IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венеция ще таксува пристигащите туристи от следващото лято

Входната такса ще варира от 3 до 10 евро в зависимост от сезона и броя на очакваните туристи в конкретния ден

12:15 | 22.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Венеция планира да таксува посетители за достъп до града и да въведе входни квоти от лятото на 2022 г., съобщава италианското издание La Stampa, цитирано от Bloomberg.

Италианският град, който е една от водещите туристически дестинации в света, ще изисква от бъдещите посетители и да резервират предварително достъп до града, пише изданието. На основните пунктове за достъп в историческия център на града ще бъдат инсталирани турникети.

Мерките за контрол на притока на туристи бяха обсъждани години наред преди пандемията да спре почти напълно посещенията в града през 2020 г. Тази година с бавното възобновяване на пътуванията ограниченията отново са на дневен ред в момент, когато най-популярните туристически дестинации в света опитват да ограничат масовото прииждане на хора и да подобрят качеството на преживяванията както на посетителите, така и на местните жители.

Миналия месец Италия забрани на големи круизни кораби да пристигат във Венецианската лагуна, за да защити мястото от свръхтуризъм. Това може да е само една крачка в стремежа към преосмисляне и регулиране на масовия туризъм.

Влизането във Венеция може да струва между 3 и 10 евро, съобщава La Stampa. Това ще зависи от сезона и колко туристи се очакват в дадения ден. Местни жители, роднини на местни жители и туристи, които са резервирали хотел във Венеция ще бъдат освобождавани от входната такса.

Таксуването на посетителите остава противоречиво. Местният общински съветник Марко Гаспаринети заяви, че това ще превърне Венеция в „тематичен парк“, пише La Stampa. Той предлага ограничаване на достъпа само до конкретни пренаселени зони в града като площада „Сан Марко“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Колега ме пита:- Къде планираш да почиваш това лято?- Венеция.- Чакай бе, не беше ли същото миналата, по-миналата и по-по-миналата година?- Е, така е. - викам аз - а най-вероятно и догодина ще е така...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още