IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ налагат нови санкции срещу „Северен поток 2“

Става въпрос за две руски физически лица и два плавателни съда на Русия във връзка с газопровода

22:09 | 20.08.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

САЩ наложиха санкции на две руски физически лица и два плавателни съда на Русия във връзка с газопровода „Северен поток 2“, съобщава БТА, позовавайки се на информация от Държавния департамент на САЩ.

Държавният департамент представи пред Конгреса доклад в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа от 2019 г. В доклада са посочени един руски плавателен съд и две руски физически лица, участващи в строителството на газопровода „Северен поток 2“.

„Срещу лицата, посочени в доклада, ще бъдат въведени санкции в съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа. Освен това плавателният съд, посочен в доклада, както и още един руски плавателен съд, участващ проекта, ще бъдат определени като блокирано имущество на едно от посочените лица", заяви държавният секретар Антъни Блинкен в разпространено от Държавния департамент писмено заявление.

От Белия дом посочиха, че американският президент Джо Байдън е подписал в петък указ, позволяващ на правителството на САЩ да налага санкции срещу някои руски тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители.

„Издадох указ за приемане на допълнителни мерки по отношение на някои руски тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители, във връзка с извънредното положение в страната, обявено с указ 14024 от 15 април 2021 г. във връзка с необичайни и извънредни заплахи за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ, пораждани от определени вредни външнополитически дейности на Русия", заяви Байдън в писмо до лидерите на Конгреса.

Според него „указът е насочен срещу определени руски проекти за строителство на тръбопроводи, предназначени за износ на енергоносители, които имат за цел да разширят влиянието на Русия върху енергийните ресурси на Европа, което би отслабило европейската енергийна сигурност, включително на Украйна и страните от източния фланг на НАТО и ЕС, като по този начин би създало заплаха за националната сигурност, външната политика и икономиката на САЩ".

По-рано в петък руският президент Владимир Путин заяви, че остават само 15 км. до завършването на „Северен поток 2“. По изчисления на Bloomberg те могат да отнемат между 10 и 30 дни, макар че няма официално потвърждение от компанията оператор на проекта.

Новите санкции обаче може отново да забавят завършването на газопровода, който първоначално трябваше да бъде готов още през 2019 г.

САЩ наложиха в петък нови санкции, свързани с Русия, и срещу лица, замесени в отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални или в руската програма за химически оръжия, предаде още БТА.

Според Държавния департамент на САЩ санкциите засягат деветима руснаци и четири руски организации, посочва ТАСС.

Сред санкционираните има сътрудници на руската Федерална служба за сигурност, които американските власти смятат за замесени в отравянето на Навални, както и организации, „развивали потенциала на Русия в областта на химимческите оръжия".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Така защитават енергийната сигурност на Европа, че я вкараха в най-голямата енергийна криза от 10 години насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
abdul
преди 2 години
Хората си имат закон за защита на енергийната сигурност на европа: "съответствие със закона за защита на енергийната сигурност на Европа"е ако това не е най-великата демократична и правова държава на света .. !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още