IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са хората, които ще управляват Афганистан?

Неочаквано бързата победа на движението го натовари с трудната задача да поеме властта и наред с утвърдените лидери начело застават и по-нископоставени лица

09:45 | 28.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/STRINGER</em></p>

Снимка: EPA/STRINGER

Афганистанските талибани назначиха високопоставени ветерани за министри на финансите и на отбраната, казаха двама членове на групировката, която сега пренасочва вниманието си от своя зашеметяващ военен успех към това как да управлява изпадналата в криза в страна.

Неочаквано бързата победа на движението го натовари с трудната задача да поеме властта и, наред с утвърдените си лидери, то се обърна към няколко по-нископоставени администратори, за да управлява Кабул, пише в материал за Ройтерс Раджу Гопалакришнан, цитиран от БТА.

Талибаните не обявиха официално назначенията, които според един командир са временни, но афганистанската новинарска агенция Паджвок предаде във вторник, че Гул Ага е бил назначен за финансов министър, а Садр Ибрахим - за и. д. министър на вътрешните работи. Бившият затворник от Гуантанамо молла Абдул Каюм Закир пък е станал временен министър на отбраната, съобщи телевизия Ал Джазира, цитирайки талибански източник.

Представител на талибаните в Кабул потвърди, че тези ключови министерски назначения са били направени тази седмица, след като ислямистката военна групировка установи контрол над всички правителствени сгради, президентския дворец и парламента.

Въпросният източник, старши политически стратег на групировката, добави, че провинциалните губернатори ще бъдат подбрани измежду някои от най-опитните командири от току-що приключилата 20-годишна война.

Талибански военачалник също потвърди ключовите министерски назначения, но подчерта, че те все още не са официални. "Снощи имахме срещи в президентския дворец, обсъдихме тези неща, но не сме решили или оповестили нито едно от тях", каза командирът, пожелал анонимност, тъй като подробностите от обсъжданията все още не са направени публично достояние.

Познати имена

Според някои експерти другите хора, назначени в правителството, изглежда са предимно талибански военачалници от южните провинции Хелманд и Кандахар.

"Това са познати имена", коментира назначенията Ашли Джаксън, която е един от директорите на Центъра за изучаване на въоръжените групи към Института за чуждестранно развитие в Осло.

"(Талибаните) изобщо не се стремят към голямо разнообразие, нито демонстрират желание за цивилно управление", каза тя.

Пълното име на Гул Ага изглежда е Гул Ага Ишакзай. Ръководител на финансовата комисия на талибаните, той е в санкционен списък на ООН.

Според известие за санкции на ООН/Интерпол той е приятел от детството на покойния основател на талибаните молла Омар.

"В определен момент на никого не беше позволено да се срещне с молла Омар без негово одобрение", пише в бележката.

Според Джаксън има логика в това назначение, защото Гул Ага ще поеме в правителството роля, подобна на тази, която имаше, когато талибаните воюваха като бунтовници.

Закир е опитен талибански полеви командир и също е бил близък сподвижник на Омар.

Според медийни съобщения той е бил заловен, когато водените от САЩ сили влязоха Афганистан през 2001 г., и е бил държан в американския военен затвор в залива Гуантанамо в Куба до 2007 г. След това Закир бил освободен и предаден на афганистанското правителство.

Назначеният за вътрешен министър Садр е смятан за влиятелна и ползваща се с доверие фигура в талибанското движение.

Миналата седмица талибаните назначиха Хаджи Мохамад Идрис за и. д. управител на централната банка. Високопоставен талибански представител каза, че Идрис, който е от северната провинция Джаузджан, има дългогодишен опит, като е работил по финансови въпроси заедно с предишния лидер на движението молла Ахтар Мансур, който беше убит при удар с дрон през 2016 г.

Въпреки че назначиха свои верни хора на висши позиции, талибаните също така наредиха на служители на средно ниво в министерството на финансите и централната банка да се върнат на работа. Талибанският говорител Забиула Муджахид заяви пред репортери във вторник, че "е време хората да работят за страната си".

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 2 години
Първо ще се поизтрепят един-друг за власт, американците ще помогнат с произволни бомбардировки на свадби и погребения и който оцелее, може и да поуправлява малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още