IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слави Трифонов: Няма да подкрепим правителство на БСП

Това с подкрепата е като в любовта – ти подкрепяш и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, а теб не те подкрепят, значи нещо не е наред, коментира той

20:44 | 27.08.21 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Има такъв народ“ няма да подкрепят правителство с мандата на БСП. Това заяви в интервю пред БНТ лидерът на партията Слави Трифонов.

На среща с партията представители на „Има такъв народ“ ще отидат от възпитание, коментира Трифонов.

Имаме много големи различия като политически формации, обясни той и подчерта, че БСП не е подкрепила „Има такъв народ“ при съставянето на тяхното правителство.

„Това с подкрепата е като в любовта – ти подкрепяш и теб те подкрепят. Ако само ти подкрепяш, а теб не те подкрепят, значи нещо не е наред“, каза той.

Корнелия Нинова няма ограничение на времето да представи министър-председателя си, ще видим какви ще бъдат действията на БСП, посочи още той. След това, в зависимост от законовите порядки, ще стане ясно какви ще са изборите – 2 в 1 или последователни.

Според него е логично вотът да е 2 в 1, защото хората ще се уморят от ходене на избори.

На въпрос какви ще са последиците за страната заради тази поредица от избори Трифонов коментира, че суверенът е решил парламентът да изглежда така. „Така изглежда в момента българското общество“, посочи той.

По думите му трябва да има мъдрост, морал, смирение, защото така би следвало да изглеждат политическите партии и структури на фона на демокрацията, в която живеем, и на фона на задълженията, които има към българите. Той посочи, че има разминаване между очакванията на хората и реалността в политическата система и структурите, управляващи България.

Хората, които управляват България, са различни, и когато помиришат властта, стават различни, каза Трифонов. Българските политици не са адекватни на това, което представляват желанията и потребностите на суверена, посочи той.

Трифонов посочи, че е последователен и прави това, което е казал. Според него човек трябва да си държи на думата. „Ние бяхме ясни, че с партиите на статуквото няма да правим колаборация или коалиция. Невъзможно е с партията ГЕРБ, с партията ДПС… БСП би могла да бъде компромисна в това отношение, особено заради поведението ѝ напоследък. Бяхме ясни, че основната подкрепа е от партиите на протеста“, каза той.

На въпрос дали е търсил подкрепа от тях той отговори, че такава е търсена. Според него партията му е представила ясни възгледи за важните неща, които стоят пред България, водени са преговори на експертно ниво, на които се е изяснило, че по отношение на много възгледи и въпроси те нямат разлики. „След като решихме, че имаме общи възгледи, намерения, политики, решихме, че трябва да бъдем подкрепени, че трябва да свършим работа. Важното за суверена е политическите партии да свършат работа. Аз бях готов, заедно с екипа, който предложих, да свършим работа“, коментира той.

На въпрос как е щял да реагира той, ако му се представи избор „или всичко – или нищо“ Трифонов посочи, че е щял „да свърши работа“.

Трифонов посочи, че е водил разговори с Христо Иванов и Мая Манолова лично, в офиса на партията му. И двамата са били ясни, че няма да подкрепят правителство на „Има такъв народ“. Трифонов посочи, че е попитал Иванов къде съзира дългата ръка на ДПС и изтъкна, че не се е виждал с никой от ДПС, освен на политическата сцена в парламента.

„Няма никой, който да стои зад „Има такъв народ“, освен неговите гласоподаватели“, коментира Трифонов. 

На въпрос каква е крайната цел на „Има такъв народ“ Трифонов отговори, че това е да свърши работа. Да спечели още няколко места в парламента след нови избори е „още захар в капучиното“

По думите му на изборите всички са срещу всички и суверенът е избрал хора, които не могат да постигнат споразумение помежду си. Всички в следващия парламент трябва да проявят безусловно мъдрост, морал и смирение пред суверена и да намерят нужното решение, коментира той.

Трифонов посочи в отговор на въпрос, свързан с коронакризата, че е ваксиниран срещу коронавирус, въпреки че го е преболедувал тежко. На друг въпрос дали е готов да призове хората да се ваксинират, той отново посочи, че ще направи каквото е необходимо и каквото трябва.

Според него ваксинацията не е политически код и не бива да се коментира политически. Това са решения, които касаят живота на хората, това е съвсем друг казус, посочи той.

По думите на Трифонов за да си отиде главния прокурор, трябва работещ парламент, като подчерта, че подкрепя премахването на Иван Гешев от поста. 

На въпрос каква е позицията му за приемането на еврото той посочи, че иска веднага да бъде прието за национална валута.

На въпрос защо критика срещу трима министри започва един ден след като им е предложено да останат в правителство на „Има такъв народ“, Трифонов посочи, че двама – Асен Василев и Кирил Петков, са отишли при него и сами са поискали да останат на постовете си. Петков е имал ултимативно поведение и затова от „Има такъв народ“ са преценили, че няма да се договорят.

Що се отнася до подкрепата му за Румен Радев, Трифонов посочи, че го познава от времето, когато е бил шеф на военно-въздушните сили. „Изцяло одобрявам Румен Радев … не одобрявам, приемам, че той изпълва със съдържание представата ми и представата на моите колеги за президент“, посочи той.

Според Трифонов българският политик трябва да се вълнува от това да направи добро за хората, които са го избрали, защото това е смисълът на неговата работа. Той призна, че на нови избори може да спечелят още подкрепа, но може и да загубят подкрепа, че "това не са лични интереси, а интересите на суверена". 

Трифонов каза, че му е било трудно да вземе решение да се занимава с политика, но подчерта, че не се страхува от отговорност. Той посочи, че се е отвратил от това, което политиците са направили с референдума*, заради което е решил да участва в политическия живот и да направи всичко, което може. 

* Референдумът от 2016 г., иницииран от "Шоуто на Слави", за мажоритарен избор на депутати, въвеждане на задължително гласуване, намаляване на партийната субсидия на 1 леев за всеки глас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 0 rate down comment 0
Oбичам България
преди 2 години
Кауна е типичния пример за сектант от ДБ - единия ден слага в рамка страницата от капитал с космонавите Слави и Ицо, на следващия къса половинката със Слави ... колко е жалко да те лъжат толкова лесно и да им вярваш понеже ти казват че си умен и красив :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
И аз за тях, те половината партии сега се наричат на протеста, не знам с такъв общ отговор какво казваме но така да е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 2 години
хубато е че част от безумните му идеи си заминават с него, като мажоритарните избори за парламент!... разбира се имаше и добри- машиното гласуване
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 2 години
петъчното шоу беше поредния ти провал... дпс карикатурооо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Както казах - креслива, но ограничена представителка на лузърите на Костя Копейкин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 4
serafima
преди 2 години
Разбирам те другарю (др.) ВРатников. Дълбоки комплекси те тресат за цял живот. Ех, съдба! И гледаш да си го избиеш на околните, като ги натикваш там, където не са, а ти си бил. Пък и не си разсъдлив. Толкова си далече от моята същност, че ако не беше странно колко много злобен и посредствен в мисълта, щях да се забавлявам. Моите съжаления към тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
За една от протестните партии. А ти? Чакам отговор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Другарката комсомолка е гласувала или за Костя Копейкин или за Корни. Но не смее да си признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 1
Shadow1
преди 2 години
За кой гласува?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
serafima
преди 2 години
Не съм гласувала за ИТН и никога не съм дори помисляла за това. И все пак, когато според най-лошите предвиждания някои смятаха, че Слави щеше да бъде един нов Бареков, някак си не се съгласявах. Все си мисля, че хората са различни, а и когато има лош прецедент (Бареков), умните го избягват.СТАНА ПО-ЗЛЕ отколкото ВЪОБЩЕ можех да си представя. НЕ СТАВАШ, СЛАВИ! Висок на ръст, къс на ум си!Не бил привърженик на ултимативно поведение. Този Слави Трифонов, който каза, че с 65 депутати ще излъчи сам кабинет. При това хората видяха духовната мизерия само на част от предложените от него хора. Прекалено скъпо щеше да ни излезе да ги оставим да се се изложат каквито са си, защото друго не могат.Ще повторя думите на Сашо Диков за Слави Той свърши преди да е започнал (политическа дейност, не сексуална там всеки да си го представя). Въобще имам убеждението, че сериозните хора трябва да спрат да го коментират. НИЩО НОВО смислено няма да видим. Дълъг на ръст, къс на ум.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още