IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия доставя по-малко газ на Европа и никой не знае защо

Възможно е пожар в завод за кондензати в Сибир да не позволява на "Газпром" да доставя достатъчно газ за своите европейски клиенти

18:28 | 24.08.21 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Русия намалява доставките на тръбен газ за Европа в последните седмици без никакви обяснения, показват данни на аналитичната компания ICIS. Това повдига много въпроси какво следва за глобалните пазари на природен газ, пише CNBC.

Според анализаторите "Газпром" започва да намалява доставките веднага, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви, че има механизми, които да принудят Русия да не използва природния газ като геополитическо оръжие. Тя направи това изявление, за да успокои притесненията на Украйна, свързани с реализацията на "Северен поток 2".

След дълги спорове газопроводът е почти на финалната права и чрез него Москва ще заобиколи Украйна и Полша, през които сега минава основният транзит на природен газ за Европа.

Критиците на проекта коментират, че той не е в съзвучие с плановете на ЕС за намаляване на емисиите въглероден диоксид и ще засили зависимостта на Европа от вноса на руския природен газ. И Русия, и Германия обаче нееднократно изтъкват, че това е чисто икономически проект, който цели да покрие растящото потребление на енергийни ресурси в Европа.

В Германия вече обръщат внимание на някои притеснителни индикации от "Газпром". Компанията например не пълни газохранилищата, които използва на територията на Европа и на които разчита за балансиране на увеличеното зимно потребление. Анализаторите смятат, че причината за това е, че държавният газов гигант ще опита да използва нуждата от газ, за да ускори одобрението на ЕК за търговската експлоатация на проекта.

"Газпром" обаче няма много време - според разчети на експерти първите доставки на газ по "Северен поток 2" могат да бъдат физически възможни през октомври - едната тръба на газопровода е вече готова и в момента се извършват тестове и други действия, които предхождат търговската експлоатация. Ако зимата обаче подрани, тогава ще бъде твърде късно, за да се гарантира увеличеното потребление в Европа.

Помолени за коментар от "Газпром" заявяват, че "август е още един зимен месец за газовия пазар" и поясняват, че през летния месец се правят голяма част от планираните ремонти за мрежата, за да няма изненади през есента и зимата, когато доставките "не могат да бъдат прекъсвани".

По данни на ICIS доставките по ключовия газопровод "Ямал" намаляват до 20 млн. куб. метра на ден от средата на август. Това е съществено по-малко спрямо традиционните 81 млн. куб. метра на ден, и спрямо 49-те млн. куб. метра дневно в края на юли.

Очакванията на анализаторите са намаленото газоподаване да продължи и през септември.

Едно от обясненията за това снижение може да е и пожарът в завода за кондензати, необходими за транспортиране на газа, в сибирския град Нови Уренгой. Инцидентът се случи преди две седмици.

От ICIS коментират, че именно това може да се крие и зад нежеланието на "Газпром" да участва в търговете за допълнителен капацитет в Украйна и Полша в последните седмици. Има голяма вероятност да се окаже, че компанията просто не може да запълни обемите, а не толкова това да е резултат от някакви политически игри или търговски тактики.

От началото на годината цените на природния газ на големите газови хъбове в Европа се повишиха със 116% и на 16 август достигнаха рекордните 56,17 долара за мегаватчас на хъба TTF в Нидерландия. Тази цена е референтна за газа на българския пазар. Преди дни стана ясно, че на базата на предварителните разчети "Булгаргаз" ще поиска повишение на цената на природния газ с почти 17% от 1 септември. Това развитие на пазара обаче може да означава и по-рязко поскъпване на суровината.

На цената влияе и липсата на втечнен газ - доставките отиват приоритетно за Азия и Южна Америка, където сушата ограничи производството на електроенергия от водните централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 2 години
"Русия доставя по-малко газ на Европа и никой не знае защо".Смях. Газпром отлично знае защо и не е "никой", ами най-важният, в случая: Източникът-доставчик.Европа, още, сама сие виновна, т.к.влезе (т.е., не е излизала от) орбита на САЩ, и дразни РФ с нелепите си санкции. Какво става ли?Ами, явно, Кремъл е решил да ни покаже, къде зимуват раците и как им тракат "зъбите". Субективен фактор. Т.е. Субектът си връща за обиди и пропуснати ползи, породени от неадекватната европейска политика. Затова,Очаквам и по-високи доставни цени на природния газ. Не го желая но, натам вървят нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Нали знаеш, че това изречение е изкарано от контекста, а целия смисъл е малко по-различен? Или не знаеш? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Всъщност Бисмарк е казал точно това, недъгави петолъчест ***: Договор д Русия струва по-малко от хартията, на който е написан. И с пълно право. Последният значим пример е договорът за гаранция на териториалната цялост на Украйна, подписан за да дадат украинците ядрените си ракети на масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
Парен чук
преди 2 години
Стоенчо, Стоенчо, д-р Гълъбова приема безотказно, кво се моташ още, Наполеон и Чингис хан те чакат в стаята ти на 4-ти км))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 3
Парен чук
преди 2 години
Всъщност е казал " те винаги идват за своето и тогава договорът струва по-малко от хартията на който е написан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
...Ангела Меркел заяви, че има механизми, които да принудят Русия да не използва природния газ като геополитическо оръжие.." Не знам изявления от този тип дали са проява на наивност или за оправдание , но са абсолютна глупост.Мисля, че Бисмарк беше казал че договор с Русия има по-малко стойност от хартията на която е написан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Ама чакайте сега, нали е в сила намкойси енергопакет, пазара е либерализиран и не може производителя да е и доставчик - какъв зор имат Газпром да вкарват газ у европейските хранилища? В крайна сметка те имат ли още дългосрочни договори за доставка на фиксирани цени? Не е ли по-редно, който е притеснен за наличието на газ, да си поръчва по борсови цени и да си нагнетява където му е кеф, че да има за зимата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Количествата са рекорни спрямо 2020, но не относно 2018 така че и самите *** не ги обявяват за такива. За тази година се очаква печалбата на газпром от Европа да е 12 млрд долара. Рекорди количества, рекордни цени, и? Пфайзер за второто тримесичие има 7.8 млрд печалба. Цялата територия на русия, монопол, държавна помощ и едни 12 милиарда, Пфайзерите вероятно 30. Еми така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Количествата газ са екордни спр
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
мхм, статийката е в съвсем друг смисъл ...европейските клиенти са разтревожени ... коригирай опорката , разминаваш се ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още