IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Полша ще строи ограда по границата си с Беларус

Данни на Варшава показват, че само през август в страната са направили опит да влязат или са влезли 2100 нелегални мигранти предимно от Ирак и Афганистан

19:29 | 23.08.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Полша изпрати на Литва няколко камиона с хуманитарна помощ за нелегалните мигранти. <em>Снимка: EPA/VALDEMAR DOVEIKO</em></p>

Полша изпрати на Литва няколко камиона с хуманитарна помощ за нелегалните мигранти. Снимка: EPA/VALDEMAR DOVEIKO

Полша планира да построи ограда по границата си с Беларус и да разположи още войници там, за да спре мигрантите, които искат да влязат от страната в Европейския съюз (ЕС), предава АП.

Правителството предлага да изпрати и хуманитарна помощ на група, заседнала на границата за повече от две седмици.

Полша и трите балтийски държави - Латвия, Литва и Естония, обвиняват президента на Беларус Александър Лукашенко, че изпраща мигранти, основно от Афганистан и Ирак, през техните граници в т.нар. от тях „хибридна война“.

И четирите държави от ЕС смятат, че нарастването на потока мигранти през границата им с Беларус е отмъщението на Минск за санкциите на ЕС срещу авторитарния режим.

„Използването на имигранти за дестабилизиране на съседните държави представлява явно нарушение на международното право и се квалифицира като хибридна атака срещу ... Латвия, Литва, Полша и по този начин срещу целия Европейски съюз“, казва се в съвместно изявление на страните от понеделник. В него те призовават ООН да разгледа ситуацията.

Група за правата на бежанците в Полша заяви в петък, че 32 души, избягали от Афганистан, са били хванати в капан в продължение на 12 дни в област между полската и беларуската граница, попаднала в противоречие между двете страни.

В отговор правителството във Варшава изпрати над 900 войници до границата с Беларус и укрепва границата с ограда от бодлива тел с дължина 150 км и височина 2,5 м. В понеделник министърът на отбраната Мариуш Блащак заяви, че ще бъдат изпратени още войници.

По данни на правителството на Полша 2100 мигранти са се опитали или са успели да влязат в Полша нелегално от Беларус от началото на август. Около 800 от тях са разпределени в държавните центрове за нелегални мигранти.

В понеделник полското външно министерство съобщи, че е внесло дипломатическа нота в Беларус, предлагаща да осигури храна и лекарства, както и палатки, легла, спални чували, одеяла и пижами за мигранти.

Заместник-външният министър на Полша Павел Яблонски заяви, че ситуацията по границата е изпитание за страната, която трябва да се подготви за реакция на по-дълбока хибридна война. „Изявленията и поведението на значителен брой полски политици, журналисти и активисти на неправителствени организации показват, че сценарий, при който чужда държава, извършваща подобна атака срещу Полша, ще получи подкрепа от съюзници у нас, е много реален“, казва той в свой пост в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Г'а яди кифтета н'и рива :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Ivel
преди 2 години
Прореваха, а да се евават с батъка слабо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още