президентът Румен Радев връчи втория мандат според описаната в Конституцията процедура, в рамките на която парламентарните групи трябва да направят опит да излъчат редовно правителство.

Десет дни, след като първата политическа сила в 46-ото Народно събрание - "Има такъв народ", оттегли проектокабинета си преди гласуването в пленарната зала, проучвателният мандат получи втората по численост група - на ГЕРБ. Връчването на мандата от държавния глава обаче бе формалност на фона на потвърдената заявка на ГЕРБ да го върне веднага, без да прави никакъв опит за съставяне на правителство. Митов върна мандата веднага, след като го получи с думите: За съжаление не виждаме възможност той да бъде реализиран. Становището ни е да се смята, че вторият мандат е нереализиран и да се продължи с конституционната процедура". Радев отговори, че благодари за улесняването.

Президентът и представителите на ГЕРБ - Десислава Атанасова, Даниел Митов и Томислав Дончев, продължават средата си на "Дондуков" 2 без представителите на медиите. 

Припомняме, че преди четири месеца Митов също бе кандидат за премиер, а формацията излезе с предложение за Министерски съвет, но се отказа от него, след като се разбра, че няма да събере подкрепа в парламента. Втората част от процедурата има значение основно за течащите срокове за връчване на последния мандат и определянето на дата за очертаващите се нови предсрочни избори.

*Допълнено в 9,40 с връчването и връщането на мандата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 2 години
малумно парче, герперче... кво стана със стената дето се маже от 2011 за да влезем в Шенген... и като цитираш статистики - казаха ти да не сравняваш с Румъния щото голем автогол си вкарваш, а аз ще ти кажа - покажи ЕДНА стратегическа цел която е постигната за десет години?! Една само!Докато предишните правителства , с всички кусури постигаха по една, че и по две някои за по един мандат, не за триА % с иконономическия ръст като извадиш транферите от ЕС(за стадиони за старци, и стиропор, и лесни но за сметка на това калпави пътища) - и ще се озъбиш , ще станат минусовиДокато предните Преди Бокочувека правеха ръст БЕЗ еврофондове, и то имаше години с по 5 а и със 6 %! И с многомилиардни чужди инвестицииАре бегай да си играеш със статистиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
ivanrog
преди 2 години
Понеже говоря за статистика, а не за извадени от контекста числа: 1. Реален ръст на БВП: през периода 2010-2020 в най-добрите години не надминава с повече от 2 пр. пунктна средният за ЕС, т.е. след около 50-100 години може да се надяваме да настигнем средното ниво, нищо, че сме най-отзад. Почти през целия период, БВП на Румъния бележи чуствително по-висок от нас ръст на БВП, спрямо реализирания от нас.2. Относно безработицата - тя е ниска, не защото много хора са започнали работа, а защото просто ги няма хората - 2010 заетите са 3,6 млн, а 2020 са 3,4 млн.3. Строителство - основно на база европейско финансиране и/или не особено приятни финансови практики - Автомагистрали и АПИ. Заводи и т.н. - нищо структороопределящо.4. Относно тока - явно не сте плащали реално на пазара, да ръст има и то не малък, но не е 300% за последните месеци, друга тема е какви са реалнити правомощия на служебен кабинет.5. Относо "ГЕРБ е единствената отговорна и градивна сила в България" - звучи почти като "БКП е единствената, която може да управлява", реално от сблъсъка ми с управлението на ГЕРБ - нулева толерантност, отказ от абсолютно всякакъв диалог, налагане на техните "идеи" без дори и опит да се помисли върху това, което се прави и ясен признак за това е множеството промени на едни и същи закони, както и липсата на съгласуване между тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
Прав си Кривчо, но ако не беше Борисов всичкото това щеше да е по 2. Нещо си се напънал да ни сравняваш с Румъния, която според Тиквaтa беше много по-назадот България, а сега гледам нейният БВП на глава от населението 14 960 $, а нашият 11 350 $ по номинал. Що така? Без Тиквaтa България направи 10% ръст за второто тримесечие на 2021 година. Що така? Страната ни е постигнала нещо въпреки Борисов, а не заради него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
grainis
преди 2 години
Статистика, гавариш . Ето ти малко Статистика с РЕКОРДНИ ПОКАЗАТЕЛИ за ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ на България -- 120 млрд БВП, 45 млрд Бюджет , 70 млрд . Депозити, 60 млрд. Фондове, 50 млрд. Резерв, почти Нулева Безработица - 200,000 Обяви за Работа по сайтовете, със заплати над 1200 лв., небивало строителство - ТРИ МАГИСТРАЛИ ЕДНОВРЕМЕННО , всеки ден се открива нов завод, фабрика, инфраструктура, цели жилищни квартали и промишлени зони никнат като гъби, имаме най-нисък дълг и най-висок кредитен рейтинг - по-богати сме от Гърция и Румъния по този показател, можеш ли да сравниш всичко това със ***-кючеците на кухоглавите тату-чалгари в парламента и около него дето вдигнаха цената на тока 300% и ще спретнат уникален глад, мизерия и епидемия през зимата ? ГЕРБ е единствената отговорна и градивна сила в България в момента - и в бъдеще . Ще повикат, ще поврякат , ще повръткат кючеци и водевили , и от немай-къде ще поканят отново Бойко да се върне на бял кон да управлява , както се случи няколко пъти досега .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 2 години
Томиславе ти ли си? Защото Дончев на въпросът няма ли да се ибягва процедурата за обществени поръчки чрез поправките за ин хаус възлагане оговори, че на никого не би му минала подобна мисъл през главата. Е резултата е налице, без на никого да му минава подобна мисъл през главата от 20 000 000 000 разходи 8 500 000 000 са възложени точно по този начин. А ако на Тикватa му бе минала през мозъчето...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ivanrog
преди 2 години
Стабилност на дъното, просперитет на "нашите хора" и прогрес със стъпки, които гарантират изоставане - това е реалността от последните 10 години, която ясно се показва от статистиката. Бая заприличвате на рекламната кампания на една фирма за бързи кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
grainis
преди 2 години
Стабилност, Просперитет и Прогрес, вместо шизоидни Шнорхело-Барбадос-Канадски Кючеци - изберете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още