IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завземането на Афганистан от талибаните е добра новина за Иран

Техеран получава долари от нови продажби на петрол на Афганистан, а талибаните получават гориво за изпитващата затруднения афганистанска икономика

17:37 | 26.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Тази седмица Иран възобнови износа на гориво за Афганистан, който беше нарушен от боевете между талибаните и силите на вече сваленото афганистанско правителство. Търговци в Техеран и бивши американски държавни ръководители казват, че сега талибаните осигуряват важни долари на притиснатата от санкциите иранска икономика благодарение на доходоносните си операции с наркотици, пише Wall Street Journal.

Разрастващите се търговски отношения между Техеран и талибаните застрашават да подкопаят ключови американски кампании за натиск както срещу Иран, така и срещу новите афганистански ръководители.

Иран е откъснат от глобалния пазар за зелената валута от американските санкции, а желанието на талибаните да търгуват със съседната си страна дава на Техеран рядък достъп до американските долари, от които се нуждае, за да внася стоки от основна необходимост и да подкрепя обезценената си валута.

В същото време договорките позволяват на талибаните, които също са изключени от търговията и финансите заради международни санкции, да купуват стоки от основна необходимост, които са жизненоважни за поддържането на изпитващата затруднения афганистанска икономика.

Ирански трейдъри, които продаваха на афганистански бизнесмени под наблюдението на подкрепяното от САЩ правителство в Кабул, спряха да изпращат рафиниран петрол на източния си съсед това лято след ескалацията на боевете между афганистанската национална армия и талибаните.

След като конфликтът приключи със завземането на контрола върху Кабул от твърдолинейната ислямистка фракция миналата седмица, талибаните разрешиха трансграничната търговия с петролни продукти да бъде възобновена. Очаква се заради отчаяната нужда на талибаните от петрол и липсата на други търговски партньори наред с нуждата на Иран от пари търговията бързо да нараства.

Приходите от продажбите на гориво на Иран се депозират в долари в афганистанския клон на иранската държавна банка Bank Melli наред с други финансови компании, казва Хамид Хосейни, говорител на иранския Съюз на износителите на петрол, газ и петрохимични продукти в Техеран.

Bank Melli, която не е отговорила на молба за коментар, е санкционирана от САЩ от 2018 г. насам заради управлението на парични трансфери към иракски милиции. Афганистанският клон на банката прехвърля доларите като бюро за обмен на пари, казва Хосейни. Системата оперира извън традиционната финансова инфраструктура и по този начин избягва международните финансови санкции.

„Това е важна спасителна линия за Афганистан и в исторически план е източник на долари за Иран“, коментира Рейчъл Земба, старши съдружник в Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон. Двупартийният институт призовава за внимателно насочена политика на санкции към Иран.

За талибаните търговията с гориво намалява финансовото влияне, което администрацията на Байдън има върху тях, смятат анализатори и бивши американски държавни ръководители. Превземането на Афганистан от талибаните откъсна страната от чуждестранното финансиране, което я държеше на повърхността. САЩ оглавиха успешни международни усилия за блокиране на достъпа на санкционираната от ООН групировка до чуждестранните активи на страната, включително доларовите резерви, и финансовата помощ, която осигуряваше над половината от бюджета на правителството. Освен това САЩ и други световни сили може да разширят санкциите срещу талибаните, като включат целия Афганистан, изолирайки допълнително страната.

През последните години Техеран опита да играе и на двете страни в афганистанската гражданска война, подкрепяйки правителството в Кабул, като в същото време запази връзки с талибаните.

Сегашният възход на талибаните създава рискове за Иран, който беше изправен пред вълни от бежанци при предишни граждански войни в Афганистан и заплахата от сунитски терористични групировки, които се противопоставят на шиитския му клон в исляма. Но иранските търговци и държавни ръководители казват, че очакват ръст на деноминираните в долари продажби на енергия на Афганистан. Хосеини казва, че талибаните са намалили митата за петролни продукти със 70%. Освен това други афганистански търговски партньори може би няма да са склонни да продават директно на новия режим.

„Голямата част от търговията на границата с Афганистан се осъществява с пари в брой и поради това към Иран ще потече по-голям обем от долари от Херат“, казва Масуд Данешманд, член на Иранската търговска камара в интервю за иранския вестник „Ебтекар“.

Това е така най-вече защото афганистанската официална валута, афган, няма особена стойност извън страната, а обменният курс се срина до рекордно дъно през последните седмици.

След като талибаните завзеха Кабул, САЩ предприеха стъпки за блокиране на достъпа до американски долари на групировката.

САЩ отмениха голямата част от доставките на долари към страната, след като талибанските бойци установиха контрол над Кабул, и работят за предотвратяване на достъпа на групировката до резерви в Международния валутен фонд на стойност близо половин милиард долара. Във вторник Световната банка замрази финансирането на десетки проекти в Афганистан, позовавайки се на въпроси за легитимността на талибанското управление.

Иранските търговци очакват процъфтяващите продажби на хероин от Афганистан отчасти да компенсират липсата на достъп до американски долари в чужбина.

„Те изнасят опиум за милиарди долара“, казва Хосейни.

Съветът за сигурност на ООН, който наблюдава санкциите върху талибаните и клона на „Ислямска държава“ в страната, счита, че облагането с данъци на наркотрафика може да възлезе на една четвърт от годишните комбинирани приходи на талибаните на стойност 1,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
А интересното е откъде Афганистан има долари?САЩ конфискуваха активите на афганистанската банка. СБ също спря паричният поток към Афганистан.Да не би западният свят да плаща откуп на талибаните за всеки евакуиран оттам независимо какъв е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още