IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политиките на Фед и ЕЦБ се разминават и това е добра новина за еврото

Ако ЕЦБ устои в смекчеността си спрямо другите централни банки през следващите няколко години, това ще увеличи привлекателността на единната валута още повече

13:12 | 28.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Симпозиума в Джаксън Хол изостри контраста между намерението на Федералния резерв да сложи край на стимулите и смекчената позиция на Европейската централна банка (ЕЦБ). За еврото това означава, че статутът му на предпочитана валута получава нова подкрепа, посочва Bloomberg в материал.

Отстъпката по овърнайт лихвата по заеми в евро вместо в долари се увеличи по-рано този месец до най-много от 2020 г. насам.

Тенденцията получи допълнителен тласък в петък, след като управителят на Фед Джером Пауъл заяви, че може би е уместно още тази година да започне намаляването на програмата за покупка на облигации в размер на 120 млрд. долара месечно, въпреки че централната банка няма да бърза да увеличава лихвите. Тази политика е на светлинни години от ЕЦБ, откъдето заявиха, че мащабните покупки на облигации ще продължат следващата година, дори и когато извънредните покупки бъдат прекратени.

„Ако ЕЦБ устои в смекчеността си спрямо другите централни банки през следващите няколко години, това ще увеличи привлекателността на еврото още повече“, коментира Джордж Саравелос, ръководител на звеното за форекс проучвания на Deutsche Bank в Лондон.

На този фон от Brandywine Global Investment Management посочват, че използват евро, а не долара, за финансиране на покупки на валути на развиващи се пазари. За Nordea Investment Management това е тенденция, която тепърва ще набира инерция.

Финансирането на позиции по активи с висока доходност с евро става при овърнайт лихва от -0,48% спрямо 0,09% за еквивалента в долари.

Също така трейдърите могат да разчитат, че техните инвестиции е по-малко вероятно да бъдат спънати от внезапна промяна на прогнозите. Ръководството на ЕЦБ все още е на страната на повечето стимули, въпреки че по-рано през седмицата бе изпратен сигналът, че последната промяна в насоките не означава задължително по-дълъг период на ниски лихви.

„Не използваме долара за финансираща валута – всъщност са еврото и юанът“, коментира Джак Макинтайър от Brandywine Global Investment Management.

Макар че голяма част от доходността от еврото може да се обясни с ниската му цена – то поевтиня с около 5% спрямо долара от началото на годината, тя подчертава и ефекта от растящата разлика между политиките на най-големите централни банки в света.

Това е пропаст, която се очаква да остане голяма, като самият Пауъл посочи напредъка на американската икономика към целта на Фед за инфлацията, въпреки че отбеляза и необходимостта от внимателна оценка на възможните рискове заради разпространението на делта варианта на коронавируса.

На този фон дискурсът на финансовите пазари започва да се променя – от това кога Фед ще започне намаляване на покупките до това колко бързо това ще стане.

Макинтайър от Brandywine прогнозира, че световната икономика ще излезе от кризата с делта варианта на коронавируса относително незасегната, икономиката на САЩ ще продължи да расте с бързи темпове и през 2022 г., а Китай ще продължи с икономическите стимули.

Това на свой ред ще доведе до по-добро представяне на по-рисковите валути, като чилийското песо, мексиканското песо, бразилският реал, малайзийският рингит и рублата, посочва той.

Трейдърите залагат, че Фед ще увеличи лихвените проценти с 25 базисни пункта до началото на 2023 г., докато ЕЦБ не се очаква повиши лихвата по депозитите преди 2024 г.

„В краткосрочен план това разминаване между Фед и ЕЦБ е доста подривно, тъй като допринася за затягането на международните парични условия чрез поскъпване на долара“, коментира Уитолд Барки, старши макростратег на Nordea Investment Management.

Но в средносрочен план еврото би трябвало да продължи да „набира инерция“ като финансираща валута, тъй като ЕЦБ ще продължи със свърхоблекчената си политика, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Sandy
преди 2 години
ФЕД отприщи ли лихвите нагоре, след известно време ЕЦБ ще бъде принудена да ги последва. Никой да не си праи илюзиите, че двете политики ще се разминават дълго. Всичко е скачени съдове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още