IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се инвестициите в Тракия икономическа зона

Това се случва въпреки забавянето на взимането на решения заради кризата, коментира изпълнителният директор Пламен Панчев

10:15 | 28.08.21 г. 1
Увеличават се инвестициите в Тракия икономическа зона

СOVID ситуацията създаде добри условия за развитие на определен тип индустрии в България. Тези индустрии разширяват своите производства и промяната по отношение на скъсяване на пътя на доставките, помогна да бъдат взети решения от компаниите да се позиционират в Тракия икономическа зона, защото по този начин те са по-близо до инвеститорите, за които работят. Това коментира инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта това се случва въпреки забавянето на взимането на решения заради кризата. Сред знаковите нови инвестиции в последно време е сътрудничеството между „Макском“ и KTM, произвежданите от Milara електрически камиони и вече е много по-реална перспективата за откриване на завод за батерии за електрически превозни средства.

Аржентина гледа към Тракия икономическа зона и проявява интерес да изгради петия си логистичен хъб в България, като останалите четири са в Китай, САЩ, Дубай, Нидерландия. По думите на госта това се случва благодарение на доброто сътрудничество на икономическата зона с аржентинския посланик през годините. 

„Направихме обмен на информация между български и аржентински компании. Видя се явния интерес. Българските компании дори бяха по-активната страна и България показа, че има потенциала да използва също един такъв хъб, ако той бъде изграден, за да се разпространяват български стоки и продукти чрез такъв проект в Аржентина и не само“, посочва Панчев.

Компаниите, които проявяват интерес, са производствени. Например в сферата на медицинското оборудване и електромобилността.

„Виждате, че Пловдив започва да се оформя вече като един от центровете на Европа за производство на електрически велосипеди, на малки електрически камиони. Това виждаме като възможност за реализация на такива продукти в Аржентина“, коментира още той.

Логистиката също е отрасъл, който се развива доста усилено в Тракия икономическа зона.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Европе не е и чувала за пловдивските ишлеметки за сглобяване на китайски велосипеди и рикши :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още